Εκδηλώσεις

Οι Επιπτώσεις της Προσφυγικής Κρίσης στην Ελληνική Οικονομία

Ο βουλευτής της Β’ Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού κ. Χάρης Θεοχάρης συμμετείχε ως ομιλητής σε ημερίδα με θέμα «Προσφυγικό και Μεταναστευτικό: Οριακή Συνθήκη για το Σύγχρονο Κόσμο», η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Money Show από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας» και την Πανελλήνια Ενωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Η ομιλία του με τίτλο «Οι Επιπτώσεις της Προσφυγικής Κρίσης στην Ελληνική Οικονομία» εστίασε στο δημοσιονομικό αντίκτυπο από την απότομη άνοδο των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, ο οποίος κρίνεται ως ιδιαίτερα σοβαρός τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα λόγω των πρόσθετων δημόσιων δαπανών που αφορούν σε δράσεις διασώσεως των προσφύγων, παροχής υγειονομικής περίθαλψης, τροφίμων και στέγασης, προστασίας των συνόρων, καθώς και καταγραφής των αιτούντων άσυλο στα hot spots.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Σε βραχυπρόθεσμη βάση, οι δαπάνες που προκύπτουν από την υποδοχή και την φιλοξενία των μεταναστών είναι πιθανό να δυσχεράνουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ παράλληλα, ενισχύουν την δημόσια κατανάλωση, που οδηγεί σε πρώτο χρόνο, σε μεγέθυνση του ΑΕΠ. Για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών αυτών κραδασμών, που παραγάγει η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί συντεταγμένα, και όχι αποσπασματικά, όπως έκανε στο πρόσφατο παρελθόν στοχεύοντας αφενός στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2016 και αφετέρου στην απόσπαση επιπλέον πόρων από το πακέτο των 9,2 δισ. ευρώ που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προϋπολογίσει στη διετία 2015-2016 για την προσφυγική κρίση».

Ο κος Θεοχάρης επίσης εκτίμησε ότι η επίδραση του προσφυγικού προβλήματος επί της ελληνικής τουριστικής δραστηριότητας το 2016, θα εξαρτηθεί από την συγκριτική επίδραση που θα υπάρξει στις ανταγωνίστριες προς την Ελλάδα χώρες, λόγω της επιδείνωσης των γεωπολιτικών συνθηκών. Επιπρόσθετα, διατύπωσε ότι η προσφυγική/μεταναστευτική κρίση είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την ελληνική αγορά εργασίας, επικαλούμενος σχετικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, καθώς και να πλήξει σημαντικά την επενδυτική δραστηριότητα στην χώρα μας λόγω του κλίματος αβεβαιότητας και της ενδεχόμενης επιβολής περιορισμού στην ελεύθερη κίνηση ατόμων και εμπορευμάτων τα οποία, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος για την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας, ενδέχεται να θέσουν σε ακόμη μεγαλύτερη δοκιμασία τις αντοχές της ελληνικής πραγματικής οικονομίας.