Άρθρα

Τι δεν μας είπε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές

Χάρης Θεοχάρης

Ασαφείς ή ακοστολόγητες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, συνεπώς δεν θα υλοποιηθούν. Οι μνημονιακές υποχρεώσεις, οι υφιστάμενες δομές και τα μεγάλα ερωτηματικά. Από την κυβέρνηση λείπει η προοπτική αλλά και τα πρόσωπα, τονίζει ο Χ. Θεοχάρης.

Οι δεύτερες προγραμματικές δηλώσεις μέσα στο 2015 συνέπεσαν με την ημερομηνία κατάθεσης του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στη Βουλή. Αυτό το σπάνιο και ατυχές για την κυβέρνηση γεγονός αποκάλυψε την κατάσταση της οικονομίας και έπρεπε να βάλει φρένο στις όποιες ορέξεις υπουργών να ξεφύγουν από την πραγματικότητα. Παρ’ όλα αυτά, ακούσαμε υπουργούς που δεν ήξεραν πως ο κ. Τσίπρας υπέγραψε μνημόνιο, αλλά και τον πρωθυπουργό, ο οποίος δήλωσε απερίφραστα ότι εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους του (δηλαδή μόλις το 20% του πληθυσμού της χώρας). Πριν τις εκλογές, ακούσαμε ανακρίβειες για νέα διαπραγμάτευση. Στις προγραμματικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός, με τη φράση «…είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος», κάλυψε επιμελώς το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση πέθανε -τη στιγμή μάλιστα που το ίδιο το Μνημόνιο προβλέπει διαπραγμάτευση και ισοδύναμα στο θέμα του ΑΔΜΗΕ, του 5ευρου των νοσοκομείων, των δικαστικών αποφάσεων στις συντάξεις και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Τι άλλο ακούσαμε από τον πρωθυπουργό; Αρχικά, ότι σε είκοσι μήνες θα λυθούν τα προβλήματα, ως μια πρόωρη “Δευτέρα παρουσία”. Ως τότε βέβαια ας περιμένουμε. Ας περιμένουν οι άνεργοι, οι επενδυτές, οι συνταξιούχοι, οι άρρωστοι, οι φοιτητές.

Μετά τα πέντε χρόνια διάλυσης που άντεξε ο λαός, θα ήταν αχάριστος αν δεν έδινε περιθώριο στη «Δεύτερη φορά αριστερά» άλλους 20 μήνες. Εν τω μεταξύ αυτούς τους 20 μήνες ο πρωθυπουργός θα υλοποιήσει το παράλληλο πρόγραμμα αδρανοποιώντας τις επιπτώσεις του μνημονίου. Βέβαια δεν μας είπε ότι το ένα τρίτο από αυτά περιλαμβάνονται ήδη στο Μνημόνιο και όχι σε αυτό το παράλληλο πρόγραμμα. Αξιολόγηση στο δημόσιο, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ακόμη και οι εξαγγελίες για τις διοικήσεις των Τραπεζών είναι μνημονιακές υποχρεώσεις. Το δεύτερο τρίτο των εξαγγελιών αφορούν έργα και ενέργειες που υπάρχουν ήδη. Ο οργανισμός προώθησης επενδύσεων υπάρχει ήδη και λέγεται Invest in Greece, οι ενισχύσεις των αγροτών έρχονται από την ΕΕ -υπάρχουν από την δεκαετία του ’80-, αλλαγές οργανογραμμάτων στα υπουργεία που μόλις ολοκληρώθηκαν. Οι υπόλοιπες εξαγγελίες είναι ασαφείς ή ακοστολόγητες και συνεπώς δεν θα υλοποιηθούν. Κάρτες μετακίνησης, εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, εξορθολογισμός και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος -τι πρωτότυπο!-, πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών και οινοπνευματωδών, χωρίς όμως τα καύσιμα. Τι δεν μας είπε όμως ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί; • Δεν μας είπαν ένα στόχο και έναν δείκτη που θα βελτιώσουν. Δεν απάντησαν ούτε μία φορά στο πώς και πόσο…

• Δεν ακούσαμε πώς και πόσο θα μειώσουν τον παιδικό υποσιτισμό.

• Πόσο θα μειώσουν το ποσοστό φτώχιας από την εφαρμογή της προνοιακής πολιτικής.

• Καμία αναφορά στο πόσο θα μειώσουν το ποσοστό ανασφάλιστων ή αποκλεισμένων από το σύστημα υγείας.

• Πόσο και πώς θα σταματήσει η μείωση του ΑΕΠ που ξαναέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Θα την ανακόψουν πριν ξεπεράσει το συσσωρευμένο 30% από το ΑΕΠ 2008 που ήταν η τελευταία χρονιά αύξησης;

• Πόσο θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα των φόρων, και του ΦΠΑ ειδικότερα.

• Πόσο θα μειωθεί η ανεργία; Και πώς; Πάλι με τα ευρωπαϊκά προγράμματα που μας είπε ο πρωθυπουργός;

• Ποιο είναι το περίφημο σχέδιο με το οποίο θα ανοίξουν την αγορά ενέργειας χωρίς να πειράξουν τον ΑΔΜΗΕ;

Από την κυβέρνηση λείπει το όραμα, λείπει η προοπτική, αλλά λείπουν δυστυχώς και τα πρόσωπα.

Όχι μόνο τα ηγετικά, αλλά και οι απλοί διαχειριστές της καθημερινότητας, αυτοί που θα υπογράψουν την απλή επιστολή προς την ΕΕ για την παράταση της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 του ΕΣΠΑ. Η νέα κυβέρνηση είναι ρέπλικα της προηγούμενης, με εξαίρεση μόνο όσους έφυγαν μόνοι τους μέσω της Λαϊκής Ενότητας. Δεν γίνεται όμως έτσι να προχωρήσουμε. Αργά ή γρήγορα το αδιέξοδο θα είναι μπροστά μας και η χώρα σε ακόμα χειρότερη κατάσταση. Για το λόγο αυτό το Ποτάμι είναι εδώ, να ασκεί στο μέτρο του δυνατού εποικοδομητική αντιπολίτευση, να πιέζει για να πηγαίνουμε μπροστά και όχι πίσω, να ζητάει διαρκώς περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη αξιοκρατία, περισσότερες δουλειές, περισσότερη ελπίδα -πραγματική ελπίδα, όχι σαν την ψεύτικη του Ιανουαρίου.