Σε συνέντευξή του στο in.gr ο κ. Θεοχάρης μιλάει για τα σκάνδαλα που έχουν απασχολήσει την πολιτική σκηνή τους τελευταίους μήνες αλλά και για το αν η πολιτική χρειάζεται συναισθηματισμούς.
κ. Θεοχάρη αναμφίβολα βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Αν υποθέσουμε ότι οι βουλευτικές εκλογές γίνουν στο τέλος της τετραετίας, η χώρα θα αντέξει στην ακυβερνησία τόσων μηνών;
Όσο και πιο γρήγορα διεξαχθούν οι εκλογές τόσο το καλύτερο για τη χώρα και τους πολίτες που ασφυκτιούν. Τα οικονομικά προβλήματα διογκώνονται μέρα με την μέρα. Το βλέπουμε καθημερινά. Το βλέπουμε στο άλυτο πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Το βλέπουμε στην υπερβολική φορολόγηση. Η ΝΔ έχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών θεμάτων και θα το ενεργοποιήσει από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής της.
Ποια είναι τα θέματα που θα καθορίσουν την επιλογή των πολιτών στην κάλπη; Οικονομικά ή εθνικά;
Η Ελλάδα πρέπει να ξεφύγει από τη μιζέρια και την ανεργία. Καθώς και από το ψυχολογικό, και όχι μόνον, βάρος των capital control. Άρα τα οικονομικά ζητήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία χρόνια τώρα, θεωρώ ότι θα παίξουν και πάλι τον πρώτο ρόλο. Όμως όπως έχουν δείξει οι δημοσκοπήσεις δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο το ποσοστό των ψηφοφόρων εκείνων που θα ψηφίσουν με κριτήριο τα εθνικά θέματα όπως αυτό της Μακεδονίας. Η Συμφωνία των Πρεσπών πλήγωσε τον λαό. Η Νέα Δημοκρατία είχε εντοπίσει τα τρωτά της. Γι’ αυτό και σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουμε την αντίθεσή μας. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένως διατυπώσει τη θέση ότι η Ελλάδα διατηρεί πλήρως το δικαίωμα να ελέγχει βήμα, βήμα τη διαδικασία ένταξής της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα σκάνδαλα θα παίξουν ρόλο στην τελική επιλογή;
Ας ξεκαθαρίσουμε κατ’ αρχάς τι εννοούμε σκάνδαλα. Διότι αν εννοείτε για παράδειγμα το ζήτημα της Novartis για το οποίο τόσο μελάνι έχει χυθεί από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, εκ του αποτελέσματος διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για φιάσκο. Από το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής ελληνικού κράτους» έχουμε βρεθεί εμφανώς απέναντι στη σοβαρότερη σκευωρία από καταβολής κράτους. Σε μία σκευωρία που έκανε έναν πρώην πρωθυπουργό, εντιμότατο δικαστικό, να βουρκώσει στο βήμα της Βουλής.
Αν εννοείτε όμως ως σκάνδαλο, τον κυνισμό με τον οποίο ο Τσίπρας αντιμετώπισε τους Έλληνες πολίτες, τα ψέματα που τους αράδιασε, το πελατειακό κράτος που δημιούργησε τότε ναι, έφθασε η ώρα να παίξουν καθοριστικό ρόλο.
Πρόσφατα καταγγείλατε στη Βουλή την υπόθεση της Γενικής Γραμματέως κατά της Διαφθοράς. Δε θα μπορούσε κάποιος να πει πως και εσείς δημιουργείτε υπερβολικό θόρυβο για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους;
Ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Παπαγγελόπουλος απέφυγε να απαντήσει στις περισσότερες από τις ερωτήσεις που του έθεσα στη Βουλή. Για αυτό το λόγο επανέρχομαι με νέα επίκαιρη ερώτηση.
Γνώριζε ο κ. Παπαγγελόπουλος ότι η κυρία Ξεπαπαδέα ήταν μέλος ΔΣ εργολήπτριας εταιρείας ταυτόχρονα με τον ρόλο της ως ελεγκτής του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων;
Γνώριζε αν η γενική γραμματέας διαφθοράς ήταν ταυτόχρονα και μέτοχος της εν λόγω οικογενειακής εταιρείας;
Στις ευρωεκλογές η ψήφος θα είναι ουσιαστική ή χαλαρή;
Αυτή την ώρα στη χώρα δεν μπορεί να υπάρχει χαλαρή ψήφος. Ο κόσμος μετά από τα τέσσερα χρόνια της χειρότερης διακυβέρνησης που γνώρισε η χώρα από το 1974, θα ψηφίσει απολύτως συνειδητοποιημένα. Και θα δώσει μια καθαρή νίκη στη ΝΔ. Είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό.
