Ραδιόφωνο

Στη χώρα μας η δημόσια διοίκηση λειτουργεί χάριν των κομμάτων – Πρακτορείο FM

Ο Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM» σχετικά με τις πολιτικές παρεμβάσεις που ασκούνται στη δημόσια διοίκηση απάντησε, ότι σε άλλες χώρες το πλαίσιο ανεξαρτησίας είναι ο συνήθης τρόπος εργασίας. Αντίθετα στη χώρα μας η δημόσια διοίκηση λειτουργεί χάριν των κομμάτων, κυρίως των κυβερνώντων και υποτάσσεται στον εκλογικό κύκλο. Τα δύο συγκεκριμένα θέματα που ενδιαφέρουν οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία σχετικά με τη διοίκηση είναι πρώτον να επιδεικνύεται επιείκεια πριν από τις εκλογές σε ό,τι αφορά τις πράξεις αναγκαστικής είσπραξης και τις κατασχέσεις και δεύτερον να έχει αποφασιστικό λόγο για τις τοποθετήσεις στελεχών. Η δεύτερη είναι η πιο σοβαρή παρέμβαση που συντελείται σε βάρος της διοίκησης. Όσοι γυρίζουν γύρω από τα κτίρια των κομμάτων είναι αυτοί που δεν έχουν κανέναν άλλο τρόπο να εξελίξουν την καριέρα τους. Αυτοί που τοποθετούνται για αυτό το λόγο και όχι με την αξία τους στη συνέχεια θα κάνουν ό,τι τους ζητηθεί. Στην περίπτωση των θέσεων των Περιφερειακών Διευθυντών έγινε κανονικό μοίρασμα. Δεν αποφάσισε η ΓΓΔΕ. Της δόθηκαν τα ονόματα από τα κόμματα κι εκείνη απλώς υπέγραψε. Εγώ δεν το δέχτηκα ποτέ αυτό κατά τη θητεία μου, είπε, αν και είχα πάρει ανάλογα σημειώματα σε πολλές περιπτώσεις.

Ερωτηθείς για το τί χρειάζεται να γίνει προκειμένου να ανεξαρτητοποιηθεί πράγματι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όπως προβλέπει και το μνημόνιο απάντησε, ότι ο τρόπος της δουλειάς μιας Γενικής Γραμματείας ορίζεται από το νόμο, αλλά συνδυαστικά χρειάζεται σωστή επιλογή ως προς τα πρόσωπα και συγκεκριμένα των επικεφαλής, όπως επίσης θεσμική οχύρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε σχετική απάντηση που του δόθηκε από τον Ολλανδό ομόλογό του, όταν τον είχε ρωτήσει εάν ασκούνται αντίστοιχες πιέσεις εντός της δημόσιας διοίκησης: «στην ολλανδική διοίκηση δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει τηλέφωνο ο Υπουργός και να παρέμβει σε κάτι, γιατί εάν αυτό συμβεί την επομένη θα είναι στα κανάλια και θα αναγκαστεί να παραιτηθεί».

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για το ασφαλιστικό επεσήμανε, ότι δεν συμφωνεί, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα εξής: α) ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υπάρξουν εξαιρέσεις, γιατί δεν μπορείς να κάνεις τόσο σκληρές περικοπές και αυτές να μην αφορούν όλα τα ταμεία-πρόκειται για το αίσθημα δικαίου, που δεν πρέπει να θιγεί και β) ότι δεν θα πρέπει να γίνουν περικοπές επί των ονομαστικών συντάξεων του 2010, γιατί πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί υπόψη, ότι  εάν τότε ένας συνταξιούχος έπαιρνε 1500 Ευρώ, σήμερα ο ίδιος παίρνει 1000. Όπως είπε περιμένουμε την Κυβέρνηση να δούμε τί αποφάσεις θα πάρει.