Ραδιόφωνο

Στην εκπομπή «Ημερολόγιο» με τον Παύλο Τσίμα στον ΣΚΑΪ 100.3

Για το αν τα ξενοδοχεία μπορούν να μείνουν ανοικτά ή είναι υποχρεωμένα να κλείσουν: Είναι στο χέρι τους να παραμείνουν ανοικτά. Υπάρχουν ακόμα σε κάποιες περιοχές ξενοδοχεία τα οποία έχουν πελάτες είτε μακροχρόνιες συμβάσεις με εταιρείες είτε κάποιους τελευταίους τουρίστες της σεζόν. Δεν κλείνουν οπότε δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί και πανικός για την επιστροφή τους και για οτιδήποτε άλλο. Νομίζω ότι θα προχωρήσουμε ομαλά όσον αφορά τη λειτουργία των ξενοδοχείων και δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα.

Για το αν δικαιούται κάποια αποζημίωση ή αν μετέχει στα μέτρα οικονομικής ανακούφισης ένα ξενοδοχείο το οποίο θα κλείσει στο διάστημα του lockdown: Βεβαίως μετέχει στα μέτρα. Υπάρχει η λίστα ΚΑΔ η οποία περιέχει τους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας και εκεί συμπεριλαμβάνονται από την πρώτη στιγμή και τα ξενοδοχεία και οι υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις. Συνεπώς, τα διάφορα μέτρα, όπως οι καινούργιες επιστρεπτέες προκαταβολές που δίνονται, η δυνατότητα να βάλουν τους ανθρώπους τους σε αναστολή κ.ά. ισχύουν και τους καλύπτουν στο 100%.

Για το αν είναι ανοικτή ή κλειστή η χώρα για κάποιον ο οποίος θέλει να την επισκεφτεί: Η χώρα δεν κλείνει με την έννοια ότι οι πτήσεις συνεχίζονται έστω και πιο δύσκολα και αυστηρά. Υπάρχει ακόμα μια μικρή κίνηση, τις τελευταίες ημέρες, κυρίως σε τρεις περιοχές: στην Κω, στη Ρόδο και στην Κρήτη, από λίγες και συγκεκριμένες αγορές: τη Σκωτία και, κυρίως, τη Γερμανία. Μιλάμε για εκατοντάδες ή λίγες χιλιάδες ανθρώπων, βέβαια. Είναι πιο αυστηρά τα κριτήρια και πρέπει να έχουν μαζί τους τεστ 48 ωρών, πλέον και όχι 72 ωρών. Και έχουν τη δυνατότητα μόνο για τη μετακίνησή τους στο ξενοδοχείο που τους φιλοξενεί. Φυσικά, όλα είναι κλειστά, οι αρχαιολογικοί χώροι κ.τ.λ. Πρακτικά μπορούν μόνο να πάνε σε ένα resort και να περάσουν εκεί τις διακοπές τους, να ηρεμήσουν. Τα εστιατόρια θα λειτουργούν μέσα στα ξενοδοχεία μόνο για τους πελάτες τους οπότε δεν θα αλλάξει εσωτερικά η εμπειρία. Αυτό ισχύει για όλα τα ξενοδοχεία, εφόσον έχουν πελάτες, να λειτουργούν τις υπηρεσίες των εστιατορίων τους, κάτι που χρειάζεται ειδικά για όσους βρίσκονται εκεί για δουλειά.

Για τους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό και επιστρέφουν ή θα επιστρέψουν στο προσεχές διάστημα: Ισχύει το ίδιο, το τεστ των 48 ωρών και πηγαίνουν και έρχονται κανονικά. Από εκεί και πέρα ισχύουν και για αυτούς οι περιορισμοί μετακίνησης που ισχύουν για όλους μας.

Για το φαινόμενο που παρατηρείται φέτος κάποιοι τουρίστες του καλοκαιριού να αποφάσισαν να ξεχειμωνιάσουν εδώ: Είναι σημαντικό και υπάρχει ως φαινόμενο. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα κάποιος που πέρασε 5 μήνες εδώ, όλες τις καραντίνες, όπου νιώθουν πιο ασφαλείς εδώ από ό,τι στη χώρα τους. Ισχύει, λοιπόν, το φαινόμενο αυτό, αλλά δεν μπορούμε να πούμε πως προσμετράται σε αριθμούς που έχουν σχέση με την τουριστική κίνηση. Είναι σημαντικό, όμως, γιατί κάθονται περισσότερους μήνες εδώ.

Για το αν θα γίνουν οι εκδρομές των Χριστουγέννων ή αν θα πληγούν τα μέρη που βασίζονται στο χειμερινό τουρισμό: Είναι δύο τα ζητήματα. Το ένα είναι ότι η φετινή κατάσταση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και ο κόσμος θα έχει το φόβο ή την οικονομική αδυναμία να μπορέσει να κάνει τις εκδρομές και τα ταξίδια που θα έκανε σε άλλη περίπτωση. Αυτό εν μέρει αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι και το καλοκαίρι πολλοί δεν μπόρεσαν να φύγουν με την όλη κατάσταση και ίσως να αποζητούσαν μια διέξοδο την εποχή του φθινοπώρου ή του χειμώνα για να «γεμίσουν τις μπαταρίες τους». Όμως, η απόφαση της κυβέρνησης, που πάρθηκε πολύ σωστά για υγειονομικούς λόγους, αλλά στηρίζεται και σε οικονομική – τουριστική λογική από την άποψη ότι ο Νοέμβριος είναι ένας μήνας ο οποίος και από πλευράς τουριστικής κίνησης και από πλευράς εστίασης είναι από τους μικρότερους μήνες του χρόνου. Ο κόσμος μαζεύεται, κάνει περισσότερο «κράτει», προετοιμάζεται για να βγει περισσότερο έξω τον Δεκέμβριο. Συνεπώς, το lockdown που γίνεται τώρα, αυτήν την περίοδο, θα έχει και τις μικρότερες δυνατές οικονομικές επιπτώσεις. Το κρίσιμο είναι αυτό το lockdown των τριών εβδομάδων να παραμείνει lockdown των τριών εβδομάδων. Πρέπει όλοι μας να τηρήσουμε με σοβαρότητα τα μέτρα και να ακολουθήσουμε τους κανόνες, να μη χρησιμοποιούμε δικαιολογίες στα SMS για άλλους σκοπούς για να βγούμε έξω και να συναθροιστούμε. Έτσι, θα αρχίσουν να «πέφτουν» οι υγειονομικοί αριθμοί και θα επιτρέψουν στη χώρα μας να ξανανοίξει με προσοχή.