Ανακοινώσεις

Σχόλιο Χάρη Θεοχάρη με αφορμή την έκθεση της Ε.Ε για τα κόκκινα δάνεια.

To νέο πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών κινδυνεύει να καταστεί ένας ”νέος εξωδικαστικός”

Η δεύτερη έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκθέτει τους κινδύνους που απορρέουν από τους σχεδιασμούς  της κυβέρνησης στο θέμα των κόκκινων δανείων.

Χωρίς αμφιβολία η προσέγγιση έγινε με αποκλειστικό γνώμονα τους εκλογικούς της τακτικισμούς, εις βάρος των πραγματικά αδυνάμων, των συνεπών δανειοληπτών και του τραπεζικού συστήματος.

Ποια είναι τα μέχρι τώρα συμπεράσματα;

Πρώτον, ο κεντρικός πυρήνας της ρύθμισης βρίσκεται στη δημιουργία πλατφόρμας νέων αιτήσεων υπαγωγής, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να έχουμε και το παλαιό σύστημα του νόμου Κατσέλη.

Επομένως, η σύγχυση και το διαχειριστικό χάος θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Δεύτερον, η καθυστέρηση στην οριστικοποίηση του νέου πλαισίου αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο τις νέες αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη. Από 135.000 υποθέσεις  το 2018, οι πληροφορίες μιλάνε για 200.000 στις αρχές του 2019.

Επομένως, δίνεται χρόνος σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να φορτώσουν τα χρέη τους στους συνεπείς.

Τρίτον, το πλήθος των υποθέσεων που θα μεταφερθούν στη νέα πλατφόρμα θα καταστήσει αδύνατη τη διεκπεραίωσή τους. Τα τελευταία 8 έτη είχαν διεκπεραιωθεί 85.000 υποθέσεις, με αυτό το ρυθμό θα χρειστούν 18 χρόνια  για να εξεταστούν όλες οι υποθέσεις.

Επομένως το πρόβλημα θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί μέχρι και τα παιδιά μας.

Τέταρτον, για όσες υποθέσεις έχει ορισθεί ημερομηνία εκδίκασης, οι οφειλέτες δεν υποχρεούνται να υποβάλουν εκ νέου την υπόθεσή τους στην συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Επομένως,  όσοι κακοπληρωτές πρόλαβαν και εντάχθηκαν στον νόμο Κατσέλη παραμένουν προστατευμένοι.

Πέμπτον, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πλατφόρμα θα καταστεί λειτουργική τον Μάιο. Τεχνικές δυσκολίες και ενδεχόμενες εκλογές θα καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο την ενεργοποίησή της.prini

Επομένως και με βάση το ιστορικό της κυβέρνησης, έχουμε  λύσεις πάλι μόνο στα χαρτιά.

Έκτον, για άλλη μια φορά έχουμε ξεχάσει τους συνεπείς  δανειολήπτες, αυτούς που πληρώνουν επιτόκια μεγαλύτερα κατά  0,75 με 1,25 για να καλύψουν τη ζημιά από τα κόκκινα δάνεια.

Επομένως, το νέο πλαίσιο προστασίας κινδυνεύει να καταστεί ένας ”νέος εξωδικαστικός”, χωρίς λύσεις για αυτούς που πραγματικά τις χρειάζονται, παρέχοντας προστασία στους μπαταχτσήδες και συντηρώντας τον κίνδυνο για νοικοκυριά και τράπεζες.