Από το Βήμα της Βουλής

Ομιλία στην συζήτηση Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Είναι ώριμο το αίτημα για τη Συνταγματική αναθεώρηση; Άντεξε το Σύνταγμα κατά τη διάρκεια της κρίσης; Το αίτημα για αλλαγή του Συντάγματος  είναι ώριμο. Ώριμο πολιτικά, ώριμο νομικά. Γιατί έχουμε ένα Σύνταγμα παλιό αλλά και παλιομοδίτικο. Παλιό γιατί οι συνταγματολόγοι υποστηρίζουν πως η βάση του Συντάγματος του 1975 είναι εκείνο του 1865 ή έστω αυτό του 1911. Παλιομοδίτικο γιατί εμφορείται από αντιλήψεις επί ζητημάτων, που σχηματίστηκαν στην Ελληνική κοινωνία τη δεκαετία του 50 και του 60 και που σε άλλες χώρες αντιμετωπίστηκαν πολύ νωρίτερα.

Περιέργως έχουμε ένα Σύνταγμα που άντεξε και δεν αντέχει. Άντεξε γιατί μέσα στην κρίση και παρόλη τη γενικότερη αμφισβήτηση δεν αμφισβητήθηκαν τα δημοκρατικά κεκτημένα. Μας έδωσε τα εργαλεία, έστω και με ελαστική καμιά φορά ερμηνεία να αντιμετωπίσουμε η χρεoκοπία και να ολοκληρώσουμε τον κύκλο της οικονομικής και πολιτικής κρίσης χωρίς να μετατραπεί αυτή σε πολιτειακή κρίση. Η σημερινή διαδικασία θα έπρεπε να γίνει και θεσμικά και συναινετικά. Αντί αυτού από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε αυτό που είδαμε και στα Εθνικά θέματα. Εργαλειοποιείται η κορυφαία συνταγματική διαδικασία για μικροκομματικούς λόγους.

H  ΝΔ έχει θέσει  5 βασικές προτεραιότητες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Πρώτον,  Άρθρο 16 περί ίδρυσης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Άρθρο 32 για  αποσύνδεση της εκλογής του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής. Τρίτον, αποδραματοποίηση της διαδικασίας Αναθεώρησης του Συντάγματος.  Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολιτικού συστήματος με την αναθεώρηση των άρθρων 62 και 86. Πέμπτον, Καλλιέργεια ενός σταθερού επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της εγκαθίδρυσης ασφάλειας δικαίου αλλά και ασφαλούς και δίκαιης φορολογίας.