Από το Βήμα της Βουλής

Ομιλία στην επίκαιρη επερώτηση για τις ΑΜΚ των τραπεζών

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Aς ξεκινήσω με την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Την είδα λίγο ζαλισμένη με αυτά που είπε ο Υπουργός. Δεν υπάρχει λόγος ζαλάδας. Είναι η πεντοζάλη που χόρευε ο Υπουργός. Μας το είπε ήδη. Ιδιώτες επενδυτές είχαν τα νταούλια Και έλεγαν αν δεν είναι αυτή η τιμή δεν ερχόμαστε, αν είναι η άλλη θα χάσετε δισεκατομμύρια. Προτίμησε λοιπόν να χάσει 1,4 δις ευρώ από την ΕΤΕ και την FBB και να μην χάσει περισσότερα. Που θα μπορούσε να χάσει άλλα 950 εκ. ευρώ από τις προνομιούχες μετοχές της Εurobank.

Η χώρα συνεχίζει να βυθίζεται στην αβεβαιότητα της διακυβέρνησής σας καθώς τα προβλήματα την ξεπερνούν.

Η παραμονή μας στη Σένγκεν είναι σε κίνδυνο.

Τρέχετε για να διαφυλάξετε τα σύνορα της χώρας και να προλάβετε τα τελεσίγραφα για κλείσιμο των συνόρων.

Τα δημόσια έσοδα κινήθηκαν πλήρως εκτός αρχικών στόχων για το 2015 παρ’ όλη την μαζική αύξηση της φορολογίας. Ανακοινώσατε 98% απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ και ήρθε η Κομισιόν να δείξει ποια είναι η πραγματικότητα – 67,9%. Καθώς η Κυβέρνηση αφαίρεσε έργα όπως το σύζευξις από τον παρανομαστή για να κρύψει την χαμηλή απορροφητικότητα.

Το Υπ. Ανάπτυξης καθυστερεί τη διευθέτηση του θέματος των κόκκινων δανείων, δημιουργώντας τεράστιες ανησυχίες οικονομικής επιβίωσης σε χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δεν ξέρετε ούτε καν ποιον αγρότη να δείτε. Όχι να λύσετε τα προβλήματά τους.

Η αβεβαιότητα αυτή και το περιβάλλον που διαμορφώνει η πολιτική σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θυμίζει απόλυτα το 1ο εξάμηνο του 2015.

Μέχρι που θα φθάσετε; Σε λίγο δεν θα έχετε χρήματα και για το ΔΝΤ, και για μισθούς και συντάξεις. Και τι θα κάνετε; 3 επιλογές.

1. Να μην πληρώσετε το ΔΝΤ. Σε αυτήν την περίπτωση αποκλείει ο Υπουργός κάθε δυνατότητα συμφωνίας.

2. Να μην πληρώσετε πλήρως τους μισθούς του Δημοσίου. Να δώσετε για παράδειγμα το 30% και το υπόλοιπο σε τριετή ομόλογα, να πληρώνουν με αυτά τις ΔΕΚΟ και την εφορία. Βέβαια αν συμβεί αυτό θα έχουμε το απόλυτο χάος. Το καταλαβαίνουμε όλοι και ελπίζω να το εξετάζετε μεν αλλά να μην το προσπαθήσετε.

3. Η τελευταία επιλογή σας θα είναι να πάμε σε εκλογές. Πιθανότητα να σας δούμε να διαλέγετε αυτήν την τρίτη επιλογή.

Σε τι περιβάλλον όμως, με συσσωρευμένη κόπωση των πολιτών και της οικονομίας από τα γεγονότα του 2015.

Ποιο το βασικό αποτέλεσμα της περσινής διαπραγμάτευσής σας;

Η αύξηση του κινδύνου – του ρίσκου χώρας – της ελληνικής οικονομίας. Γεγονός που αποτυπώθηκε στο τίμημα των ελληνικών ομολόγων, στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, στη φυγή των καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα.

Η διαπραγματευτική στρατηγική σας οδήγησε στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων – δική σας επιλογή σύμφωνα και με δηλώσεις στελεχών σας.

Με την οικονομία σε ασφυξία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν το καλοκαίρι κοντά στα 130 δις ευρώ.

Η απαξίωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος κατέστησε αναγκαία τη νέα ανακεφαλαιοποίησή του. Την 3η σε 2 χρόνια.

Πριν την ανακεφαλαιοποίηση η χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών τραπεζών εμφάνιζε κατακόρυφη πτώση στα 1,8 δις ευρώ, όταν τον Ιούνιο του 2013 ήταν στα 29 δις. Την ίδια στιγμή, οι τιμές αύξησης μετοχικού κεφαλαίου γίνονταν με τεράστιο discount στις χρηματιστηριακές τους αξίες αποτιμώντας τις προς ανακεφαλαιοποίηση τράπεζες σε 770 εκατομμύρια ευρώ.

