Ο Ανεξάρτητος Βουλευτής της Β΄ Αθηνών κ. Χάρης Θεοχάρης πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στην Καλιφόρνια, Λος Άντζελες των ΗΠΑ από 28-30 Απριλίου 2016. Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης παρέστη ως επίσημος προσκεκλημένος της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής (American-Jewish Committee) σε συνάντηση με την περιφερειακή διευθύντρια κ. Τζάνα Σμιθ όπου συζητήθηκε το επίπεδο των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων και οι προοπτικές για περαιτέρω εμβάθυνσή τους.
Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε την αναγκαιότητα για σφυρηλάτηση των διμερών σχέσεων σε στρατηγικό πλαίσιο ξεπερνώντας τα πολιτικά κόμματα στη βάση των κοινών συμφερόντων και των ιστορικών δεσμών των δύο λαών. Εξέφρασε τη θέση ότι η ελληνο-ισραηλινή συνεργασία είναι πολυεπίπεδη και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον σε τομείς όπως η άμυνα, ο τουρισμός, οι επενδύσεις, το εμπόριο, η υψηλή τεχνολογία και η ενέργεια. Ο κ. Θεοχάρης τόνισε χαρακτηριστικά: «O τουρισμός συνιστά τομέα ο οποίος έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση με το συνολικό αριθμό των Ισραηλινών τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2015 να έχει ξεπεράσει τους 350 χιλιάδες. Βασικοί τομείς για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας συνιστούν αναμφισβήτητα οι θαλάσσιες μεταφορές, η ασφάλεια και το εμπόριο. Επιπρόσθετα, η έρευνα, η καινοτομία και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μπορούν να αποτελέσουν τη βάση κοινών προγραμμάτων ώστε να υλοποιηθεί η πρόθεση ισραηλινών εταιρειών να ανοίξουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα. Για τη δημιουργία μάλιστα καινοτομίας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ισραηλινά επενδυτικά κεφάλαια στοχεύουν αφενός στην ενίσχυση καινοτόμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με τη χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και αφετέρου στην μεταφορά τεχνογνωσίας ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις startup».
Ο κ. Θεοχάρης επίσης αναφέρθηκε στην ελληνο-ισραηλινή συνεργασία σε ό,τι αφορά την ενέργεια και το φυσικό αέριο επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Η συμφωνία για διασύνδεση των δικτύων ηλεκτροδότησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου συνολικού μήκους 1.000 χιλιομέτρων με δυνατότητα μεταφοράς 2.000 ΜW ενισχύει τις αγορές ενέργειας των τριών χωρών. Οι δε προοπτικές για συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου είναι τεράστιες καθώς ισραηλινές και ελληνικές εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για έρευνα και εξόρυξη φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα των δύο χωρών».
Ο κ. Θεοχάρης κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του στο Λος Άντελες παρέστη ως προσκεκλημένος σε γεύμα εργασίας που παρατέθηκε προς τιμήν του από το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο (Hellenic-American Council) υπό την προεδρεία του κ. Μηνά Καφάτου, το επίσημο ελληνικό λόμπυ στην Καλιφόρνια, όπου συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, καθώς και της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Η τακτική ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης, κυβερνητικών αξιωματούχων και μελών του κογκρέσου για ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος αποτέλεσε κοινή θέση των παρισταμένων. Ο κ. Θεοχάρης απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων που του ετέθησαν έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ως προαπαιτούμενο για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Επίσης εξέφρασε την αναγαιότητα για εξάλειψη των γραφειοκρατικών δυσκολιών που βάζουν φρένο στην προσέλκυση ελληνο-αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων, ακόμη και για διαγωνισμούς που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικώς εξέφρασε τη θέση ότι: «Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, όχι δανεικά. Η συνταγή για την προσέλκυση ελληνο-αμερικανικών κεφαλαίων και την έξοδο από την ελληνική οικονομική κρίση έγκειται στην εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης, στην άρση των τραπεζικών κεφαλαιακών ελέγχων (capitalcontrol), στη δημιουργία σταθερού φορολογικού συστήματος, στην απλοποίηση αδειοδοτικών διαδικασιών, καθώς και στην επανεκίννηση των έργων υποδομής».
Ο κ. Θεοχάρης επίσης συναντήθηκε με το Προεδρείο της Hellenic-American Heritage Society και οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην προοπτική κοινών ελληνο-αμερικανικών δράσεων στον τομέα του πολιτισμού και της φιλανθρωπίας. Ενημερώθηκε δε από την αντιπρόεδρο κ. Σέλυ Παπαδόπουλος και τη σκηνοθέτιδα-παραγωγό κ. Άννα Γιαννότη για την παραγωγή μίας σειράς τριών ντοκυμαντέρ με τίτλο “Οι Έλληνες της Νότιας Καλιφόρνιας Μέσω του Αιώνα» που στοχεύουν στη διατήρηση του πολιτισμού, της κληρονομιάς και των παραδόσεων των Ελλήνων στη Νότια Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Ήδη το πρώτο και το δεύτερο μέρος της σειράς με αντίστοιχους τίτλους «Οι Πρωτοπόροι» και «Η Υπόσχεση του Αύριο» έχουν ολοκληρωθεί, ενώ το τρίτο μέρος «Οι Νέοι Ελληνο-Αμερικανοί» βρίσκεται στο στάδιο της παραγωγής. Ο κ. Θεοχάρης εξήρε τον ρόλο της οργάνωσης εκφράζοντας ότι «η πολιτιστική ευαισθητοποίηση, οι διαπολιτισμικές μελέτες και διατήρηση ιστορικού-πολιτιστικού αρχείου από την οργάνωση είναι άκρως σημαντικές τόσο για τη διάδοση του Ελληνισμού όσο και για την ανάδειξη της διαχρονικής παρουσίας, εξέλιξης και διαφύλαξης του ελληνικού πολιτισμού ως χρέος έναντι της παρούσας και των μελλοντικών γενεών της ελληνικο-αμερικανικής κοινότητας στο Λος Άντζελες».
