Συμμετείχα στην εξαιρετικά σημαντική Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου. Η παρουσία περισσότερων από 100 ηγέτες κρατών από όλο τον κόσμο αρκεί για να υπογραμμίσει το πόσο σοβαρά πλέον απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα η κλιματική κρίση και η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Εκπροσωπώντας την Ελλάδα και εστιάζοντας ειδικά στον τουριστικό τομέα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου επισήμανα μια σειρά από ζητήματα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Τόνισα ότι η ευημερία των επιχειρήσεων του κλάδου και ευρύτερα μιας χώρας όπως η Ελλάδα, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τουριστική της βιομηχανία, δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει πρότυπα πράσινης ανάπτυξης, εξοικονόμησης φυσικών πόρων και κυκλικής οικονομίας. Αναφέρθηκα επίσης στις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ελληνικού τουρισμού, οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι μικρομεσαίες. Επιπλέον, εισηγήθηκα κάποια, ρεαλιστικά -όπως εγώ τα θεωρώ τουλάχιστον- μέτρα για την επίλυση των χρηματοδοτικών και άλλων προβλημάτων, τα οποία στην παρούσα φάση εμποδίζουν πολλαπλά την πράσινη μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων. Επίσης, ανέλυσα εν συντομία τις δυνατότητες ορισμένων βασικών βέλτιστων πρακτικών, όπως φερ’ ειπείν τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, τα οποία στην Ελλάδα -αλλά και στην Ευρώπη ευρύτερα- χρηματοδοτούνται προς το παρόν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Συνολικά η εμπειρία μου από τη συμμετοχή στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) μου προσέφερε πλήθος ερεθισμάτων και τροφή για σκέψη. Κυρίως όμως διαπίστωσα ότι η ανθρωπότητα έχει πλέον αφυπνιστεί για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και συντονίζει τις πρωτοβουλίες της προς τη σωστή κατεύθυνση.