Το ζήτημα του ελληνικού χρέους ανέπτυξε ο ανεξάρτητος βουλευτής Β’ Αθήνας Χάρης Θεοχάρης κατά την ομιλία του ενώπιον της Βουλής των Λόρδων, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα από τα εμπόδια στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Επιπλέον, μια σειρά εξαιρετικά σημαντικών παραγόντων όπως η λειτουργία της Δικαιοσύνης, η πολιτική αβεβαιότητα, ο λαϊκισμός, το συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό πλαίσιο, η γραφειοκρατία και η διαφθορά συμβάλλουν στην επενδυτική ανομβρία της ελληνικής οικονομίας.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι η αλλαγή του προφίλ του χρέους μέσω της έκδοσης ομολόγων εξαιρετικά μακράς διάρκειας 50 ή και 100 ετών (ομόλογα Μαθουσάλα) από τον ESM, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στον περιορισμό των κινδύνων επιτοκίου και αναχρηματοδότησής του. Επεσήμανε δε πως η εφαρμογή της συμφωνίας για το χρέος θα προσφέρει στην Ελλάδα ένα καθαρό μονοπάτι για την επιστροφή στις αγορές ομολόγων.
Υπό αυτήν την έννοια, η επίτευξη σταδιακής αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους από ιδιωτικές πηγές και η μείωση του χρηματοοικονομικού κινδύνου της χώρας θα πρέπει να είναι οι βασικοί στόχοι της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής.
Αναφερόμενος στον πολιτικό αντίκτυπο του Brexit στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε πως η πορεία της βρετανικής οικονομίας θα καθορίσει αν οι χώρες μέλη της Ε.Ε. πιέσουν για περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη.
Αν το Brexit αποδώσει θετικά στο μέτωπο των επενδύσεων και της απασχόλησης είναι πολύ πιθανό και άλλες χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Σουηδία και η Δανία, να αποφασίσουν να αποχωρήσουν από την Ένωση. Αντίθετα, αν τα αποτελέσματα του Brexit είναι αρνητικά, θα πρέπει να αναμένουμε σημαντική οπισθοχώρηση του ευρω-σκεπτικισμού σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Λόρδο Λόθιαν και τον Ίαν Γουώκερ, εκτελεστικό διευθυντή του Ομίλου Windsor Energy.
Επίσης, συμμετέχει στην 8η ετήσια Συνέλευση στο City του Λονδίνου με τίτλο: «Οι Προσπάθειες για Σταθερότητα σε Ένα Εξαιρετικά Αβέβαιο Κόσμο» (Striving for Stability in a Highly Uncertain World), που οργανώνει το Costas Grammenos Centre for Shipping, Trade and Finance και το Maria Tsakos Foundationστην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (IMO).