Κατά την τρίτη ημέρα της επίσκεψης, ο κ. Θεοχάρης υπήρξε κεντρικός ομιλητής στην ετήσια Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής 2016 η οποία διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και το ίδρυμα Charles & Agnes Kazarian με τίτλο «Κυβερνητική Δημοσιονομική Ευθύνη και Ευρωπαϊκή Οικονομική Κρίση: Οδοί προς την Ευημερία» (Government Financial Accountability and the European Economic Crisis: Paths to Prosperity). Στην ομιλία του με τίτλο «Στρατηγικές για την Εδραίωση Οικονομικής Διαφάνειας και τον Επαγγελματισμό σε Ανώτερες Κυβερνητικές Θέσεις», ο κ. Θεοχάρης διατύπωσε ότι η οικονομική διαφάνεια στο δημόσιο τομέα επιτρέπει βελτιώσεις στη λογοδοσία και τις επιδόσεις της κυβέρνησης, καθώς και ενισχύει τη συμμετοχή του κοινού στη διαχείριση των δημόσιων πόρων. Και τούτο διότι ειδικά σε περιόδους κρίσης και δημοσιονομικής λιτότητας, η οικονομική διαφάνεια βελτιώνει τον προγραμματισμό των δαπανών σπάνιων δημόσιων πόρων, συμβάλλει στον περιορισμό περιττών δαπανών, και μειώνει τη διαφθορά.
Στο κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων διευκρίνισε ότι: «Παρά τις αποτυχίες, η Ελλάδα έχει καταφέρει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που την βοήθησαν να θέσει τέρμα σε προηγούμενες δεκαετίες κακής διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών. Ξεκινώντας με τον κρατικό προϋπολογισμό, από το 2011, η Ελλάδα συντάσσει τον προϋπολογισμό της εφαρμόζοντας ένα διπλογραφικό λογιστικό σύστημα. Η χρηματοοικονομική πληροφόρηση της ΕΕ βασίζεται σε ESA2010 πρότυπα. Η Ελλάδα, ωστόσο, πρέπει να προχωρήσει τάχιστα στην υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IPSAS ή EPSAS για την ΕΕ)».
Και συνέχισε: «Η πρόσφατη νομοθεσία στα δημόσια οικονομικά προβλέπει την σύσταση και λειτουργία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, καθώς και μιας ανεξάρτητης Αρχής που θα ενισχύει τον έλεγχο και τη διαφάνεια. Το Συμβούλιο, ως υποβοηθητικό της κυβερνητικής πολιτικής συμβάλλοντας στην εξάλειψη πιθανής τάσης για πρωτογενές έλλειμμα, δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία, παρόλο που αποτελεί μια από τις κυριότερες μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ακόμη περισσότερα πρέπει να γίνουν, ιδίως όσον αφορά τους προϋπολογισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, των κρατικών επιχειρήσεων και των συνταξιοδοτικών ταμείων».
Ο κ. Θεοχάρης κατέληξε την ομιλία του αναφερόμενος στις δημόσιες συμβάσεις λέγοντας: «Οι δημόσιες συμβάσεις εξακολουθούν να είναι ο «αδύναμος κρίκος» σε όρους οικονομικής διαφάνειας. Παρά το γεγονός ότι τα ανοικτά σύνολα δεδομένων στις δημόσιες συμβάσεις συγκαταλέγονται στις δράσεις που η Ελλάδα οφείλει να υλοποιήσει στο Πλαίσιο του Συνεταιρισμού για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση, η εφαρμογή αυτής της δράσης υστερεί σημαντικά. Η Ελλάδα δεν παρουσιάζει έλλειψη σχετικού νομικού πλαισίου, καθώς πρόκειται κατά βάση για ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το θέμα αφορά περισσότερο στην πολιτική απροθυμία να προχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση τα οφέλη θα μπορούσαν να είναι σημαντικά, αν αυξήσουμε τις διαδικασίες διαφάνειας και βελτιώσουμε τις διαδικασίες προμηθειών, τόσο ως προς την εξοικονόμηση δημοσίου χρήματος όσο και ως προς την ενίσχυση της αξιοπιστίας. Προσωπικά έχω προτείνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα κανόνων που αφορά στις δημόσιες συμβάσεις το οποίο εστιάζει στην ύπαρξη ενιαίων κανόνων για όλα τα είδη των προμηθειών (από το στρατό έως και τα νοσοκομεία), τον ετήσιο προγραμματισμό και τη δημοσίευση των προμηθειών, e-procurement, τη χρήση της πληροφορικής και των ανοικτών συνόλων δεδομένων σε όλα στάδια των δημόσιων διαγωνισμών, καθώς και την ύπαρξη κεντρικού μητρώου των δημοσίων συμβάσεων. Οι εν λόγω προτάσεις δεν απέχουν μακριά από τις προτάσεις της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων που περιλαμβάνονται στο προτεινόμενο στρατηγικό σχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις».
Στο συνέδριο μετείχαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οικονομολόγοι, εμπειρογνώμονες λογιστές και χρηματοοικονομικοί αναλυτές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Το Μεγάλο Σάββατο, ο κ. Θεοχάρης παρακολούθησε με εκατοντάδες ομογενείς την Ανάσταση στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Λος Άντζελες.