Εφημερίδα «Η Γνώμη»
Συνέντευξη στον ΜΑΡΙΝΟ Κ. ΓΡΑΨΑ
-Πως εκτιμάτε τη διαδικασία αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, όπως διαμορφώνεται μετά τις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί;
Μετά τη διάψευση των μεγάλων προσδοκιών που είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι φυσικό επακόλουθο οι πολιτικοί σχηματισμοί να αναδιατάξουν τις δυνάμεις τους. Η ΝΔ προχώρησε σε αλλαγή αρχηγού και οι δυνάμεις που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε Κέντρο έχουν ανοίξει έναν διάλογο. Καταρχάς είναι ενδιαφέρουσα αυτή η αναδιάταξη γιατί υποχρεώνει όλους τους συμμετέχοντες σε επαναπροσδιορισμό της θέσης τους και σε ανάλογες κινήσεις.
Δεύτερον είναι υγιές γιατί όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μόνο δύο πόλοι. Το ελληνικό πολιτικό σκηνικό έχει ανάγκη ένα δυνατό Κέντρο, με θέσεις, απόψεις, κυβερνητικό πρόγραμμα.
–Την Κυριακή συμμετέχετε σε εκδήλωση που διοργανώνεται στην Πάτρα για την σοσιαλδημοκρατία. Ποια κόμματα, από τη σημερινή Βουλή και ποια εκτός, θεωρείτε ότι μπορούν να ενταχθούν σε ένα ενιαίο σχήμα;
Σε έναν ανοικτό διάλογο θεωρώ ότι έχουν θέση όλες εκείνες οι φωνές που κινούνται στο χώρο του προοδευτικού δημοκρατικού κέντρου, όλες οι φωνές που μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο αρχών και αξιών. Υπάρχουν όμως δύο κίνδυνοι. Αυτός ο διάλογος να κρατήσει μήνες και να οδηγηθεί σε ναυάγιο-θυμόμαστε όλοι την πρωτοβουλία των 58 με πόσες ελπίδες ξεκίνησε και πως κατέληξε. Σε ένα τέτοιο σενάριο θα είναι δύσκολο μετά να υπάρξει προσπάθεια επανεκκίνησης για την ενοποίηση του χώρου. Και ο δεύτερος κίνδυνος-και σοβαρότερος κατά τη γνώμη μου-είναι το ενιαίο σχήμα να προκύψει από συμφωνίες κορυφής χωρίς να προηγηθεί η αναγκαία ζύμωση της κοινωνίας. Το θέμα εδώ δεν είναι να διασώσουν κάποιοι το πολιτικό τους μέλλον αλλά να προκύψει ένα σχήμα με κοινωνικές ρίζες και δυναμική ώστε κάποιοι στιγμή να κυβερνήσει.
-Πώς βλέπετε το δικό σας ρόλο σε ένα τέτοιο σχήμα;
Είμαι διατεθειμένος να διαθέσω όλες μου τις δυνάμεις για τη δημιουργία αυτού του Κέντρου που περιέγραψα προηγουμένως. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, ούτε νιώθω κολλημένος στη βουλευτική καρέκλα. Μπήκα στην πολιτική σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και έχοντας συναίσθηση της κατάστασης. Θα ήθελα να βοηθήσω ώστε να φτιαχτεί αυτός ο μεγάλος σχηματισμός γιατί το ελληνικό πολιτικό σύστημα χρειάζεται τρεις πόλους, δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με δύο.
