Εκδηλώσεις

Προτάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης δεν είναι ένα αμιγώς τεχνοκρατικό θέμα, πρόκειται για ένα βαθιά κοινωνικό ζήτημα με επίκεντρο τον άνθρωπο, υπογράμμισε ο ανεξάρτητος βουλευτής και αντιπρόεδρος του Forum Ελληνικής Καινοτομίας και Στρατηγικής Χάρης Θεοχάρης, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη.  Ιδέες και σχέδια υπάρχουν, θέλει μόνο βούληση, τόλμη και επιμονή, συμπλήρωσε.

Ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε τον κίνδυνο η Ελλάδα να χάσει την ευκαιρία της 4ης τεχνολογικής επανάστασης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “η ψηφιακή μας στρατηγική χαρακτηρίζεται από απουσία κεντρικού σχεδιασμού, κατακερματισμό και αλληλεπικαλύψεις στις προσφερόμενες υπηρεσίες”.

 

Παράλληλα παρουσίασε τον οδικό χάρτη του Forum για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης, θέτοντας  μια σειρά προτεραιοτήτων για επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές και υπηρεσίες στη δημόσια διοίκηση, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο σύστημα υγείας και στους θεσμούς.
Παρουσιάζοντας  τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τη στρατηγική για ένα ψηφιακό δημόσιο έθεσε συγκεκριμένους τρόπους επίτευξης:

– Το Mobile first, δηλαδή την εξυπηρέτηση του πολίτη από το κινητό τηλέφωνο, από το διαδίκτυο και από το τηλέφωνο.
– Τον σχεδιασμό και παροχή υπηρεσιών με κατάργηση, ή μείωση κατάθεσης δικαιολογητικών.
– Τα ανοιχτά δεδομένα και
– Την αρχή της μίας φοράς, ώστε να αποφεύγεται η διπλο – καταχώριση.

Ειδική αναφορά έκανε για τον κομβικό ρόλο των πολιτικών smart cities  στη διαχείριση της κυκλοφορίας, στην ενεργειακή παραγωγή και κατανάλωση, στη διαχείριση του νερού και στις τηλεπικοινωνίες και στη δημιουργία κοιτίδων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας ως πυλώνων της τοπικής ανάπτυξης τον 21ο αιώνα.

“Τα πληροφοριακά συστήματα στην Ελλάδα δεν είναι πολύ παλιά”, είπε ο Βασίλης Περιστέρας, επίκουρος καθηγητής, της Σχολής Επιστημών & Τεχνολογίας στο Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Παράλληλα  αναφέρθηκε και στην ανάγκη μετάβασης από τη διοίκηση μέσω εγγράφων, στη διοίκηση μέσω πληροφορίας και επισήμανε ότι μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού και της αποστολής σημαντικών εγγράφων του δημοσίου τομέα ηλεκτρονικά εξοικονομείται περισσότερος χρόνος.

 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) Κωστής Καγγελίδης, από την πλευρά του, σημείωσε ότι  το μόνο κομμάτι που μπορεί να εξασφαλίσει στις επιχειρήσεις οικονομική επιβίωση είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Στον ορισμό του ψηφιακού μετασχηματισμού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Ιδρυτής της OTS Σπύρος Παμπουκίδης. Μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης ενός νομοθετικού πλαισίου, που θα δίνει ευελιξία στις αποφάσεις και τις γρήγορες αναδράσεις, καθώς και την ανάγκη θέσπισης και εισαγωγής στην ελληνική δικαιοσύνη ψηφιακών συστημάτων, με στόχο – όπως είπε – την αναμόρφωση του θεσμού από απλή δικαιοσύνη σε e-justice.

 

Ο Γιάννης Κουτσουμάρης, Πρόεδρος του Forum Ελληνικής Καινοτομίας και Στρατηγικής από την πλευρά του αναφέρθηκε στην ανάγκη θεσμοθέτησης Εθνικού Συμβουλίου Στρατηγικής.

 

Χαιρετισμό απηύθυνε στην έναρξη της εκδήλωσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ο οποίος τόνισε ότι «η κοινή λογική είναι εκείνη που λείπει από τη δημόσια διοίκηση” και υπογράμμισε  την ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας.