Τα συν και τα πλην των πολιτικών αρχηγών όπως τα έχει εντοπίσει ο Χάρης Θεοχάρης.
Αλέξης Τσίπρας. Ρεαλιστής και συνάμα λαϊκιστής. Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνεπής μεταρρυθμιστής αλλά όχι αρκετά τολμηρός. Φώφη Γεννηματά. Συνεχιστής μιας παράδοσης που όμως χρειάζεται ένα πιο ζεστό μήνυμα. Δημήτρης Κουτσουμπας. Ιδεολογική συνέπεια που καταντάει μονότονη. Σταύρος Θεοδωράκης .Καλός χειριστής της επικοινωνίας που όμως πρόδωσε όνειρα και προσδοκίες. Βασίλης Λεβέντης. Κοινός λαϊκός νους χωρίς πρακτική ουσία. Πάνος Καμμένος. Πάθος για την πολιτική αλλά πάντα στο πλαίσιο ενός συνωμοστολογικού λαϊκισμού.
• Ο ανεξάρτητος βουλευτής πρώην γενικός γραμματέας Εσόδων και μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νέου πολιτικού σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη.
Συνέντευξη στον Κώστα Μορφίρη
Ποτάμι Δημοκρατική Ευθύνη και τώρα ανεξάρτητος. Τι να περιμένουμε στο μέλλον από τον Χάρη Θεοχάρη;
Κάποιες φορές είναι καλύτερα να είσαι ανεξάρτητος γιατί σου δίνεται η δυνατότητα να λειτουργείς πέρα από κομματικές γραμμές και με μόνο κριτήριο τους πολίτες που σε ψήφισαν. Έχω εδώ και καιρό πει ότι στόχος μου είναι να συμβάλλω στον δημόσιο διάλογο καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτό συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα με την πρόταση που παρουσιάσαμε μαζί με τους Ν. Χριστοδουλάκη και
Μ. Νεκτάριο για την οικονομία. Πολιτική χάριν των πολιτών κ. Μορφίρη και όχι χάριν της προσωπικής επιβίωσης.
Τι δεν πήγε καλά στη Δημοκρατική Ευθύνη και δεν ευδοκίμησε η συνεργασία με τον Αλέκο Παπαδόπουλο;
Στήριξα αυτήν την προσπάθεια που ξεκίνησαν νέοι άνθρωποι πιστεύοντας στην ανάγκη για κάτι το διαφορετικό που θα έφερνε και άλλους νέους στην πολιτική. Διαπίστωσα δυστυχώς ότι δεν υπήρχαν οι αντικειμενικές συνθήκες για να πείσει τον κόσμο μια τέτοια προσπάθεια και εντέλει δεν κάλυπτε και κάποια ανάγκη του κόσμου ο οποίος ζητά συναινέσεις. Αυτό που θέλουν οι πολίτες είναι υπέρβαση των σχημάτων και επίλυση των προβλημάτων στην καθημερινότητα.
Ήσασταν ο πρώτος βουλευτής που αποχώρησε από το Ποτάμι προβλέποντας ενδεχομένως το μέλλον του. Βλέποντας πλέον την αποσύνθεση του δημοσκοπικά και στελεχιακά τι πιστεύετε ότι οδήγησε μια ελπιδοφόρα κίνηση στη σημερινή της εικόνα;
Το Ποτάμι ήταν πράγματι ένα ελπιδοφόρο κίνημα. Δημιουργήθηκε για να φέρει ανανέωση σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού και ιδεών. Και αυτός ήταν και ο λόγος που το εγχείρημα του Ποταμιού προσέλκυσε σημαντικούς και αξιόλογους ανθρώπους. Δυστυχώς όμως τους πρόδωσε. Πέτυχε ως έναν βαθμό την ανανέωση σε ανθρώπινο δυναμικό απέτυχε παταγωδώς στην ανανέωση ιδεών και νοοτροπιών. Και μεγάλο μέρος της ευθύνης ανήκει στον επικεφαλής του.
