Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Χαιρετίζω τον Αντιαναπτυξιακό νόμο. Γιατί η ανάπτυξη είναι εκεί έξω, δεν είναι δυστυχώς εδώ. Χτες είχαμε υπογραφή για το Ελληνικό, ελπίζουμε επιτέλους να ξεκινήσουν κάποια έργα στην πολύπαθη αυτή χώρα.
Ξαφνιαζόμαστε και χαιρόμαστε από την παρουσία σας, κύριε Υπουργέ. Φέρατε το πρώτο σας νομοσχέδιο για την ανάπτυξη. Αυτό είναι καλό. Ως τώρα είχαμε μόνο κυρώσεις, μνημόνια και κόκκινα δάνεια από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο νόμος έρχεται σε μια καταστροφική στιγμή για την Ελληνική Οικονομία.
-1,4% μεταβολή ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2016, επιτάχυνση από το
-0,2% του 2015
-3,3% πτώση εξαγωγών
-6,8% ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου.
Ήρθε ο νόμος να σώσει την κατάσταση, όπως μας λέτε;
Όχι για 2 λόγους.
Ο πρώτος είναι πως δεν είναι νόμος αλλά εγκύκλιος. Πήρατε τον νέο Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό της Ε.Ε. και τον κάνατε νόμο. Αυτό δε φθάνει: αυτή είναι δουλειά του γραφειοκράτη, όχι του πολιτικού.
Γράφετε για τις παθογένειες στην αιτιολογική: προβληματική διάρθρωση παραγωγικού τομέα (χαμηλή εξωστρέφεια, μικρές επιχειρήσεις, περιορισμένες επιδόσεις στην ανάπτυξη και την καινοτομία, απουσία διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών), προβληματικός ρόλος κράτους, προβληματική συνεργασία δημόσιου/ ιδιωτικού τομέα, χαμηλή ροπή προς επιχειρηματικότητα.
Μάλιστα. Τι επιλύετε από αυτά; Τίποτα.
Πού είναι η μέτρηση των αποτελεσμάτων των προηγουμένων νόμων για να σας οδηγήσουν στη νέα πολιτική;
Ενισχύουμε τις θέσεις εργασίας με λεφτά των φορολογουμένων 8,5 χιλιάδες με τον νόμο του 82 (1262) και όλο και περισσότερα το 90, το 98, και τελικά 155 χιλιάδες με τον 3299/04. Τι πετύχαμε; να αντέχουν 3 χρόνια και με το ζόρι οι θέσεις αυτές. Χάνονται τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου.
Πού είναι η ανάπτυξη της περιφέρειας; Πουθενά. Το ΑΕΠ των φτωχών περιοχών της χώρας έμεινε στάσιμο.
Υπάρχουν καινοτομίες; Ναι. Τα clusters οι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί κτλ. Όλα αντιγραφή από το Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό. Όλα Ευρωπαϊκά εργαλεία. Καμία δικιά σας ιδέα.
Βέβαια φτιάχνετε και ένα «ευέλικτο» Αναπτυξιακό Συμβούλιο με 11μελή Επιστημονική και 21μελή Επιτροπή Κοινωνικών Εταίρων- Θα ξεχειλίζει η ευελιξία.
Ο δεύτερος λόγος που δε θα πετύχει το ν/σ είναι και αυτός για τον οποίο το ονόμασα αντιαναπτυξιακό.
Με το περιώνυμο άρθρο 21 αλλάζετε τους όρους πληρωμής των επενδύσεων που έγιναν με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, 4 δις περίπου είναι σε εκκρεμότητα. Το ΓΛΚ λέει πως με το νόμο αυτό δίνετε 670εκ. και το αρ. 21 ρυθμίζει πληρωμές 4δις!
Μας φέρατε έναν αναπτυξιακό “νάνο”.
Όποιος πήρε 100% προκαταβολή με τον νόμο Μηταράκη χωρίς να ανοίξει μια τρύπα, σώθηκε. Όποιος ολοκλήρωσε την επένδυση θα περιμένει 7 χρόνια. Του αλλάζετε τους όρους εκ των υστέρων. Πού είναι η ισονομία και η συνταγματικότητα;
Άνθρωποι χάνουν χρόνια γιατί ο φάκελος πήγε σε άρρωστο υπάλληλο και μετά σε άλλον που μετατάχθηκε (πραγματική περίπτωση) και τώρα την πληρώνουν χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Και το 90% αυτών των ανθρώπων έχουν δάνεια και τα κοράκια είναι από πάνω τους.
Με αυτό που περνάτε σήμερα τους σκοτώνετε. Τους στραγγαλίζετε.
Υπάρχει σχέδιο υφαρπαγής της περιουσίας των Ελλήνων. Οι τράπεζες πακετάρουν τις επενδύσεις (ξενοδοχεία και φωτοβολταϊκά κυρίως). Εκβιάζουν όσους έχουν επιδοτήσεις γιατί είναι ευάλωτοι και ξέρουν πως δε θα πάρουν Ευρώ.
Κόκκινα δάνεια στα funds, αλλαγή μετοχικής σύνθεσης χωρίς συναίνεση του ιδιοκτήτη και αναπτυξιακός νόμος θα διαλύσουν τις περιουσίες των Ελλήνων.
Βλέπω ένα σχέδιο το οποίο άθελά σας-λόγω ανικανότητας- ή ηθελημένα-λόγω σκοπιμότητας- το υπηρετείτε.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει στο επενδυτή “μην τολμήσεις και επενδύσεις”.
Βλέπεις τι κάνω στις παλιές επενδύσεις: Τις καταστρέφω. Έτσι θα κάνω και στις δικές σου.
Εγώ ή ο επόμενος, του χρόνου ή του παραχρόνου θα αλλάξω τους όρους και θα πάρετε τα λεφτά όχι σε 7 χρόνια, όπως αυτοί, αλλά σε 15.
“Μην τολμήσετε και επενδύσετε στην Ελλάδα”. Αυτό λέτε.
Κλείνω με προτάσεις: Ένας απλός αναπτυξιακός χρειάζεται:
Πρώτον: Άμεση εκταμίευση των 4 δις που χρωστάτε. Μέσα σε ένα έτος. Δε με ενδιαφέρει πώς: από τα λεφτά που παίρνετε με τη δόση αυτή και την επόμενη.
Δεύτερον: Αναγνώριση των διπλάσιων αποσβέσεων για τις επενδύσεις. Απλά και οριζόντια για να εκκινήσει ξανά ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου.
Τρίτον: Μείωση της φορολογικής κλίμακας στα νέα κέρδη για κάθε επιχείρηση που αυξάνει την κερδοφορία της από το 2016 και για τα επόμενα 3 χρόνια ώστε να γίνουν επενδύσεις και να ασπρίσει ο τζίρος.
Τέταρτον: Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στις παραπάνω εισφορές όσων προσλάβουν νέους υπαλλήλους ή δώσουν αυξήσεις σε σχέση με το 2016, ώστε να γίνουν προσλήψεις και να μειωθεί η μαύρη εργασία.
Πέμπτον: Στοχευμένες κλαδικές ενισχύσεις σε τομείς που έχουν προσωρινές δυσκολίες ανάπτυξης αλλά κρίνονται εθνικά επωφελείς.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Απλές και ξάστερες προτάσεις για να ξεκινήσει η ανάπτυξη.
Αλλά δεν θέλετε να ζυμώνετε
Αλλά δεν ξέρετε να ζυμώνετε
Οπότε κοσκινίζετε συνεχώς. Αλλά μην ανησυχείτε.
Θα σας κοσκινίσει και ο Ελληνικός λαός.