Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στη “Βραδυνή”

Δείτε τη συνέντευξη στη Βραδυνή

Χ. Θεοχάρης: «Έρχεται μείωση του αφορολόγητου»

«Το πρόγραμμα δεν βγαίνει», δηλώνει ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού και νυν ανεξάρτητος Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος μιλώντας στη «ΒτΚ» εξηγεί ότι πέραν του κόφτη έρχονται και πρόσθετα μέτρα, όπως η περαιτέρω μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου.

Ο άλλοτε υπεύθυνος των Δημοσίων Εσόδων αποκλείει το ενδεχόμενο να κλείσει η αξιολόγηση εντός του μήνα, όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, δεν βλέπει πρόωρες εκλογές, ενώ θεωρεί πως οι τραπεζικοί περιορισμοί θα παραμείνουν για αρκετό καιρό ακόμη. Όπως λέει, δεν υπάρχει πλέον σχέδιο εξόδου από το ευρώ, επισημαίνει όμως ότι εξαιτίας της κυβερνητικής ανικανότητας έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό όσων πολιτών το επιζητούν. Δεν αρνείται, μάλιστα, μια συζήτηση για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, εφόσον με έναν «μαγικό τρόπο» άλλαζε το υπάρχον πολιτικό προσωπικό (υπουργοί κ.λπ.), το οποίο χαρακτηρίζει άκρως επικίνδυνο για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Εμφανίζεται, δε, ανοικτός σε προτάσεις από άλλα κόμματα, αν οι λύσεις που προτείνει βρουν ευήκοα ώτα…

Θεωρείτε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του μήνα, όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση;

«Η κυβέρνηση δεν μας έχει συνηθίσει σε γρήγορες συμφωνίες. Το αφήγημά της, συνεπώς, είναι πολύ αισιόδοξο, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες κινήσεις της. Δυστυχώς, κατάφερε να βάλει τη διαπραγμάτευση στο κέντρο των προεκλογικών εκστρατειών των πιο σκληρών χωρών της Ευρωζώνης: Ολλανδίας και Γερμανίας. Με τα σημερινά δεδομένα, εκτιμώ ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί είτε οριακά μέσα στον Φεβρουάριο είτε θα πάει για τον Μάιο».

Παρακολουθώντας από κοντά τη διαπραγμάτευση, είναι πιθανή η λήψη νέων μέτρων;

«Αποκρυπτογραφώντας την απόφαση του Eurogroup, μπορούμε να δούμε μερικά πράγματα πίσω από τις γραμμές. Πρώτον, το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα έχει συμφωνηθεί να παραμείνει μετά το τέλος του 3ου μνημονίου – τουλάχιστον μέχρι το 2021. Δεύτερον, η κυβέρνηση προτείνει την επέκταση και την αυστηροποίηση του κόφτη δαπανών μετά το 2018. Τρίτον, είναι αναγκαία πέραν του κόφτη και κάποια επιπρόσθετα μέτρα».

Ποια μπορεί να είναι αυτά;

«Περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολογήτου. Εκτιμώ πως τις συντάξεις θα τις αποτρέψει, προσωρινά, η κυβέρνηση, αλλά πιθανότατα θα μειώσει το αφορολόγητο».

Υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

«Θεωρώ μικρό αυτό το ενδεχόμενο, δεδομένης της θέλησης όλων των πλευρών (εξωτερικό – κυβέρνηση) να επέλθει συμφωνία. Η κυβέρνηση, εξάλλου, έχει κοινοβουλευτική στήριξη και το έχει αποδείξει με την αναλγησία με την οποία ψηφίζει δύσκολα για τον κόσμο μέτρα. Από εκεί και πέρα, οι εκλογές δεν είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα. Ο λογαριασμός θα έρθει στο τέλος αυξημένος».

Η κυβέρνηση επιβάλλει διαρκώς άμεσους – έμμεσους φόρους και περικοπές. Υπ’ αυτές τις συνθήκες και με δεδομένες τις μηδενικές επενδύσεις, μπορεί να βγει το πρόγραμμα;

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βγει, αλλά για να καταλήξουμε σε αυτό πρέπει να δούμε ποιος ήταν ο σκοπός του… Στη χώρα μας είχαμε περίπου 90% κατανάλωση και 10% παραγωγή, όταν ο μ.ο. των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 75% – 25%. Αυτό ήταν ένα μείγμα που δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Πλέον η εσωτερική υποτίμηση μείωσε βίαια την κατανάλωση, δυστυχώς όμως δεν έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε η παραγωγή να αυξηθεί. Αντιθέτως, δε, παρατηρήθηκε μείωση των επενδύσεων».

Τι πρέπει να γίνει;

«Χωρίς να χαλαρώσουμε ιδιαίτερα το σφίξιμο του ζωναριού, να φέρουμε κεφάλαια προς επενδύσεις».

Υπάρχει ακόμη κρυφό σχέδιο εξόδου από το ευρώ;

«Οι σημερινές συνθήκες δεν είναι ίδιες με το καλοκαίρι του 2015, όταν αποκάλυψα το σχέδιο της δραχμής. Η κυβέρνηση έχει πια οριστικά αποδεχθεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Δυστυχώς, το έκανε με όρους υποταγής, και άρα αναποτελεσματικότητας. Έτσι, πολλοί πολίτες αμφιβάλλουν αν η παραμονή μας στο ευρώ είναι η ενδεδειγμένη πορεία, όπως αποτυπώνεται άλλωστε και στις δημοσκοπήσεις. Αυτό είναι λάθος και συνάμα επικίνδυνο».