Έχοντας υπάρξει γενικός γραμματέας Εσόδων ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε;
Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν η ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ Οι πολιτικοί παραδοσιακά βλέπουν τη δημόσια διοίκηση ως ένα φέουδο το οποίο διαχειρίζονται κατά το δοκούν με τα γνωστά αποτελέσματα.
Τελικά είναι τόσο δύσκολο να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή ή υπάρχει κάτι άλλο πίσω από τη διαχρονική αποτυχία της καταπολέμησής της.
Η φοροδιαφυγή αποτελεί μια σημαντική παθογένεια ίσως όμως να υπερεκτιμάται η συμβολή της στην κρίση. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι ανίκητη Μπορεί να χτυπηθεί. Το έχει αποδείξει τόσο η διεθνής όσο και η ελληνική εμπειρία και αυτό μπορεί να γίνει μέσω των νέων τεχνολογιών και μέσω της απλοποίησης των φορολογικών συστημάτων. Στο πρώτο μια σειρά μέτρων όπως η ηλεκτρονική διασύνδεση των επιχειρήσεων για άμεση απόδοση ΦΠΑ η υποχρεωτική τήρηση ηλεκτρονικής τιμολόγησης και κλειστής αποθήκης οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και τα επιχειρησιακά εργαλεία ανάλυσης κινδύνων και ελέγχων των φορολογικών αρχών μπορούν να συντελέσουν στη μείωση της φοροδιαφυγής. Στο δεύτερο η απλοποίηση των συστημάτων η διεύρυνση της βάσης και η μείωση των συντελεστών οδηγεί σε αυξημένη συμμόρφωση και σε περιορισμό των ευκαιριών arbitrage μεταξύ επιχειρήσεων διαφορετικών νομικών μορφών και μεταξύ κέρδους και εργασίας.
Τι χρειάζεται για να ανακάμψει η οικονομία της χώρας και να υπάρξει ανάπτυξη;
Το είπαμε και στην εκδήλωση στο ΕΒΕΑ όπου παρουσιάσαμε μια πρόταση νια το χρέος το ασφαλιστικό το φορολογικό Μια πρόταση που δεν στοχεύει απλώς σε μια καλύτερη διαχείριση της συγκυρίας αλλά επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας νέας δυναμικής στην οικονομία. Προτείναμε το 2 από το πλεόνασμα να κατευθύνεται στη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων και υποδομών για την επανεκκίνηση της οικονομίας προτείναμε ένα μεικτό ασφαλιστικό σύστημα κεφαλοποιητικό και αναδιανεμητικό προτείναμε απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και μείωση των συντελεστών. Η χώρα χρειάζεται δουλειές Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις. Χρειάζονται πέντε βασικά μεγάλα έργα που θα ξεκινήσουν άμεσα πυροδοτώντας αύξηση της απασχόλησης σε μια σειρά από τομείς. Να ξεκινήσει το Ελληνικό να γίνει κέντρο συναρμολόγησης κινέζικων προϊόντων που έρχονται με τα containers της Cosco στον Πειραιά να φτιάξουμε 10 χωριά ώστε μαζί με άλλες παρεμβάσεις να προσελκύσουμε συνολικά 500 χιλιάδες συνταξιούχους από την Ευρώπη για διαμονή στη χώρα μας από 6 έως 8 μήνες τον χρόνο να δημιουργήσουμε ένα διεθνές ναυτιλιακό κέντρο και να φέρουμε εδώ όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες.’Ετσι δημιουργείται νέο εισόδημα αυξάνουν το ΑΕΠ άρα μειώνουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και βοηθούν στην επίτευξη των δημοστονομικών στόχων.
Ποια είναι η εκτίμηση σας για το σημερινό κυβερνητικό σχήμα και πώς θα βαθμολογούσατε τις επιδόσεις του;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να αντιγράψει κάθε λάθος του πολιτικού συστήματος πουμας έφερε σε αυτή την κατάσταση. Δεν είναι παρά μια συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εκτιμώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εξαντλήσει την τετραετία μέχρι και την τελευταία ημέρα και κάθε μέρα που περνάει στον βαθμό που επιστρέψει η ομαλότητα θα βελτιώνονται ως ένα βαθμό και οι συνθήκες. Εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες αντιστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι φανερό ότι η ηγετική ομάδα έχει δέσει τη μοίρα της με το πρόγραμμα. Αν πετύχουν θα ακυρωθούν ιδεολογικά και θα πρέπει να λογοδοτήσουν στην ιστορία για όσα έλεγαν τόσα χρόνια. Αν αποτύχουν θα αποτύχουν στην πράξη και θα καταψηφιστούν από τους πολίτες.
