– Κύριε Θεοχάρη, ο πρωθυπουργός με δημόσιες δηλώσεις του έβαλε τέλος στην εκλογολογία. Σας έπεισε;
Οι ενέργειές του άλλα δείχνουν. Μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η ρητορική ήταν πως αμέσως μετά θα ερχόταν ανάκαμψη της οικονομίας. Βλέπετε εσείς ανάκαμψη; Αντιθέτως βλέπουμε φιέστες, μπαράζ προσλήψεων -προσλαμβάνει 850 άτομα στο ΚΕΛΠΝΟ, το οποίο προηγουμένως ο κ. Πολάκης κατήγγειλε για διαφθορά- και σπρώξιμο προς τα πίσω προαπαιτούμενων, όπως το μεσοπρόθεσμο. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι κάθε μήνα θα επανεξετάζει τη στάση του ανάλογα με την πιθανότητα ενεργοποίησης του κόφτη και συνεπώς δεν μπορεί να πείσει ούτε το εαυτό του. Δεν αποκλείεται όμως στο τέλος οπρωθυπουργός να αποφασίσει να «αποδράσει». Μας κυβερνούν δυστυχώς ερασιτέχνες που τζογάρουν με τις τύχες του λαού.
– Συμφωνείτε, όμως, με τη ΝΔ που ζητά επίμονα εκλογές; Είναι η λύση για τον τόπο;
Λύση είναι η ορθή διακυβέρνηση της χώρας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει αποτύχει. Όμως και η ΝΔ δεν καταλαβαίνω τι προτείνει ακριβώς. Την ίδια πολιτική- απλώς καλύτερα υλοποιημένη γιατί την πιστεύουν περισσότερο; Αυτό δεν μπορεί να πείσει κανέναν. Η πολιτική αυτή δεν οδηγεί πουθενά και η χώρα έχει ανάγκη μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης.
– Εκτιμάτε ότι η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις;
Δε θα έχουμε καν αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση ήδη σπρώχνει τα πάντα προς τα πίσω με το επιχείρημα πως όσο δεν ζητάμε χρήματα, δεν χρειάζεται να πιεστούμε. Και αφού δεν διδάχθηκε από τα περσινά της παθήματα, θα βρεθεί ξανά εγκλωβισμένη.
-Ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία για την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό δεν είναι επιτυχία της κυβέρνησης;
Καταρχάς η τάση παίζει ρόλο και όχι τα στοιχεία συγκεκριμένου μήνα. Η υπεραπόδοση από τους στόχους έπεσε στα 2,7 δισ. -800 εκατ. σε ένα μόνο μήνα. Αυτός ήταν ο πρώτος μήνας με πολλά έσοδα και το πρόβλημα ήδη φάνηκε. Κατά δεύτερον, έχει σημασία πως επιτυγχάνεται με τον στραγγαλισμό της εθνικής οικονομίας.
–Μία τέτοια εξέλιξη, όμως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της ενεργοποίησης του «κόφτη»;
Όχι. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι -τα περισσότερα έσοδα και έξοδα είναι στο τέλος του έτους- που με κάνουν απαισιόδοξο για την επίτευξη. Υπάρχει αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί τελικά.
-Ο ΕΝΦΙΑ, φόρος που θεσπίστηκε επί ημερών σας, συνεχίζει να προκαλεί πονοκέφαλο και σε αυτή την κυβέρνηση. Τελικώς είναι, όπως λένε και αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ένας άδικος φόρος;
Για τον ΕΝΦΙΑ δεν είχα εμπλοκή. Από τότε είχα διευκρινίσει στους αρμόδιους πως είναι πρωτοφανές να έχουμε φόρο ακινήτου και φόρο περιουσίας ενσωματωμένους στον ΕΝΦΙΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτε για να τον βελτιώσει· Το αντίθετο. Πέρασε ο καιρός που ο λαός χόρταινε με τα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα μόνο οι πράξεις μετράνε και σε αυτές εζυγίσθη ο ΣΥΡΙΖΑ και βρέθηκε ελλιπής.
