“Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να θέσει στη διαπραγμάτευση και να πετύχει ένα τρόπο επίλυσης των κόκκινων δανείων μέσω μιας «bad bank» – πρόταση που ήταν και δική μας- και θα αποδέσμευε τις διαδικασίες από τις τωρινές διοικήσεις και τα μεσαία στελέχη που έδωσαν τα συγκεκριμένα δάνεια. Έτσι τώρα έχει αποδεχτεί ένα δυσκολότερο πλαίσιο επίλυσης και αυτό είναι η βάση των προβλημάτων” τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού και βουλευτής Β’ Αθηνών μιλώντας στη Νόνη Καραγιάννη και τον Αθήνα 9.84 για το ζήτημα των κόκκινων δανείων. “Σίγουρα τα στεγαστικά δάνεια αφορούν σημαντική μερίδα του πληθυσμού, αλλά πρωτεύουσα σημασία έχει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στα επιχειρηματικά δάνεια τα οποία σχετίζονται με την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας. Το πρώτο είναι ζήτημα κοινωνικής πολιτικής αλλά το δεύτερο σχετίζεται με τη λειτουργία της αγοράς” τόνισε. Όσον αφορά τα δάνεια που αφορούν στην πρώτη κατοικία διευκρίνισε ότι πρέπει να επιλυθούν με τρόπο που να αποθαρρύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές- αυτούς που έχουν αλλά εκμεταλλευόμενοι τις ευνοϊκές διατάξεις, δεν πληρώνουν. Αυτό θα επιτευχθεί με μια σειρά ενέργειες, όπως κοινωνικά κριτήρια που θα προστατεύουν ένα σημαντικό ποσοστό οφειλετών (40-50%), να υπάρχει ένα εύλογο ποσό για όσους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο δάνειο, να εξασφαλίζεται η προστασία από την έξωση ακόμη και αν χαθεί η κυριότητα του ακινήτου και να δίνεται η δυνατότητα να απαλλάσσεται ο οφειλέτης από το άχθος του δανείου ανεξάρτητα από το τίμημα που θα αποκτηθεί από τον πλειστηριασμό.
Σχολιάζοντας την αποπομπή της κυρίας Σαββαϊδου τόνισε ότι υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές με τη δική του υπόθεση, καθώς ο ίδιος δεν αντιμετώπισε θέματα με τη δικαιοσύνη, αλλά ο σκοπός ήταν ίδιος, καθώς η κυβέρνηση θέλει να ελέγχει καλύτερα τη ΓΓΔΕ με κάποιο φιλικό πρόσωπο. “Ανεξαρτησία δε σημαίνει όμως ασυνεννοησία: η ανεξάρτητη ΓΓΔΕ δε σημαίνει ότι δεν συνεννοείται με τον υπουργό και τις υπηρεσίες. Ο νόμος είναι αυτός που θέτει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται ο ΓΓ”, υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης. Θύμισε επίσης ότι η ΓΓΔΕ ήταν ο μέσος δρόμος που είχε επιλεγεί, καθώς οι εταίροι θέλανε εξαρχής πλήρη ανεξαρτησία. “Χάσαμε όμως την ευκαιρία να την κάνουμε να λειτουργήσει με το σωστό τρόπο, και τώρα έτσι και αλλιώς για θεσμικούς λόγους αλλά και για την αξιοπρέπεια του θεσμού πρέπει να δεχθούμε την ανεξαρτησία ώστε να μπορέσει να ιαθεί το κύρος που έχει τρωθεί από τις δύο διαδικασίες αποπομπής”, συμπλήρωσε.
Σχετικά με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και τη στάση του Ποταμιού, ο Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι “το Ποτάμι ήθελε να δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να κάνει αλλαγές. Ωστόσο, και μετά τις διαδικασίες εσωκομματικής δημοκρατίας και τον συνεχή διάλογο καταλήξανε ότι δε μπορεί το Ποτάμι να στηρίξει ένα νομοσχέδιο που δίνει υπερεξουσίες στον εκάστοτε υπουργό Επικρατείας να μπορεί ουσιαστικά να εκβιάζει τα ΜΜΕ. Τολμώ, να κάνω μια πρόβλεψη ότι και αυτό το νομοσχέδιο θα έχει την τύχη των προηγούμενων: δεν θα δοθούν άδειες και τα ΜΜΕ θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό των φόβο των κυβερνήσεων. Εμείς θα συνεχίσουμε να το καταγγέλλουμε γιατί σκοπός δεν είναι να φτιαχτεί ένας ακόμα νόμος, αλλά να δοθούν άδειες και να μπορεί ο κόσμος να έχει πραγματικά ανεξάρτητη ενημέρωση», κατέληξε.