Τι διαφορετικό πιστεύετε ότι φέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Γιατί οι πολίτες να μην τον εντάξουν στον ήδη διευρυμένο κύκλο των πολιτικών που πολλά υποσχέθηκαν και ουδέν έπραξαν;
Α, είναι πολύ εύκολη αυτή η απάντηση. Έχετε παρακολουθήσει συνεντεύξεις του Κ. Μητσοτάκη. Έχει αποφύγει μετά βδελυγμίας οιαδήποτε αναφορά σε θέματα για τα οποία κρίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει τον ρουν της ιστορίας. Αυτός είναι… Και νομίζω ότι το έχουν καταλάβει πλέον οι Έλληνες. Έχουν καταλάβει τι χρειάζεται η πατρίδα για να μεταβληθεί πλέον σε σύγχρονο κράτος. Υπάρχουν πολλά αυτονόητα για όποιον Έλληνα έχει βρεθεί στο εξωτερικό τα οποία στα καθ’ υμάς θεωρούνται ακόμη αδιανόητα ή απίθανο να συμβούν. Η σημερινή ΝΔ είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα. Θα πετύχουμε πράγματα, θα διορθώσουμε κακώς κείμενα για τα οποία οι Έλληνες θα τρίβουν τα μάτια τους.
Είστε άνθρωπος των οικονομικών και του ιδιωτικού τομέα. Μήπως θα έπρεπε να αλλάξουν εκ θεμελίων κάποια ζητήματα στη χώρα μας;
Δεν είναι πάντα εύκολο κάτι τέτοιο αλλά δεν το κρύβω, πράγματι, πρέπει. Θα πρέπει να επικρατήσει επιτέλους ορθολογισμός σε αρκετά χρονίζοντα προβλήματα που αφορούν στο κράτος. Διότι μόνον έτσι θα έρθουν επενδύσεις και θα ανασάνει η οικονομία μας. Θα πρέπει να δοθεί τέλος στην υπέρμετρη φορολόγηση. Τόσο στα φυσικά πρόσωπα όσο και στις επιχειρήσεις. Μόνον έτσι θα δημιουργηθεί χώρος απαραίτητος για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων.
Σε συνέντευξή του στο Reuters ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται να έχει πει ότι θα επιστρέψει στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο Α. Τσίπρας. Δεν ακούγεται αυτό κάπως λαϊκιστικό;
Μόνο λαϊκιστικό δεν είναι. Τα πάντα στο οικονομικό μας πρόγραμμα είναι κοστολογημένα. Η μείωση των φόρων είναι από τα πρώτα πράγματα που έχουμε πει ότι θα πράξουμε. Και ταυτοχρόνως θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν όχι γιατί μας το επέβαλαν άλλοι, αλλά διότι πιστεύω ότι είναι απαραίτητες ώστε να καταστεί πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία. Γιατί ο κ. Τσίπρας εκτός από την υπερφορολόγηση, χτύπησε τη μεσαία τάξη αφαιρώντας της ποιοτικές υπηρεσίες. Στην υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια. Όλα αυτά θα τα επαναφέρουμε.
Η Ευρώπη έχει μπροστά της εκλογές. Και τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα τρέμουν την άνοδο της άκρας δεξιάς και του λαϊκισμού. Στη χώρα μας;
Στη χώρα μας τα βιώσαμε αυτά. Διαπιστώσαμε τι σημαίνει πρακτική λαϊκισμού σε συνδυασμό με τον αυταρχισμό της εξουσίας. Για τέσσερα χρόνια είχαμε συμπόρευση λαϊκισμού με κόμμα της άκρας δεξιάς. Τέτοια ψεύδη σαν τον κ. Τσίπρα ελάχιστοι Έλληνες πολιτικοί έχουν εκστομίσει. Έχω την πεποίθηση ότι θα θέσουμε τέλος στον λαϊκισμό. Ο Κ. Μητσοτάκης είναι πολιτικός που σέβεται κατ’ αρχάς τα πιστεύω του. Και αυτά που θα εφαρμόσει θα βοηθήσουν τη χώρα να ανορθωθεί. Μακριά λοιπόν από λαϊκισμούς, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, πρακτικές που στρέφονται κατά του πολίτη. Η Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές θα αναπνεύσει ελεύθερα μετά από πολύ καιρό.
Διάβασα μια πρόσφατη συνέντευξή σας και μου έκανε εντύπωση ότι δηλώσατε ευσυγκίνητος… Χωράει τελικά συναισθηματισμός στην πολιτική;
Η πολιτική είναι ζωή. Έτσι θα πρέπει όλοι την εκλαμβάνουν. Είναι διαχείριση καθημερινών προβλημάτων. Η ζωή είναι πολυσύνθετη, έχει καλές και κακές, τρυφερές και βίαιες στιγμές. Έχει κυνισμό αλλά και συγκίνηση, έχει ανατροπές. Το ίδιο και η πολιτική. Είναι συγκερασμός πραγμάτων και καταστάσεων. Συναίσθημα υπάρχει παντού. Όμως πρέπει να ξέρεις να διαχωρίζεις τις καταστάσεις. Δεν είναι δυνατόν πολιτικές πρωτοβουλίες να λαμβάνονται μόνον με το συναίσθημα. Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα της σύγχρονης Ελλάδας. Σε πολλά θέματα πρέπει να κυριαρχεί η λογική. Ειδάλλως οδηγούμαστε σε αυταπάτες, σαν κι αυτές του ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες δυστυχώς πληρώνουμε.