– Προ ημερών κάνατε λόγο για «χειραγώγηση της Δικαιοσύνης», σχολιάζοντας τη δίωξη Γεωργίου. Πιστεύετε ότι η εν λόγω δίωξη είναι πολιτική;
Είναι πολιτική η δίωξη του κ. Γεωργίου. Το έλλειμμα που «παραποίησε» ο κ. Γεωργίου είναι ακόμη το επίσημο της χώρας. Ο κ. Τσακαλώτος το έχει υπογράψει στο φετινό προϋπολογισμό. Άρα γιατί κατηγορείται; Είναι σαν να κάνετε μήνυση για κλοπή στο σπίτι σας και να λέτε συγχρόνως πως δεν λείπει τίποτε από το σπίτι.
– Το επιχείρημα σας, ωστόσο, είναι ότι «η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο Μάιο και ο Γεωργίου ανέλαβε Αύγουστο».Ωστόσο, οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Γεωργίου ακριβώς μετά την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο αποφάσισε μόνος του να αυξήσει το έλλειμμα κατά 2 μονάδες, γεγονός που οδήγησε στο 2ο Μνημόνιο. Μήπως, η σπουδή αθώωσης του κ. Γεωργίου είναι παρακινδυνευμένη;
Όσοι θεωρούν πως μπορεί μόνος του ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ να αλλάξει το έλλειμμα, δεν ξέρουν το ευρωπαϊκό στατιστικό σύστημα, ούτε πώς λειτουργούν τα προγράμματα. Το έλλειμμα επικυρώνεται από τη Eurostat, η οποία για πρώτη φορά δεν διατηρεί επιφυλάξεις. Στο δεύτερο Μνημόνιο δε μπήκαμε για 2% μεγαλύτερο έλλειμμα το 2009, αλλά γιατί οι κυβερνήσεις δεν υλοποιούσαν τις δεσμεύσεις τους χωρίς να έχουν τα χρήματα να πορευθούν μόνες τους. Είναι η ίδια τακτική με της σημερινής κυβέρνησης.
– Ωστόσο, η τοποθέτησή του στους FT ότι «αν καταδικαστεί κινδυνεύουν οι επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους» δεν ακούγονται σαν απειλή;
Δεν είμαι στο μυαλό του. Ακόμη όμως και αν δεχτώ πως εκβιάζει, αυτό δεν σημαίνει πως δεν διώκεται ο λάθος άνθρωπος για ανύπαρκτο έγκλημα.
– Στην πορεία προς τις εκλογές, όποτε και αυτές γίνουν, έχετε αποφασίσει να κατέβετε αυτόνομα με δικό σας πολιτικό φορέα ή τελικώς θα συνεργαστείτε με τη ΝΔ όπως έχει ήδη ακουστεί;
Η Δημοκρατική Ευθύνη θα κατέβει αυτόνομη με δική της πρόταση διακυβέρνησης. Το πολιτικό σύστημα θέλει εκ βάθρων αναδιάταξη. Χρειαζόμαστε κόμματα χωρίς αρχηγισμούς, έναν πρωθυπουργό διατεθειμένο να θέσει τον εαυτό του υπό τον πραγματικό έλεγχο της Δικαιοσύνης. Ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, εθνική αξιοπρέπεια, μια οικονομία με υγιείς επιχειρήσεις και έμφαση στους νέους.
– Συμφωνείτε με την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι προς τις εκλογές θα δημιουργηθεί «τσουνάμι» εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ;
Μπορούν τα κόμματα και οι πολιτικοί που μας έφεραν εδώ να μας βγάλουν από την κρίση; Όχι. Σε τελική ανάλυση, ποιους εμπιστευόμαστε; Αυτούς που λένε πως θα κάνουν τα αντίθετα από όσα έκαναν ως τώρα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) γιατί είδαν το φως στομ δρόμο προς τη Δαμασκό, ή όσους λένε πως ο μόνος αντίπαλός μας είμαστε εμείς οι πολιτικοί και άρα από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε; Μια επανάσταση ενάντια στο ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό μπορεί να φέρει την αλλαγή.
– Πιστεύετε πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο;
Η κυβέρνηση στην πραγματικότητα στήνει τη δική της διαπλοκή. Αν πραγματικά ήθελε να διορθώσει το τηλεοπτικό τοπίο, μπορούσε να το κάνει. Δεν το κάνει όμως. Αντιθέτως στήνει επικοινωνιακά show με «καλούς» και «κακούς» σε μια προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης με απώτερο στόχο μια νέα εποχή όπου η πληροφορία θα «εξωραΐζεται» προς χάριν της, και φυσικά θέλοντας να χτίσει τα δικά της μιντιακά τζάκια.
Τη συνέντευξη πήρε η Ευτυχία Αδηλίνη