Το τεράστιο discount εξαΰλωσε τους παλαιούς μετόχους, κατέβασε τη συμμετοχή του ΤΧΣ στις τράπεζες (33%, 25%, 11% και 2,5% για ΕΤΕ, Πειραιώς, ΑLPHA και Eurobank αντίστοιχα), και όντως επέτρεψε στους νέους μετόχους με μόλις 5 δις ευρώ να αποκτήσουν τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος.

Ήδη με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων από τις 20 Νοεμβρίου ζητούσα να δοθεί πληροφόρηση για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης από τη Διοίκηση του ΤΧΣ. Σε εκείνη την επιστολή ανέφερα πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν αποτελεί από μόνη της σανίδα σωτηρίας για την επιβίωσή τους.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως στις 30/11 ζήτησα με ΑΚΕ την κατάθεση της έκθεσης γνωμοδότησης του χρηματοοικονομικού συμβούλου του ΤΧΣ κατά τις πρόσφατες ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών. Σύμφωνα με το νόμο 4340/2015, το ΤΧΣ βάσιζε την απόφασή του περί αποδοχής του βιβλίου προσφορών στην εν λόγω έκθεση. Η ακριβής έκφραση δε στο νόμο ήταν: «δύναται να αποδεχθεί την τιμή του βιβλίου προσφορών υπό την προϋπόθεση ότι έχει λάβει γνωμοδότηση από τον ανεξάρτητο σύμβουλο». Είκοσι μέρες αργότερα με το Νόμο 4346/2015 το «δύναται να δεχθεί» έγινε «δέχεται», εκμηδενίζοντας τη σημασία της έκθεσης.

Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών και του ΤΧΣ ήταν πως τα όργανα διοίκησης του Ταμείου έχουν υποχρέωση τήρησης εχεμύθειας σχετικά με τις υποθέσεις του Ταμείου και δεσμεύονται από το επαγγελματικό  απόρρητο ως εκ τούτου οι εκθέσεις του συμβούλου προς το ταμείο συντάχθηκαν αποκλειστικά προς χρήση από αυτό και δεν μπορούν να διατεθούν στην εθνική αντιπροσωπεία.

Αν δεν μπορεί να δει την έκθεση η εθνική αντιπροσωπεία τότε ποιος μπορεί να τη δει; Γιατί έγιναν 2 νομοθετικές αλλαγές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Γιατί αρνείται και το ταμείο και το Υπουργείο να ενημερώσει;

Σήμερα 3,5 μήνες μετά την 3η ανακεφαλαιοποίηση οι τιμές των 4 συστημικών τραπεζών παρουσιάζουν πτώση από 32,5% έως 60%. Στη δε τράπεζα Αττικής η πτώση είναι 70%.

Ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, το ΤΣΜΕΔΕ, έχει επενδύσει 650 εκ ευρώ στις τρεις ΑΜΚ (2007, 2013, 2015). Η σημερινή αποτίμηση της συμμετοχής του είναι 122 εκ. ευρώ. Τα χρήματα των μηχανικών έχουν εξαφανιστεί.. Ενώ ταυτόχρονα και άλλοι δημόσιοι φορείς με δραστηριότητες άσχετες προς την τραπεζική έχουν τοποθετηθεί σε αυτήν την αύξηση: η ΕΥΔΑΠ, ο Αερολιμένας Αθηνών και έχουν υποστεί ζημιές. Ενώ, οι Ευρωπαϊκές Αρχές ήδη διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο έγινε η συγκεκριμένη ΑΜΚ.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να είναι δύσκολη. Η Κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το επεσήμανε και ο κ. Ντράγκι στην πρόσφατη ακρόαση του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα η απροθυμία και η ανικανότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στις μεταρρυθμίσεις, δημιουργούν αβεβαιότητα σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση. Δημιουργούν αβεβαιότητα αναφορικά με τα χρηματοδοτικά κενά για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Το ΔΝΤ το είπε ξεκάθαρα ή πωλούνται τα κόκκινα δάνεια σε funds ή πάμε σε νέα ανακεφαλαιοποίηση και άρα κούρεμα καταθέσεων. Είστε ακόμα περήφανοι που δόθηκαν 5,5 δις ευρώ στις τράπεζες αντί να αξιοποιηθούν και τα 25 δις ευρώ που υπήρχαν; Τώρα σας εκβιάζουν με κούρεμα καταθέσεων. Γεμίσατε μόνοι σας το όπλο και το δώσατε στην απέναντι μεριά.

Βαδίζετε χωρίς σχέδιο με μόνο σύμμαχο τον πανικό σας που δημιουργούν οι ίδιες οι πολιτικές σας.