Ποιοι είναι αυτοί οι κίνδυνοι;

«Με τα σημερινά δεδομένα, η επιστροφή στη δραχμή θα σήμαινε περαιτέρω ύφεση 15%, μείωση δηλαδή του ΑΕΠ της χώρας σε ένα-δυο χρόνια, άρα η πτώση θα είναι πολύ πιο ισχυρή και κατακόρυφη σε σχέση με ό,τι έχουμε βιώσει τα τελευταία έξι χρόνια. Γενικά, η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα είναι μία πολύπλοκη διαδικασία και προϋποθέτει πολύ ισχυρό κράτος και πολύ ισχυρό πολιτικό προσωπικό, που να ξέρει τι κάνει ώστε να το υλοποιήσει με απόλυτη ευλάβεια σε ένα βάθος χρόνου τριών-τεσσάρων ετών. Η ελληνική διοίκηση δεν έχει αυτήν την απαιτούμενη οργάνωση και ικανότητα, άρα η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα φέρει περισσότερη ανεργία, περισσότερη ύφεση, περισσότερα προβλήματα στην τροφοδοσία (φάρμακα, καύσιμα, τρόφιμα), περισσότερα προβλήματα στην καθημερινότητα».

Θα μπορούσε, δηλαδή, με άλλη κυβέρνηση να προχωρήσει αυτό το εγχείρημα;

«Όπως σας είπα, με το υπάρχον πολιτικό προσωπικό η δραχμή θα είναι έγκλημα. Αν κάποιος τώρα φέρει μαγικά ένα άλλο πολιτικό πρόσωπο που καταλαβαίνει τι χρειάζεται να γίνει, τότε θα μπορούσε να συζητηθεί το ζήτημα. Πάνω, όμως, από το πολιτικό ζήτημα και τα καθαρά οικονομικά κριτήρια υπάρχει και το γεωστρατηγικό. Θα πρέπει, δηλαδή, να είναι κάποιος πολύ προσεκτικός, καθώς τέτοιες κινήσεις μπορεί να κάνουν τη χώρα ακόμη πιο ευάλωτη».

Πότε εκτιμάτε ότι θα αρθούν τα capital controls;

«Ήδη είμαστε στο δεύτερο χρόνο των περιορισμών και δεν υπάρχει ακόμη φως στον ορίζοντα. Χρειάζεται περίπου ένα έτος ομαλών εξελίξεων στον πολιτικό και στον τραπεζικό τομέα. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν τράπεζες που εκτός από το ζήτημα των κόκκινων δανείων, έχουν διοικητικά προβλήματα· καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν πρόκειται να αρθούν τους επόμενους μήνες».

Γιατί φύγατε από το Ποτάμι;

«Το Ποτάμι πρόδωσε αυτούς που έσπευσαν γύρω από το εγχείρημα. Δημιουργήθηκε για να φέρει μια ανανέωση στο πολιτικό προσωπικό και στις ιδέες. Και αν το πρώτο το κατάφερε, δυστυχώς το δεύτερο απέτυχε παταγωδώς. Και πιστεύω ότι μεγάλο μέρος αυτής της ευθύνης ανήκει στον επικεφαλής του Ποταμιού».

Ποιες είναι πλέον οι σχέσεις σας με τον Σταύρο Θεοδωράκη;

«Απολύτως τυπικές».

Γιατί εγκαταλείψατε και το κόμμα (Δημοκρατική Ευθύνη) που εσείς ο ίδιος ιδρύσατε στη συνέχεια;

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μιλάμε για μια κίνηση την οποία ίδρυσα. Μια ομάδα σχετικά νέων ανθρώπων ήρθαν και με έπεισαν ότι άξιζαν της στήριξης για να μπορέσουμε να φέρουμε νέους και περισσότερους ανθρώπους στην πολιτική, πράγμα που υπηρέτησα και στο Ποτάμι. Δυστυχώς, απέσυρα την υποστήριξή μου γιατί προσέγγιζαν την πολιτική κυρίως με τους όρους του παλιού και του νέου, δηλαδή με μια διχαστική νοοτροπία».

Ενδέχεται κάποια στιγμή να σας δούμε σε κάποιο κόμμα, όπως στη Δημοκρατική Συμπαράταξη – ΠΑΣΟΚ ή στη Ν.Δ.;

«Η συζήτηση αυτή είναι αντιπαραγωγική και λανθασμένη. Το ζήτημα δεν είναι η διασφάλιση της βουλευτικής έδρας – τουλάχιστον για εμένα. Ούτε η ενασχόληση με την πολιτική είναι αυτοσκοπός. Θα συνεχίσω, όπως έκανα ως τώρα, να προτείνω λύσεις για την καθημερινότητα και για τα μεγάλα θέματα: για το ασφαλιστικό, για το φορολογικό, για το κοινωνικό κράτος. Ελπίζω ότι θα βρουν ευήκοα ώτα ώστε να συμβάλλω στη βελτίωση της ζωής των πολιτών».