Εκδηλώσεις

Στο διεθνές συνέδριο με θέμα την Οικονομική Συνεργασία στην Περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής

Ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού  κ. Χάρης Θεοχάρης παρέστη έπειτα από σχετική πρόσκληση σε διεθνές συνέδριο με θέμα την Οικονομική Συνεργασία στην Περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής που πραγματοποιήθηκε στην Τσεχία στις 21-24 Ιανουαρίου 2016. Το συνέδριο έλαβε χώρα υπό την αιγίδα της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και με τη στήριξη των κυβερνήσεων του Καναδά και της Ολλανδίας.

Οι εργασίες του συνεδρίου επικεντρώθηκαν σε ζητήματα όπως η κρίση στη Συρία, οι ισραηλινό-παλαιστινιακές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, οι προοπτικές για ενεργειακή συνεργασία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, οι εξωτερικές οικονομικές σχέσεις του Ιράν και η δυνατότητα ξένων επενδύσεων μετά τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, η εξέταση πολιτικών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η αναγνώριση της Μεσογείου ως κομβικής περιοχής για νεοσύστατες επιχειρήσεις (start-ups), καθώς και οι εμπορικές σχέσεις της Ευρώπης με τον Αραβικό κόσμο.

Ο κ. Θεοχάρης συμμετείχε στο συνέδριο ως ομιλητής με θέμα: «Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο στην Ελλάδα: Προοπτικές για Έρευνα και Παραγωγή». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η πρόσφατη ανακάλυψη του αιγυπτιακού κοιτάσματος Zohr, το οποίο υπολογίζεται σε 30 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου στο εξωτερικό όριο της αιγυπτιακής ΑΟΖ στη γραμμή οριοθέτησης με την κυπριακή, καθιστά επιτακτική την ενεργειακή συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για τη μεταφορά και εξαγωγή αερίου στην Ευρώπη, καθώς και την πραγματοποίηση νέων ερευνητικών γεωτρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η αναζήτηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων, που εκτιμάται ότι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, νοτιοα­νατολικά της Κρήτης και στο Ιόνιο, πρέπει να προχωρήσει τάχιστα».

Ωστόσο, εξέφρασε ότι προκειμένου να ενισχυθούν οι προοπτικές για έρευνα και παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ελλάδα απαιτείται « η εδραίωση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος για την επιχειρηματική δραστηριότητα, του οποίου βασικοί πυλώνες αποτελούν η ύπαρξη ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, ενός σταθερού καθεστώτος κοινωνικής ασφάλισης, η διαφάνεια στη διαδικασία υποβολής προσφορών, καθώς και η έγκαιρη χορήγηση αδειών». Και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας, «η προστιθέμενη αξία της χώρας μπορεί να αυξηθεί με τη στήριξη συμπράξεων ανάμεσα σε ελληνικές και ξένες διεθνείς εταιρίες καθώς με αυτό τον τρόπο συνδυάζεται η διεθνής εμπειρία με τις εγχώριες γνώσεις και εξασφαλίζεται η πρόσβαση στη χρηματοδότηση».

Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου ο κ. Θεοχάρης συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με μέλη αντιπροσωπειών επιλεγμένων χωρών όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, ο Καναδάς, η Ολλανδία, το Ιράκ, το Ιράν, η Αίγυπτος, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιορδανία, ο Λίβανος, το Κουβέιτ, τα ΗΑΕ κ.α.