Από το Βήμα της Βουλής

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής – Σ/Ν “Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας”

Το νομοσχέδιο που συζητάμε αναδεικνύει την παρακμή μας

Ψέματα και παραλογισμό στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης καταλόγισε στην κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής ο Χάρης Θεοχάρης. «Στην πραγματικότητα, τώρα ολοκληρώνετε την μετάλλαξή σας. Την ξεκινήσατε πέρσι που γίνατε ο φορέας του ΝΑΙ την ίδια ώρα που στις πλατείες προπαγανδίζατε το ΟΧΙ. Φέτος γίνατε ο φορέας του «ψηφίστε ό,τι να ναι», τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής.

Αναφερόμενος στα σενάρια περί εκλογών επεσήμανε: «Αφήνετε να εννοηθεί πως θα οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές γιατί δεν τα βρίσκετε με τους εταίρους. Πρόκειται  για ψέμα και  παραλογισμό. Κατανοώ πως το κάνετε για να δώσετε άλλοθι στους βουλευτές σας να ψηφίσουν. Δε χρειάζεται όμως. Θα τα ψηφίσουν. Κάποτε ήσασταν κατά του συστήματος που μας χρεοκόπησε. Τώρα το υπηρετείτε. Το ίδιο κάνουν και οι βουλευτές σας. Μη  φοβάστε, λοιπόν. Ό,τι και να σας ζητήσουν στα εργασιακά, στα ασφαλιστικά, στα έξτρα μέτρα του ΔΝΤ, οι βουλευτές σας θα τα ψηφίσουν.»

Ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου περί του νέου θεσμικού πλαισίου για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας σημείωσε:

«Συζητάμε ένα νομοσχέδιο που αναδεικνύει την παρακμή μας.

Αναρωτιέμαι γιατί θέλουμε μνημόνιο και αξιολόγηση για να μειώσουμε τη γραφειοκρατία στις αδειοδοτήσεις. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν – σε μια χώρα του 1εκ. ανέργων – δεν είναι αρκετό κίνητρο;  Αναρωτιέμαι γιατί η έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες που αδυνατούν να αδειοδοτούν,  δε μας οδήγησε να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Γιατί δεν αποφασίζουμε να ορίζουν τα δημοτικά συμβούλια τους γενικούς κανόνες για τις χρήσεις και να τους εφαρμόζουν οι υπηρεσίες αντί να είναι πολιτικό ζήτημα.

Ξέρετε ποια είναι η ειρωνεία; 

Πως αυτό το νομοσχέδιο είναι σημαντικότερο για τις επενδύσεις από τη ρύθμιση του χρέους. Αυτό το δειλό, αργοπορημένο, πρόχειρο, μπερδεμένο νομοσχέδιο, είναι πιο σημαντικό για τις επενδύσεις.

Το τι θέλουν οι επενδυτές το γνωρίζουμε. Είναι αυτό που θέλουν πάντα.

Πρώτον πολιτική σταθερότητα. Δεν την έχουμε.

Δεύτερον γρήγορη και αμερόληπτη απονομή δικαιοσύνης. Δεν την έχουμε.

Τρίτον σταθερό νομικό και κανονιστικό περιβάλλον. Δεν το έχουμε.

Τέταρτον μειωμένη γραφειοκρατία. Σήμερα συζητάμε κάποια δειλά βήματα.

Πέμπτο έλλειψη διαφθοράς.  Δεν την έχουμε.

Έκτο μειωμένους φόρους και κόστη. Προχωράμε στην ανάποδη κατεύθυνση.

Έβδομο έλλειψη οικονομικών εκπλήξεων. Το υψηλό χρέος μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιες αρνητικές εκπλήξεις – Grexit ή πτώχευση. Μόνο με αυτό ασχολείστε, τα προηγούμενα έξι δεν απασχολούν την κυβέρνηση».