Άρθρα

Το φλάμπουρο της διαπλοκής

Χάρης Θεοχάρης

Παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες τον ηθικό κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ με τις αποκαλύψεις για τις πληρωμές προς εταιρία συμφερόντων του κ. Φλαμπουράρη. Για όσους προειδοποιούσαν από μήνες πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει αντιγράψει κάθε τι που κατέκρινε στις προηγούμενες φαύλες κυβερνήσεις, οι αποκαλύψεις δεν πέφτουν ως κεραυνός εν αιθρία.

Θυμίζω πως ήδη στις 5/5/2015 είχα προειδοποιήσει από το βήμα της Βουλής (κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Σ/Ν «Εκδημοκρατισμός της Δημόσιας Διοίκησης» στην Ολομέλεια) πως: «όταν η δικιά μας Αντιπολίτευση -σωστή πιστεύουμε, […] σας λέει: Κύριοι, το παλιό πολιτικό σύστημα δεν έφτιαξε ποτέ θεσμούς, εσείς τι λέτε; «Είμαστε έντιμοι»» και συνέχισα να κατακρίνω την απουσία δικλείδων ασφαλείας, καθώς χωρίς θεσμούς, κανένας δεν μένει έντιμος. Η εξουσία φθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα. Πολλοί από εμάς, ασχέτως των πολιτικών μας διαφορών, είχαμε την ελπίδα πως ο κ. Τσίπρας θα άλλαζε σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου, θα είχε την τόλμη να αλλάξει πρακτικές και συνήθειες, θα έφερνε ένα νέο ήθος στην πολιτική ζωή του τόπου. Αντί για αυτό, ζήσαμε την διακυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εις την νιοστή. Αντί για νομοσχέδια που ψηφίζονται ως κατεπείγοντα σε 3 μέρες, νομοσχέδια που ψηφίζονται ως υπερκατεπείγοντα – χωρίς να προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής – σε μία μέρα.

Στο βραχύ βίο των εφτά μηνών της κυβέρνησης, είχαμε συνολικά 9 ΠΝΠ, εκ των οποίων μόνο 2 έχουν κυρωθεί μέχρι στιγμής με νόμο, δηλαδή 7 ΠΝΠ δεν έχουν κυρωθεί ποτέ αντί για την μία ΠΝΠ που δεν ήρθε στην προηγούμενη Βουλή.

Είναι χαρακτηριστικό πως απολογιστικά είχαμε 9 κατεπείγοντα νομοσχέδια σε σύνολο 15 και μόλις 4 που συζητήθηκαν με την κανονική διαδικασία. Όμως και στο ηθικό πεδίο, είδαμε Υπουργούς να καταλαμβάνουν θέσεις που τους επιτρέπουν να διευθετήσουν τις υποθέσεις των πελατών τους, άλλους να έχουν γνώση για τα τραπεζικά και ως δια μαγείας συγγενικά τους πρόσωπα να αποφεύγουν τους περιορισμούς κεφαλαίων αποσύροντας τις καταθέσεις τους, και τώρα με την υπόθεση Φλαμπουράρη να φτάνουμε σε νέα επίπεδα κατάπτωσης. Είναι δεδομένο πως οι εξηγήσεις που έχουν ως τώρα παρουσιαστεί δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική και είναι απορίας άξιο πως δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη τα αντανακλαστικά της δικαιοσύνης. Είδαμε κινήσεις πανικού στο ΓΕΜΗ ώστε να προσπαθήσουν να αλλάξουν το μετοχολόγιο, ιδιωτικό συμφωνητικό με αχρείαστη θεώρηση υπογραφής και μάλιστα από την ΓΑΔΑ, συμφωνητικό που έπρεπε να κατατεθεί εντός τριμήνου στην εφορία και δεν κατατέθηκε ποτέ και τέλος μη ύπαρξη πληρωμής για την μεταβίβαση των μετοχών. Το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό: εκτός του ότι δεν αποδεικνύεται η μεταβίβαση αφού δεν ανταλλάγησαν χρήματα, αφού δεν έχει πληρωθεί το τίμημα ακόμη, ο κ. Φλαμπουράρης έχει ακόμη συμφέρον στην εταιρία. Με απλά λόγια, ως Υπουργός μπορεί να πίεζε να πληρωθεί η εταιρία, ώστε να σιγουρέψει πως θα πληρωθεί ο ίδιος από αυτήν. Το ανησυχητικό είναι πως τον Απρίλιο στην Βουλή συζητούσαμε τη μεταφορά όλων των διαθεσίμων των Περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδας για να στηρίξουν την πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Πέρα από την υπόθεση αυτή καθεαυτή, το σημαντικό είναι να δούμε πως θα μπορέσουμε να χτυπήσουμε την διαφθορά.Το Ποτάμι έκανε κριτική σε όλα τα νομοσχέδια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για το γεγονός πως έδιναν όλες τις αποφάσεις στους Υπουργούς χωρίς κανένα κριτήριο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ν/σ για τις άδειες των ΜΜΕ που χρήζει τον αρμόδιο υπουργό κυρίαρχο.

Η διαφθορά έχει πολλές μορφές..

..κόμμα υπόσχεται θέσεις στην μελλοντική κυβέρνηση στους πολιτευτές που δεν θα εκλεγούν· κόμμα νομοθετεί για αυτούς που πάλεψαν να εκλεγεί· άνθρωποι σε θέσεις ευθύνης διευθετούν υποθέσεις συμφερόντων τους ή και χρηματοδοτών τους. Η αδιαφάνεια και η ψευδοϊδεολογική πόλωση είναι σύμμαχος της διαφθοράς. Είναι χρέος μας να προτείνουμε λύσεις, όπως αυτές που το ποτάμι έχει προτείνει για την ενιαία αρχή προμηθειών αλλά και την δυνατότητα οι εσωτερικές υποθέσεις της αστυνομίας να επιλαμβάνονται υποθέσεων διαφθοράς για όλο το δημόσιο. Σε αυτές τις εκλογές πολλές ψευδαισθήσεις κατέρρευσαν· ας μετατρέψουμε το οδυνηρό πάθημα σε δημιουργικό μάθημα και ας ψηφίσουμε όσους νηφάλια δίνουν λύσεις στα προβλήματα που το φαύλο πολιτικό σύστημα δημιούργησε.