Από το Βήμα της Βουλής

Ομιλία Χάρη Θεοχάρη στην Ολομέλεια

κ & κ Συνάδελφοι,

Σήμερα είσαστε – είμαστε – αντιμέτωποι με την Ιστορία. Συνεπώς, ας δούμε τα πράγματα με μια λιγότερο εφήμερη ματιά.

Καταρχάς, είσαστε στην δυσκολότερη θέση που μπορεί να έρθει ένας βουλευτής.

Πρώτον γιατί ψηφίζετε πράγματα που ισχυρίζεσθεότι δε θέλετε. Θρηνείτε την ώρα που τα ψηφίζετε, μας είπε ο κ. Δημαράς.

Σας σώζει όπως φαίνεται ότι δεν έχετε συνείδηση.Γιατί όποιος Βουλευτής έχει συνείδηση παραιτείται. Δεν ψηφίζει ενάντια στη συνείδησή του.

Δεύτερον γιατί ψηφίζετε πράγματα που δεν κατανοείτε. «Δύσκολα και πίνεις και καπνίζεις και πίνεις καφέ» μας είπε η κα Θεοπεφτάτου και έμεινε όλη η Ελλάδα άναυδη.

Σας σώζει ότι κάνατε τόσες κυβιστήσεις, αθετήσατε τόσες υποσχέσεις, είπατε τόσα ψέματα που καταφέρατε να ζαλίσετε τον κόσμο.

Τρίτον, γιατί ψηφίζετε χωρίς ελπίδα. Το βλέπω στα μάτια σας, το ακούω στις ομιλίες σας, ακόμη και στις εκφράσεις σας. Δεν πιστεύετε πως κάνετε καλό στον τόπο, στους πολίτες, έστω μόνο στους φίλους σας. Ξέρετε πως τους καταστρέφετε και τους οδηγείτεστην απόγνωση.

Σας σώζει ότινιώθετε συνενοχή. Ψηφίζοντας από πέρυσι κατεβήκατε ένα ένα τα σκαλιά της συνενοχής χωρίς επιστροφή. Βλέπετε ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται. Βάλατε φόρους, πήρατε αποθεματικά, κόψατε συντάξεις, ολοκληρώσατε ιδιωτικοποιήσεις, ξεκινάτε νέες ιδιωτικοποιήσεις, παραδώσατε τα δάνεια του κόσμου, η παράδοση των αποφάσεων για την τύχη όλης της περιουσίας του δημοσίου σε ξένα χέρια θα σας πείραζε; Η υποδούλωση της χώρας θα σας νοιάξει;

Θα αυξήσετε τον ΕΝΦΙΑ σε ανθρώπους που δεν μπορούν να τον πληρώσουν. Κάνω έκκληση. Ο ΕΝΦΙΑ δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50% του εισοδήματος του φορολογουμένου. Όχι στη δήμευση. Δε μπορείτε να αφήνετε σε συνταξιούχο εισόδημα μετά τον ΕΝΦΙΑ μικρότερο αυτού με το οποίο δίνουμε το ΕΚΑΣ.

Αυξάνετε τον φόρο στο στοίχημα και δεν καταργείτε την φορολόγηση των κερδών του παίκτη. Ως αποτέλεσμα χάνετε 5,5%. Αλλάξτε το.

κ & κ Συνάδελφοι,

Σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα ταμείο στο οποίο δεν έχουμε έλεγχο, δεν ξέρουμε τι δίνουμε, δεν ελέγχουμε τι ιδιωτικοποιείται. Ο διεθνής οικονομικός έλεγχος ήταν για 81 χρόνια από το 1897 στο 1978 εσείς μας υποδουλώνετε για 99. Ορίστε και ένα ομόλογο από τότε για να θυμηθείτε πως μας καταντήσατε.

Το μόνο θετικόαν γίνει, είναι που η δημόσια περιουσία φεύγει μακριά από τα χέρια των πολιτικών. Αυτών που την αξιοποιούν προς όφελός τους. Και σε αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφέρει σε τίποτε από τους προηγούμενους.

Τι θα έπρεπε να γίνει;

Πρώτον, να αποτιμηθεί τι του δίνουμε.

Δεύτερον, ο αρχικός σκοπός του να είναι η πλήρης καταγραφή μέσω του κτηματολογίου.

Τρίτον, να οριστεί ετήσια διαδικασία αποτίμησης της περιουσίας για να δούμε αν μας κλέβουν.

Τέταρτον να απαγορευτεί η ιδιωτικοποίηση «ανώριμων» περιουσιακών στοιχείων.

Πέμπτον, η απόφαση για το τι μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί να είναι της Βουλής ή έστω του Υπουργικού Συμβουλίου μετά από έκθεση του Ταμείου για την καταλληλότητα («ωριμότητα») των περιουσιακών στοιχείων.

