“Υπάρχει στη χώρα μας μια ιδιαιτερότητα με τη σημασία της ακίνητης περιουσίας την οποία οι εταίροι δεν μπορούν να την αντιληφθούν. Από την άλλη η οικονομία πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ διαφόρων αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων και άρααυτό που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση είναι να λάβει υπόψη της το κοινωνικό πρόβλημα, δηλαδή το ζήτημα να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και τα θέματα λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος”, υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης στην εκπομπή του MEGA «Ανατροπή» και στον Γ. Πρετεντέρη. Συνεχίζοντας τόνισε πως“αν για παράδειγμα η προστασία είναι στο 100% και δεν γίνεται κανένας πλειστηριασμός, την επόμενη μέρα οι τράπεζες δεν θα δεχθούν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία. Συνεπώς κανείς δεν θα μπορεί να δανειοδοτηθεί για αγορά πρώτης κατοικίας. Ουσιαστικά το δάνειο πρώτης κατοικίας θα είναι απαγορευτικό λόγω του κινδύνου του οποίου θα συνεπάγεται η χορήγησή του για την τράπεζα”. Το τρίτο ζήτημα που θα πρέπει να ισορροπήσει η Κυβέρνηση είναι σύμφωνα με τον Χάρη Θεοχάρη ότι σε κάποιο βαθμό υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα δανειοληπτών και καταθετών, με την έννοια ότι αν διαγραφεί το 100% των δανείων θα πρέπει οι ζημιές να καλυφθούν από τις καταθέσεις.
Αναφορικά με τον επαναπατρισμό κεφαλαίων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού τόνισε ότι υπάρχουν δύο ζητήματα. “Εάν είναι να εφαρμοστεί ένα μέτρο για επιστροφή κεφαλαίων, θα πρέπει να καταστήσουμε σίγουρο ότι τα χρήματα δεν θα μπορούν να ξαναφύγουν εκτός της χώρας μαύρα. Θα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα πόθεν έσχες που θα ελέγχει πραγματικά την προέλευση των χρημάτων από εδώ και πέρα. Το δεύτερο είναι ότι λόγω φορολογικής δικαιοσύνης τα χρήματα που βγήκαν εκτός τραπεζικού συστήματος και δεν είχαν φορολογηθεί θα πρέπει να φορολογηθούν. Αν τα χρήματα φυσικά προέρχονται από φορολογημένες δραστηριότητες δεν θα έπρεπε να τίθεται κανένα ζήτημα πόθεν έσχες”.
O Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης καθώς έχουν πέσει τα εισοδήματα και το ΑΕΠ έχει μειωθεί σημαντικά, πολλοί συμπολίτες μας βρέθηκαν σε μια κατάσταση πιστωτικής επέκτασης και η κρίση τους βρήκε σε μια κατάσταση με υψηλά έξοδα και μεγάλα ανοίγματα, πράγμα που έκανε την αντιμετώπισή της ακόμα πιο δύσκολη. “Αντίθετα όσοι ήταν πιο συνετοί είτε συγκυριακά είτε από πεποίθηση ενδεχομένως να κέρδισαν από την κρίση’’. Σχολιάζοντας τα διάφορα σενάρια αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ο Χάρης Θεοχάρης επισήμανε πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή να μην εφαρμοστεί μια πολιτική που να ευνοεί τους λεγόμενους στρατηγικά πτωχευμένους, οι οποίοι επιλέγουν να μην πληρώσουν το δάνειο ελπίζοντας στην εφαρμογή οριζοντίων μέτρων ώστε να ωφεληθούν και αυτοί. “Άρα στην αντιμετώπιση του θέματος των κόκκινων δανείων η μεθοδολογία που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες θα πρέπει να διακρίνει τις διάφορες κατηγορίες πιστωτών. Εάν δεν συμβεί αυτό θα αντιμετωπίσουμε μεγάλους συστημικούς κινδύνους αλλά και έναν ηθικό κίνδυνο αναφορικά με το γεγονός ότι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα γίνεται από τους ίδιους ανθρώπους που τα χορήγησαν. Μια λύση για αυτό είναι η δημιουργία μιας «κακής τράπεζας», η οποία θα διαχειριστεί κάποιες σημαντικές κατηγορίες μη εξυπηρετούμενων δανείων ανεξάρτητα”, υπογράμμισε κλείνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.