Tο κουαρτέτο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου μπορεί να ενεργήσει αξιόπιστα στη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει θετικό πρόσημο στις οικονομίες των εμπλεκόμενων χωρών λόγω των εσόδων που θα προκύψουν
Τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης σε συνέδριο με θέμα την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Νομοθεσία και Πολιτική (TheAthensConferenceonEuropeanEnergyLawandPolicy).
Στην ομιλία του με αντικείμενο τις ευκαιρίες συνεργασίας και τις προκλήσεις που συνδέονται με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι το Ισραήλ και η Κύπρος αποτελούν χώρες που έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν την ενεργειακή συνεργασία δημιουργώντας ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς στο πλαίσιο των εναλλακτικών δυνατοτήτων εξαγωγής φυσικού αερίου. Εκτίμησε δε ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει βασικό κίνητρο για την επίλυση μακροχρόνιων περιφερειακών προβλημάτων, όπως το Κυπριακό.
Το συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ενεργειακής Ρύθμισης και το FlorenceSchoolofRegulationπου αποτελεί συμβουλευτικό ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και μετείχαν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και ειδικοί στον τομέα της ενεργειακής ρύθμισης.