-Αν ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει μια διεύρυνση προς το κέντρο και κάνει είτε μια συνολική πρόταση στο Ποτάμι είτε και σε μεμονωμένα στελέχη του, διασφαλίζοντας την πολιτική σας αυτονομία μέσα στη ΝΔ, η θέση σας ποια θα είναι;
Έχω ξεκαθαρίσει ότι στόχος μου δεν είναι η πολιτική μου επιβίωση. Στόχος μου να είμαι χρήσιμος και να συνδράμω με τις όποιες δυνάμεις μου στη δημιουργία ενός δυνατού Κέντρου. Στόχος μου είναι η προσπάθεια για δημιουργία μιας σύγχρονης Ελλάδας που θα κρατάει τα παιδιά της στον τόπο τους. Σε πολιτικό επίπεδο-για να μη νομίζετε ότι αποφεύγω να απαντήσω- πιστεύω ότι ένα μεταρρυθμιστικό κόμμα, για να παίξει σοβαρό κοινοβουλευτικό ρόλο μετεκλογικά πάντα -και το τονίζω αυτό- μπορεί να αναζητήσει κοινό τόπο και συμμαχίες μόνο με τις δυνάμεις του εξορθολογισμού και όχι με τις δυνάμεις τους ψέματος και του λαϊκισμού.
-Πολλά λέγονται, ακόμη περισσότερα γράφονται για το νέο φορολογικό. Τι θα συμβουλεύατε την κυβέρνηση με την πείρα σας;
Αυτό που καταρχάς κάποιος πρέπει να πει είναι πως δεν αντέχει η ελληνική οικονομία άλλη αφαίμαξη μέσω του φορολογικού συστήματος. Δεν γίνεται να μην μπορούμε να εξορθολογήσουμε τα κόστη του Δημοσίου και να συνεχίζουμε αυξάνουμε τη φορολογική επιβάρυνση μικρομεσαίων και μεσαίας τάξης. Ακόμη, η επιλογή της σταδιακής επιβάρυνσης οδηγεί σε αδικίες στην κατανομή. Δεν πρέπει να εξετάζει μόνο τα μέτρα που παίρνει την κάθε φορά (γιατί αυτά έρχονται πάνω σε συσσωρευμένα βάρη), αλλά να εξετάζει την δικαιοσύνη των συνολικών επιβαρύνσεων.
Όλες οι προτάσεις για το φορολογικό που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι προτάσεις εξόντωσης των μικρομεσαίων. Το είδαμε και μετά την φορο-επιδρομή του Αυγούστου ότι τα νέα μέτρα απλά αυξάνουν τα ληξιπρόθεσμα. Είναι φανερό ότι το μείγμα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης «σκοτώνει» τις πιθανότητες ανάκαμψης της οικονομίας.
–Kύριε Θεοχάρη τα σύννεφα έχουν συσσωρευθεί πάλι πάνω από την Ελλάδα, με αφορμή τις αποκαλύψεις του ΔΝΤ. Ποιά είναι η άποψη σας;
Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά λειτούργησε με όρους εσωτερικής κατανάλωσης ελπίζοντας ότι θα πετύχει μια επικοινωνιακή νίκη. Διέπραξε όμως δύο πολύ σοβαρά λάθη. Δεν μπόρεσε να εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες γιατί απορρίπτει την άποψη του ΔΝΤ που προτείνει 900 εκατομμύρια λιγότερα μέτρα, μείωση 2% του ΑΕΠ σε στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος και ισόποση μείωση χρέους και για ποιο λόγο συντάσσεται με τα προβλήματα της Γερμανίας, των δανειστών και του Eurogroup. Αντί ο Πρωθυπουργός να χρησιμοποιήσει το ΔΝΤ ως σύμμαχο για να βγάλει από τις πλάτες του Ελληνικού λαού επιπλέον άχθος, έχει δέσει το άρμα του στην στήριξη της κυρίας Μέρκελ και του κ. Ολάντ. Πρόκειται για συνειδητή καταστροφή της χώρας για την οποία θα πρέπει να λογοδοτήσει.
Και το δεύτερο σοβαρό ζήτημα που προκύπτει αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε αυτή η υποκλοπή που δημιούργησε καχυποψία στου Θεσμούς. Αποτελεί εθνικό, πολιτικό και ηθικό ζήτημα η υποκλοπή και διαρροή απόρρητων συζητήσεων και στάθηκε αιτία να έχουν συσσωρευθεί πάλι σύννεφα πάνω από την Ελλάδα και η οικονομία να καλείται να λειτουργήσει υπό συνθήκες αστάθειας και αβεβαιότητας.