Ραδιόφωνο

Ο συμβιβασμός που επίκειται θα είναι ο χειρότερος δυνατός – ΕΡΤ3 102FM

Ο συμβιβασμός που επίκειται θα είναι ο χειρότερος δυνατός με ευθύνη της κυβέρνησης

Την εκτίμηση πως οδεύουμε προς μια λύση αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές έκανε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3 και τους δημοσιογράφους Ασπασία Βούζη και Βασίλη Πεκλάρη και συνέχισε λέγοντας  ότι «το ύψωμα των τόνων γίνεται για εσωτερική κατανάλωση. Όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας μας αλλά και στο εσωτερικό άλλων χωρών, τις ηγεσίες των οποίων εξυπηρετεί να δείχνουν αυστηρότητα -εν μέσω προεκλογικών εκστρατειών- προς την ελληνική πλευρά.  

Το κακό είναι ότι ο συμβιβασμός που επίκειται θα είναι ο χειρότερος δυνατός για τη χώρα μας με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Με τις καθυστερήσεις έδωσε το άλλοθι να μην πιεστούν το ΔΝΤ και η Γερμανία σε συμβιβαστική λύση. Το αποτέλεσμα είναι να πάρουμε τα μέτρα χωρίς ίσως να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση σήκωσε τους τόνους της δραχμής τις τελευταίες μέρες. Για να φοβίσει τον κόσμο ώστε να καταφέρει να περάσει δυσβάσταχτα μέτρα, τα οποία είναι και άδικα.

Ο σκόπελος που θα περάσουμε τώρα μας δίνει μια ανάσα μέχρι τις αρχές ή μέχρι τα μέσα του 2018. Τότε θα πρέπει να βγούμε στις αγορές. Όμως το επιτόκιο θα πρέπει να είναι κάτω του 5% και όχι 10% όπως είναι σήμερα».

Στη συνέχεια ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι «το πρόβλημα της χώρας είναι διπλό. Το πρώτο είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση που τροφοδοτήθηκε και από τον τρόπο που χειρίστηκε τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Το δεύτερο είναι ότι η κυβέρνηση έχει χαλάσει την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών».

«Αύξησε τους φόρους κατά 4 δισ. ευρώ, και ταυτόχρονα αύξησε τα έξοδα κατά 1,3 δισ. στο μισθολογικό κονδύλι. Μόνη της έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για την πίεση την οποία υφίσταται».

Σε ό, τι αφορά τον ίδιο και τις μελλοντικές του κινήσεις, είπε: «Συνεργαζόμαστε με τον Νίκο Χριστοδουλάκη και με τον Μιλτιάδη Νεκτάριο σε μια προσπάθεια να περιγράψουμε ένα ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Τι θα σήμαινε για τις επενδύσεις, τι θα σήμαινε για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, τι θα σήμαινε στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό. Να δώσουμε ένα απτό σχέδιο δράσης, ρεαλιστικό και συγκεκριμένο».

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αποχωρήσεις βουλευτών από το Ποτάμι σημείωσε: «Είναι θλιβερό που το Ποτάμι πήρε την ελπίδα πολλών απογοητευμένων με την πολιτική ανθρώπων και την μετέτρεψε σε απελπισία. Δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να φέρει την ανανέωση στην πολιτική ζωή του τόπου. Ελπίζω έστω και την ύστατη στιγμή να καταφέρει να παίξει κάποιον εποικοδομητικό ρόλο».