Σήμερα στην εκπομπή ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ του ΣΚΑΙ ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων αποφεύγοντας να το χαρακτηρίσει νέο, καθώς όπως εξήγησε μας πάει πίσω στα παλιά. «Σε βάθος τετραετίας δίνονται αυξήσεις συνολικού ποσού 1,6 δις Ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους. Ήδη από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προβλεπόταν συνολικά αύξηση 2,5 δις, γεγονός που ο κ. Χουλιαράκης επικαλέστηκε στη βουλή για να πει ότι τελικά δίνονται στους υπαλλήλους λιγότερα χρήματα». «Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα», τόνισε o κ. Θεοχάρης, «είναι ότι τα χρήματα αυτά δίνονται σε όλους αδιακρίτως με μοναδικό κριτήριο την παρέλευση διετίας ή τριετίας, σαν να πρόκειται για μια απλή επετηρίδα. Αντί αυτού οι όποιες αυξήσεις θα έπρεπε να δοθούν βάσει αξιολόγησης σε όσους πραγματικά αποδίδουν. Το αποτέλεσμα αυτών των αυξήσεων θα πέρναγε προς τον ιδιώτη, που είναι ο αποδέκτης των υπηρεσιών του Δημοσίου. Νομοθετώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο η Κυβέρνηση έκανε διπλή ζημιά από τη μια κάνοντας περικοπές σε ορισμένους υπαλλήλους και από την άλλη χωρίς να δίνει αυτά τα χρήματα στους άξιους».
Αναφερόμενος στο θέμα του ασφαλιστικού έθεσε ως κύριο κριτήριο για την ψήφιση ενός σχεδίου νόμου, το κατά πόσο μπορεί να εγγυηθεί κανείς, ότι δεν θα χρειαστεί να ψηφιστεί ξανά νέος νόμος σε βάθος δεκαετίας. «Εάν σήμερα αυξήσουμε τις εισφορές, η ανεργία και η μαύρη εργασία πρόκειται να αυξηθούν. Συνεπώς, σε έναν χρόνο πάλι θα κάνουμε την ίδια συζήτηση για το αν θα περικόψουμε συντάξεις ή θα αυξήσουμε εισφορές χωρίς να επιλύουμε το πρόβλημα» πρόσθεσε.
Στη συζήτηση για το ασφαλιστικό, πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι στη χώρα ο μέσος μισθός είναι 700 Ευρώ και η μέση σύνταξη 950 Ευρώ. Έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει η Οικονομία. Πρέπει να γνωρίζουμε, ότι η φτώχεια στους συνταξιούχους έχει μειωθεί από το 19% στο 11%, όταν η φτώχεια στους ανέργους αυξήθηκε από το 38% στο 45,5%. Πρέπει να δούμε το πρόβλημα της φτώχειας στις οικογένειες που μεγαλώνουν παιδιά με γονείς δύο ανέργους. Το επιχείρημα ότι με τη σύνταξη των παππούδων ζουν τα άνεργα παιδιά δεν είναι παρά το ίδιο το πρόβλημα. Δεν μπορεί επειδή το Κράτος έχει αδυναμία να δώσει αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας να λειτουργεί ως επίδομα η σύνταξη. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται μόνο να μην θίξει την εκλογική του πελατεία, που βρίσκεται κυρίως στον δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ. Δεν θέλει να ασχοληθεί με τα 600 εκ. κρατικής επιδότησης στο Ταμείο της ΔΕΗ.
Με μια μεμονωμένη μεταρρύθμιση δεν μπορούμε να επιλύουμε προβλήματα. Η χώρα πρέπει να αλλάξει σε όλα. Κάθε φορά που προσπαθούμε να αλλάξουμε κάτι, πρέπει ταυτόχρονα να κάνουμε και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να αμβλύνουμε τις συνέπειες της θιγόμενης κοινωνικής ομάδας. Για παράδειγμα όταν αποφασίζεις να κόψεις συντάξεις, πρέπει να εξασφαλίζεις ότι θα μειωθούν οι τιμές των προϊόντων.
Τέλος αναφέρθηκε στο θέμα των αντικειμενικών αξιών με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ λέγοντας, ότι το πολιτικό σύστημα δεν πρέπει να αντιμετωπίζει όλα τα θέματα ως πολιτικά. Το ζήτημα των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες πρέπει να προσεγγίζουν τις εμπορικές, είναι τεχνικό και όχι θέμα φορολογικής πολιτικής. Έχοντας όμως επιλέξει να το ρυθμίζουμε με απόφαση Υπουργού το έχουμε μετατρέψει σε πολιτικό θέμα με συνέπεια να δημιουργούνται στρεβλώσεις. Θα ήταν προτιμότερο να συσταθεί μια Επιτροπή από το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα καθορίζει τις αντικειμενικές αξίες ανά διετία. Όπως επεσήμανε οι φόροι της μεταβίβασης των ακινήτων δεν πρέπει να είναι στη βάση των αντικειμενικών αξιών, γιατί οι πράξεις των ακινήτων καθορίζουν τις ίδιες τις αντικειμενικές αξίες, αλλά στην πραγματική αξία της πώλησης.