Άρθρα

O λαός μπορεί να επιβάλει κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας

Καθώς πλησιάζουμε στις τελευταίες μέρες της προεκλογικής εκστρατείας η σύγχυση και η ανησυχία του κόσμου εντείνονται. Οι κραυγές μέσα και έξω από τα debates δεν βοήθησαν ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν με νηφαλιότητα. Αυτές οι εκλογές, βέβαια, γίνονται υπό καλύτερες συνθήκες σε σχέση με εκείνες του Ιανουαρίου. Οι αυταπάτες και ο καιρός της άγονης ψευτοεπιχειρηματολογίας τελείωσαν αλλά συνεπακόλουθα οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι, καθώς η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.

Αν το αποτέλεσμα δεν το επιτρέψει ή αν συγκροτηθεί μια κυβέρνηση ασταθής, τότε θα τεθούν σε κίνδυνο οικονομία, τράπεζες και τελικά καταθέσεις. Η κυβέρνηση που θα προκύψει έχει να κάνει πολλά και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και γι’ αυτό πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Πρώτον, να μη στηρίζεται στα ψέματα και τις υποσχέσεις. Τα ψέματα οδηγούν στην απογοήτευση του κόσμου, στην απώλεια της εμπιστοσύνης προς θεσμούς και πολιτικό σύστημα αλλά και επιτείνουν ένα αίσθημα απελπισίας που δεν αφήνει τη χώρα να ορθοποδήσει.

Δεύτερον, να μη συνεχίσει την κομματοκρατία, το πελατειακό κράτος και τα ρουσφέτια. Η διακυβέρνηση των παλαιών μονοκομματικών κυβερνήσεων μας έφερε στο χείλος του γκρεμού ακριβώς γιατί διαιώνιζαν το μοντέλο εκμετάλλευσης του Δημοσίου, και εν τέλει του λαού, από τα κόμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς δεν μπόρεσε να αλλάξει ουσιωδώς τη λογική αυτή κάνοντας διορισμούς με κομματικά ή και συγγενικά κριτήρια και όχι με κριτήρια αξιοκρατίας.

Τρίτον, να έχει υπουργούς επαΐοντες και με πολιτικό κριτήριο. Η ανικανότητα, ακόμη και η οκνηρία που αντικατέστησαν τη φαυλότητα των προηγούμενων ετών, δημιούργησαν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στη διαχείριση της κρίσης.

Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους τεχνοκράτες, χρειαζόμαστε περισσότερους πολιτικούς που να καταλαβαίνουν το αντικείμενό τους και να παίρνουν αποφάσεις βασισμένοι στα πραγματικά δεδομένα.

Τέταρτον, να τα βάλει με κάθε συμφέρον, μικρό ή μεγάλο, στο όνομα της νομιμότητας και της τάξης. Αν τηρούνται οι νόμοι, δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία –θεμιτή ή αθέμιτη– για την παράκαμψή τους· δεν θα υπάρχει κανένας νόμος, που είναι αυστηρός στα χαρτιά αλλά που αφήνει τα γνωστά παραθυράκια της διαφθοράς.

Μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να επιβάλει αυτήν την κυβέρνηση. Αν στις εκλογές της Κυριακής προκύψει ένα ισχυρό Ποτάμι, αν οι πολίτες δώσουν 10% στο Κίνημά μας ψαλιδίζοντας τους δύο μονομάχους, θα μας επιτρέψει να επιβάλουμε αυτά τα χαρακτηριστικά στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Μόνο αν ο νικητής των εκλογών νιώθει ηττημένος· μόνο αν προσέλθει με ταπεινότητα στο τραπέζι των συνεννοήσεων· μόνο αν δει τα προβλήματα του λαού με ανοιχτά μάτια και αυτιά, θα μπορέσει να δώσει διέξοδο στα αδιέξοδα της κοινωνίας.

H ψήφος στο Ποτάμι είναι η πραγματικά χρήσιμη ψήφος, που θα επιβάλει την κοινή λογική στο τραπέζι της συνεργασίας. Ενας ισχυρός εταίρος που μπορεί να θέσει κυβερνητικές προϋποθέσεις. Το Ποτάμι, αν έχει αυτή τη νομιμοποίηση, θα απαιτήσει:

Πρώτον, αξιοκρατικές επιλογές στις τοποθετήσεις των επικεφαλής όλων των εποπτευόμενων φορέων του Δημοσίου, ώστε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος των κομμάτων με το Δημόσιο.

Δεύτερον, κυβερνητικό σχήμα με κεντρικούς υπουργούς κοινής αποδοχής. Τρίτον, εφαρμογή προγράμματος μεταρρυθμίσεων με βασικούς πυλώνες την καταπολέμηση της ανεργίας, της διαφθοράς και των προβλημάτων στην παιδεία. Το Ποτάμι μπορεί να τα επιβάλει αν το εμπιστευτούν.