Ποια είναι η πρόταση σας για το πώς και με ποιο σχήμα πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα;
Υπάρχει έλλειμμα αφηγήματος από όλους τους χώρους μετά την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στη μνημονιακή πολιτική. Συζητάμε πλέον για λίγο καλύτερη ή λίγο χειρότερη διαχείριση ενώ χρειαζόμαστε ένα όραμα να εκπροσωπήσουμε τους νέους της χώρας μας. Να πάρουμε μια λευκή κόλλα χαρτί να γράψουμε τι πρέπει να κρατήσουμε από το σύστημα που μας έφερε εδώ και τι πρέπει να σαρώσουμε. Δεν είναι ζήτημα προσώπων είναι ζήτημα συστήματος που μας πτώχευσε. Να χτίσουμε ένα καινούργιο αύριο για όλους μας. Οι ιδεολογικές διαμάχες του παρελθόντος δεν έχουν θέση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας θα αναδειχθούν μέσα από τη σκληρή δουλειά την ισονομία τις ίσες ευκαιρίες την έντιμη διακυβέρνηση.
Πώς εξηγείτε την άνοδο των ακραίων πολιτικών δυνάμεων;
Οι ακραίες φωνές και ο λαϊκισμός κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Σε όλη την Ευρώπη. Η οικονομική κρίση κατέρριψε την επίφαση της ευμάρειας και το προσφυγικό επίσης είναι ένα ζήτημα που έδωσε χώρο σε αυτές τις δυνάμεις να αναδειχθούν. Στην πραγματικότητα οι αιτίες εντοπίζονται στο ότι οι παραδοσιακά ορθές δυνάμεις δεν κατάφεραν να πετύχουν κοινωνίες ισότητας ίσων ευκαιριών την ένταξη των μεταναστών στο κοινωνικό σύνολο και την άνοδο του επιπέδου ορισμένων κοινωνικών ομάδων που νιώθουν αποκλεισμένες. Και αυτό είναι το στοίχημα της Ευρώπης. Να γίνει η Ευρώπη των λαών και όχι των αριθμών.
Συμμερίζεστε την αισιοδοξία πολλών σε σχέση με τη νίκη του Μακρόν; Μπορούμε να ελπίζουμε σε μια καλύτερη Ευρώπη;
Πιστεύω και ελπίζω n νίκη Μακρόν να φέρει “περισσότερη Ευρώπη”.Έδωσε ελπίδα για ανανέωση σχέδιο νέα σχέση πολιτικής και πολιτών. Πρώτον γιατί σε πολιτικό επίπεδο πρεσβεύει την υπέρβαση του παραδοστακού σχήματος Αριστερά. Δεξιά 0 παραδοστακός διαχωρισμός της λεγόμενης ταξικής ψήφου είναι σήμερα σε μεγάλο βαθμό ξεπερασμένος. Δεύτερον σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάνει λόγο για περισσότερη και πιο λειτουργική Ευρώπη και μάλιστα σε μια εποχή που υπάρχει η τάση να κατηγορούμε την Ευρώπη για όλα τα προβλήματά μας. Τρίτον αντιτίθεται στον ιδιότυπο γαλλικό σωβινισμό που πηγαίνει κόντρα στην περισσότερη πολιτική ενοποίηση. Τώρα με την εκλογή Μακρόν υπάρχει η δυνατότητα να ανατραπεί η παγιωμένη αυτή αντίληψη. Σίγουρα η νίκη Μακρόν άλλαξε τον πολιτικό χάρτη καιτης Γαλλίας και της Ευρώπης. Εύχομαι προς το καλύτερο.
Πηγή Εφερίδα ΑΞΙΑ. 02/06/2017 – Έντυπη έκδοση σελ 15