«Ξεκινήσαμε από τη δημιουργική ασάφεια στη διαπραγμάτευση, περάσαμε στη μετονομασία -δεν είναι τρόικα, είναι θεσμοί- και καταλήξαμε στα capital controls τον Ιούλιο του 2015. Μετά στο δημοψήφισμα, σε μια στροφή που η κυβέρνηση κινητοποίησε το λαό για να τον εκτονώσει, και τελικά τον κορόιδεψε κάνοντας το ΟΧΙ, ΝΑΙ. Mετά είχαμε τις 17 ώρες διαπραγμάτευση για να καταλήξουμε στο 3ο Μνημόνιο. Η κυβέρνηση κατάφερε να χάσουμε την εμπιστοσύνη που είχαμε χτίσει στο εξωτερικό και να διώξει τους πολίτες και από το πολιτικό σύστημα και από τη χώρα». Με αυτό τον τρόπο περιέγραψε τα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ο Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στον Σκάι και την Άννα Μπουσδούκου.
Σχολιάζοντας τη σημερινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην Εφημερίδα των Συντακτών επεσήμανε ότι «ο πρωθυπουργός λέει ψέματα ότι δε θα χρειαστούν άλλα μέτρα. Κάνει μόνο επικοινωνιακή διαχείριση. Του βγήκε πέρσι να λέει ψέματα μέχρι την τελευταία στιγμή και μετά να λέει ότι είχε αυταπάτες. Αυτό θα κάνει και τώρα. Οκτώ χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού κινδυνεύουν να πάνε χαμένα».
Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι «στις 5 Δεκεμβρίου υπήρξε δήλωσε στο Eurogroup που περιέγραφε επ’ ακριβώς αυτά για τα οποία συζητάμε σήμερα. Η δήλωση έχει και την υπογραφή του κ. Τσακαλώτου. Στο πρόσφατο Euro working group ξεκαθαρίστηκε ότι το ΔΝΤ δε μπορεί να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα και ζητήθηκε από την κυβέρνηση να σκεφτεί πώς μπορεί να περάσει τα μέτρα τα οποία ζητάει το Ταμείο».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής παρατήρησε πως «η διαφορετική προσέγγιση του ΔΝΤ και της ΕΕ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι ένα πρόβλημα που δυστυχώς η κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να το λύσει» και συνέχισε λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός κατάφερε να φέρει το υπερταμείο από το Λουξεμβούργο, υποθηκεύοντας τη χώρα για 99 χρόνια. Αυτό που κατάφερε ο κ. Τσίπρας είναι αν δεν πληρώσουμε μία δόση στους ξένους, ο ESM να έχει δικαίωμα, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του, να κατάσχει μονομερώς την περιουσία του υπερταμείου».
Πρόσθεσε δε πως «βρισκόμαστε σε ένα τρομακτικό αδιέξοδο. Πολιτικό και οικονομικό. Το πρόγραμμα δε βγαίνει, ούτε με τις προτάσεις των θεσμών, ούτε με τις εναλλακτικές που προτείνει η κυβέρνηση. Πρέπει να «σπάσουμε» τα συμφέροντα στο εσωτερικό, μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές, και με όπλο αυτές τις αλλαγές να ζητήσουμε ένα διαφορετικό πρόγραμμα από τους θεσμούς στο εξωτερικό» .