Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην Αξία

1. Κύριε Βουλευτά, διαχειριστήκατε ένα σημαντικό, χρονικά και σε επίπεδο συνθηκών κομμάτι της κρίσης, ως Γενικός Γραμματέας Εσόδων. Θα ήθελα λοιπόν να μου πείτε τώρα από την θέση της κεντρικής πολιτικής σκηνής κάτι για τις αιτίες που προκάλεσαν αυτήν την κατάσταση στο εσωτερικό κι αν εσείς, ως φυσικό πρόσωπο κάνατε το καλύτερο δυνατό στην αντιμετώπιση της.

Τις αιτίες που μας οδήγησαν ως εδώ πρέπει να τις αναζητήσουμε βαθειά πίσω στο χρόνο της μεταπολίτευσης. Ο λαϊκισμός δεν άφησε να δούμε ότι για να ευημερούν οι άνθρωποι έπρεπε να ευημερούν και οι αριθμοί. Χάσαμε και τους αριθμούς και τους ανθρώπους και την κοινωνική δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να φτάσουμε μέχρι του σημείου της πτώχευσης. Την κρίση έως τώρα την έχουν διαχειριστεί οι ίδιοι άνθρωποι που μας έφεραν στην σημερινή κατάσταση. Κατά την διάρκεια της θητείας μου ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών είδα εκ των έσω τις παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης και προσπάθησα να δουλέψω για την αναδιοργάνωση και τον εξορθολογισμό της. Πάλεψα με όλες μου τις δυνάμεις χωρίς να προσπαθώ να κάνω άσκοπους συμβιβασμούς σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της Διοίκησης. Αυτή μου η προσπάθεια έμεινε ημιτελής λόγω του ξαφνικού τρόπου με τον οποίο αναγκάστηκα να αποχωρήσω. Θα έλεγα  λοιπόν ότι η ενασχόληση μου με την κεντρική πολική σκηνή ήρθε ως συνέχεια του στόχου που δεν ολοκληρώθηκε τότε.

2. Είναι πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως Βουλευτής που δεν κάνατε, είτε γιατί δεν σας επιτρεπόταν από το ρόλο σας, είτε γιατί δεν προλάβατε ως Γ. Γ. Εσόδων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν κάπου αλλού τις εξελίξεις;  

Η αποπολιτικοποίηση της Δημόσια Διοίκηση και η απόσυρση του κράτους από κάθε παραγωγική διαδικασία είναι το πολιτικό μου πρόταγμα. Δεν μπορεί να υπάρξει σωστή Δημόσια Διοίκηση όσο είναι καθυποταγμένη στους σκοπούς του λαϊκισμού και όσο  χρησιμοποιείται ως εργαλείο των κομμάτων για να διατηρούνται στην εξουσία. Για να διορθωθούν οι παθογένειες ετών απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για ρήξεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτές οι αποφάσεις μπορούν να παρθούν μόνο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

3. Η αποχώρησή σας από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού χαρακτηρίζεται από πολλούς ως προδιαγεγραμμένο «διαζύγιο». Τι σας ώθησε να πάρετε την απόφαση να ανεξαρτητοποιηθείτε την δεδομένη στιγμή; Τι απαντάτε στα σενάρια που σας θέλουν να ιδρύετε νέο πολιτικό φορέα ή να προσχωρείτε στην ΝΔ; 

Είχα επανειλημμένως εκφράσει τις διαφωνίες μου με τη στρατηγική του Ποταμιού τους τελευταίους μήνες. Βλέποντας ότι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας και επαναλαμβάνουμε τη διγλωσσία  που μας στοίχισε πολύ, όπως φάνηκε και στο τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα, αποφάσισα να αποχωρήσω. Θέλω να διευκρινίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν ανεξαρτητοποιήθηκα για να διασώσω την βουλευτική μου καρέκλα ούτε  για να προσχωρήσω στη ΝΔ. Η μόνη μου σκέψη αυτή τη στιγμή είναι να εξακολουθήσω να ασκώ τον κοινοβουλευτικό μου ρόλο σωστά, κάνοντας κριτική, προτείνοντας διορθώσεις και αλλαγές προς μια πιο δίκαιη κατεύθυνση για τους πολίτες και ιδιαίτερα για τους μικρομεσαίους που έχουν πληγεί βάναυσα από τις καταστροφικές πολιτικές κυρίως της παρούσας κυβέρνησης αλλά και των προηγουμένων. Η χώρα έχει ανάγκη από αλλαγή σελίδας. Με ανανέωση του πολιτικού σκηνικού, των ανθρώπων και της νοοτροπίας. Μιλάω με ενεργούς και μη ενεργούς πολιτικούς, με ανθρώπους που έχουν εμπειρία και με απλό κόσμο.Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να υπηρετήσω το χώρο του προοδευτικού κέντρου με συνέπεια και να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στο να πάει η χώρα μπροστά.

4. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η άρση των capitalcontrolείναι ζήτημα λίγων μηνών. Το θεωρείτε πιθανό;

Για την άρση των capitalcontrol απαιτείται αρχικά η αποκατάσταση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και άρα της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Αυτοί είναι οι δύο θεμελιώδεις παράγοντες για την προσέλκυση ισχυρών επενδυτικών εισροών στη χώρα. Το τρίτο που απαιτείται είναι μια αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Όσο το πρόβλημα των κόκκινων δανείων παραμένει άλυτο, οι φόβοι για το τραπεζικό σύστημα θα παραμένουν και μαζί με αυτό και τα capitalcontrol. Δυστυχώς η Κυβέρνηση πανηγύριζε για το γεγονός ότι χρειάστηκε ένα μικρό μέρος των διαθέσιμων 20 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτή η οριακή ανακεφαλαιοποίηση δεν δίνει χώρο στις τράπεζες να γίνουν πιο εύκαμπτες στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και παρατείνει το πρόβλημα.

5.  Κύριε Θεοχάρη, θα ήθελα να μου εξηγήσετε ποια θα ήταν η συνθήκη αν σε κάποια «στροφή» αυτής της πορείας μέσα στην κρίση είχε επιλεγεί ως στρατηγική επιλογή, η ρήξη και το Grexit. Γιατί εδώ μπαίνει και μια άλλη παράμετρος: Πόσο θα κρατήσει και πόσο θα μας κοστίσει αυτό το «βγαίνουμε από την κρίση»;

Όποιος πιστεύει ότι το Grexit  είναι λύση, είναι γιατί αρνείται να δει ότι το πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως πολιτικό και όχι οικονομικό. Η συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα συνεπάγεται την τήρηση ορισμένων κανόνων. Ένα πολιτικό σύστημα που έχει ως μοναδικό στόχο την διαιώνιση της εξουσίας του, δεν θέλει τους ευρωπαϊκούς κανόνες γιατί το εμποδίζουν στα σχέδια του. Εάν βγούμε από την Ευρώπη και το ευρώ, θα είναι σαν να δίνουμε τα κλειδιά της χώρας σε αυτό το πολιτικό κατεστημένο το οποίο μας οδήγησε στην σημερινή κατάσταση. Ευτυχώς ωστόσο δεν φαίνεται να προεξοφλείται τοGrexit ως ενδεχόμενο. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποδέχεται τα ομόλογα του EFSFαπό τις ελληνικές τράπεζες, επιβεβαιώνει την διάθεση των εταίρων μας να παραμείνουμε στο ευρώ.

6. Ποια είναι η στρατηγική κατεύθυνση που εσείς προκρίνεται για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο;

Η εθνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα. Αυτό που λέμε μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, στο ασφαλιστικό σύστημα, στην αγορά εργασίας, στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, στα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, είναι το βασικό εργαλείο πολιτικής που μπορεί να ξαναβάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και άρα να οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων και  μείωση της ανεργίας. Δημοσιονομικά μέτρα, ειδικά στο μέτωπο των εσόδων, χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ισοδυναμούν με τεχνητό πνιγμό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Επαναλαμβάνω ότι η λύση για τον νούμερο ένα εχθρό της χώρας, την ανεργία είναι μία: μείωση της πολιτικής και θεσμικής αβεβαιότητα και αύξηση της ελκυστικότητάς της ως προορισμός επενδύσεων, ώστε να δημιουργηθούν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας.

7. Πόσο υπεύθυνο για αυτήν  την κατάσταση είναι το φαινόμενο της Διαφθοράς και της Διαπλοκής; Πως ορίζεται στη δική σας προσωπική θεώρηση και εν τέλει πως αντιμετωπίζεται;

Έχω επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν, ότι χωρίς σωστό θεσμικό πλαίσιο και λειτουργικές δομές δεν έχουμε καμία δυνατότητα να καταπολεμήσουμε τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Ακριβώς επειδή η νοοτροπία μας δεν μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε με σεβασμό στο σημερινό περιβάλλον ασθενών θεσμών,επιβάλλεται μια άμεση «αναθέσμιση» της χώρας που θα οδηγήσει σε πραγματική διάκριση των εξουσιών. Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία, είναι το μεγαλύτερο ζητούμενο διαχρονικά αλλά πολύ περισσότερο στις μέρες μας. Δεν νοείται η ισχύς του νόμου να τίθεται υπό αμφισβήτηση, γιατί αφενός δεν εμπεδώνεται το αίσθημα δικαίου από τους πολίτες και αφετέρου, πάντα ο οικονομικά ισχυρός βγαίνει κερδισμένος. Συνεπώς  οι όποιες οικονομικές αλλαγές έπονται του θεσμικού πλαισίου.

6. Συμφωνείτε με το αίτημα της άμεσης προσφυγής στις κάλπες;

Η προκήρυξη εκλογών είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια κυβέρνηση που θα παίρνει αποφάσεις και θα δίνει λύσεις. Αντιθέτως η παρούσα κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να δημιουργεί συνεχώς νέα κενά. Σε ένα τόσο ρευστό πολιτικό τοπίο δεν μπορεί κανείς να κάνει προβλέψεις. Είναι δεδομένο ότι η αναταραχή που θα φέρουν οι εκλογές σε όλα τα επίπεδα, τις καθιστά μη ευκταίες. Όμως το κόστος της απραξίας και της συνεχούς διολίσθησης στον γκρεμό είναι μεγαλύτερο.