Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων

Για το Σ/Ν Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας α) στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/50/ΕΕ και β) στο άρθρο 1 της Οδηγίας 2014/51/ΕΕ και άλλες διατάξεις.

«Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει συνολικά τα προβλήματα της χώρας και προσανατολίζεται σε κατάτμηση της αξιολόγησης, ώστε να αποφύγει τον σκόπελο για το 2017-18» σχολίασε στην εισαγωγή της ομιλίας του ο Χάρης Θεοχάρης, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το Σ/Ν ενσωμάτωσης της οδηγίας 2013/50 της ΕΕ αναφορικά με το πλαίσιο πληροφόρησης σχετικά με εκδότες κινητών αξιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κωλυσιεργίας της κυβέρνησης και της αδυναμίας της να δώσει πραγματικές λύσεις είναι , όπως είπε, το θέμα των κόκκινων δανείων και της ομηρίας χιλιάδων δανειοληπτών.

Σχετικά με τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής τόνισε χαρακτηριστικά «… είχαν υποσχεθεί έσοδα 1,5 δις από το λαθρεμπόριο καυσίμων, 700 εκ. από τα τσιγάρα, 2,5 δις από τη λίστα Νικολούδη. Και τώρα αντί για αυτά μας μιλάνε για εξοικονομήσεις από τη μετακόμιση του Υπουργείου Οικονομικών στο κτήριο του Κεράνη. Να μας πει όμως ο κύριος Υπουργός ποια ήταν η  θέση του συνδικαλιστικού οργάνου την εποχή που ήταν ο ίδιος γραμματέας του και ο κ. Παντελής Οικονόμου ήθελε να μεταφέρει εκεί το υπουργείο».

Αναφερόμενος στην ουσία της υπό ενσωμάτωση Οδηγίας, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι ειδικά στην Ελλάδα η  δημιουργία βαθύτερων και πιο αποτελεσματικών αγορών κεφαλαίων μπορεί να συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων, πράγμα το οποίο χρειαζόμαστε πολύ γιατί μόνο αυτές μπορούν να μειώσουν την ανεργία.

Ωστόσο, όπως είπε, ενώ συζητάμε και ενσωματώνουμε στην εθνική νομοθεσία το πλαίσιο, η κυβερνητική πολιτική μας έχει αποκλείσει από τις πολιτικές χαλάρωσης της ΕΚΤ. Λόγω της κακής εικόνας της χώρας στις διεθνείς χρηματαγορές, διαμορφώνονται υψηλότατα κόστη χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Σχολίασε  χαρακτηριστικά  “στις τράπεζες χάνεται ο ιδρώτας του Έλληνα» καθώς μια σειρά από αιματηρές περικοπές στο εργασιακό κόστος και στα ασφαλιστικά εξανεμίζονται  από τα αυξημένα κόστη δανεισμού των επιχειρήσεων.

Τέλος υπογράμμισε σχετικά με τη διάταξη του υπό συζήτηση νομοσχεδίου η οποία προβλέπει την υποχρέωση δημοσίευσης στοιχείων για τη διαφημιστική των πιστωτικών ιδρυμάτων: “Η διάταξη αν και αποσπασματική είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Χτυπά όμως το μισό πρόβλημα. Το άλλο μισό, τα δάνεια δεν τα αγγίζετε. Δεν το κάνατε όπως σας το ζήτησα, ούτε στο Σ/Ν για τις τηλεοπτικές άδειες. Γιατί εκεί πράγματι θα μπορούσατε να βάλετε μία τάξη στο αδιαφανές τρίγωνο μεταξύ ΜΜΕ, τραπεζών και πολιτικών. Πότε θα το κάνετε, Θα μας το πείτε; Ποιος δεν σας αφήνει; Μήπως η γάτα των Ιμαλαϊων;” κατέληξε.