Έκτον, το Δημόσιο να θέτει στόχο στο ταμείο για το μέρισμα που θέλει να πάρει. Έτσι θα έχουμε λιγότερους φόρους και περισσότερο κοινωνικό κράτος.

Έβδομον, το ταμείο να έχει πλήρη ευχέρεια διαχείρισης μακριά από κομματικές επιρροές σε προσλήψεις ή οτιδήποτε άλλο.

Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούσα να το ψηφίσω.

κ & κ Συνάδελφοι,

Η υποκρισία περισσεύει. Το ξέρουν όλοι αντιπολίτευση και συμπολίτευση πως θεσμοθετούμε έναν υπερεθνικό οργανισμό. Ο έλεγχός του δεν είναι στα στενά όρια της χώρας μας. Ως εκ τούτου, από το άρθρο 28 παρ. 2 του συντάγματος υποχρεούμαστε να το κάνουμε με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Δεν το άκουσα στην πρωινή, προσχηματική, κουβέντα περί συνταγματικότητας. Δεν το είπατε στον Ελληνικό λαό. Ούτε η συμπολίτευση ούτε η αντιπολίτευση. Που χάθηκαν τόσοι συνταγματολόγοι; Είστε όλοι συνένοχοι στη σιωπή; Είστε όλοι συνένοχοι στην ομερτά; Εγώ τολμώ και το λέω.

Η Κυβέρνηση φοβάται πως αν το πει θα πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια της αντιπολίτευσης ή θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές αφού δε θα περάσει η συμφωνία.

Η αντιπολίτευση θέλει το ταμείο κατά βάθος και φοβάται πως θα αναγκαστεί να δώσει συγκατάθεση. Στο βάθος δε θέλει τις εκλογές.

Εγώ είμαι ξεκάθαρος. Καταγγέλλω την αντισυνταγματικότητα και λέω τους όρους κάτω από τους οποίους θα το στήριζα.

κ. Πρόεδρε ζητάω δυο λόγια επί προσωπικού, μια παρέκβαση ενός λεπτού θα κάνω.

Αυτό το βήμα εδώ είναι ιερό. Φιλοξενεί τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς για να λογοδοτούν και να ενημερώνουν το σώμα. Όχι για να επιδεικνύουν την άγνοια και την αμετροέπειά τους.

Ο κ. Αλεξιάδης συνεχίζει να παραπλανά. Μας έφερε εδώ χθες μια σειρά δημοσιευμάτων για τροπολογίες της προηγούμενης κυβέρνησης. Και αναρωτήθηκε αν εγώ ήμουν ΓΓ τότε. Ήμουν. Ε και; Δεν είχα σχέση όπως απέδειξα. Αν δεν ξέρει την κοινοβουλευτική διαδικασία ας μην μιλάει. Και πάντως όχι την ώρα που χαρίζει πρόστιμα της επιτροπής Ανταγωνισμού και ευνοεί το λαθρεμπόριο με αυτό το νομοσχέδιο που συζητάμε.

Το ξαναλέω: εγώ δε δεχόμουν παρεμβάσεις ει μη μόνον από τον νόμο. Η κυβέρνηση νομοθετούσε για να μας πει πως να λειτουργούμε. Εσείς έτσι αντιλαμβάνεστε τον ρόλο του ΓΓΔΕ; Του δίνετε εντολές για διευθετήσεις; Και το ανέχεται; Ντροπή σας.

Αλλά μας φέρατε δημοσίευμα που κατηγορούσε η Αυγή τη ΝΔ για 12 ντροπολογίες. Το 5 το είδατε πριν το φέρετε; Λέει για σκάνδαλο με την ενημερότητα του Μεγάρου. Από τότε το κάνατε εσείς δύο φορές! Με τον 4327 αρ. 38 παρ. 2 και μετά με τον 4342 αρ.53 παρ. 1. Δεν είδα την Αυγή να μιλάει για ντροπή, δεν είδα εσάς να παραιτείστε.

Τα πράγματα είναι απλά: Επί ενάμιση χρόνο δεν αλλάζετε τη διάταξη που καταγγέλλετε. Είστε συνυπεύθυνοι και ύποπτοι. Συνυπεύθυνοι και ύποπτοι. Φύγετε ή σιωπήστε.

κ & κ Συνάδελφοι,

Πιστεύετε πως μετά από αυτή την ψήφιση όλα θα πάνε καλά και θα έρθει γρήγορα η ανάπτυξη. Μας είπατε ακόμη πως αυτό δεν έγινε γιατί πέρσι είχατε αυταπάτες.

Λάθος. Πέρσι είπατε ψέματα. Αυταπάτες έχετε σήμερα καθώς ονειρεύεστε El Dorado επενδύσεων.

Η πραγματικότητα θα έρθει αμείλικτη.

Και όταν θα έρθει, δε θα έχετε που να κρυφθείτε.