Από το Βήμα της Βουλής

Χάρης Θεοχάρης:” Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην καταστροφολογία, στο φόβο, στην άγνοια”

Όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου συμφωνούν στη διεύρυνση του αντικειμένου, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ περιχαρακώνει το αντικείμενο της επιτροπής

Σκληρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

Κατ’ αρχάς ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι η συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται διότι «η ΝΔ πιστεύει βαθιά στη Δημοκρατία και τους Θεσμούς, εφόσον εμείς, ως αντιπολίτευση ακόμη, προτείναμε την αλλαγή του άρθρου 68 παρ. 2, ώστε η μειοψηφία να έχει ενισχυμένο δικαίωμα ελέγχου της κυβέρνησης, με τη συγκρότηση εξεταστικών των πραγμάτων επιτροπών. Πρόταση με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση τότε διαφώνησε».

Σε πολιτικό επίπεδο, όπως ανέφερε ο κ. Χάρης Θεοχάρης, η Ολομέλεια της Βουλής καλείται να αποφασίσει επί της εν λόγω πρότασης, «διότι η αξιωματική αντιπολίτευση χρεώνει τη δημοσκοπική της στασιμότητα στους δημοσκόπους και τις δημοσκοπήσεις».

Ειδικά για το ζήτημα της αξιοπιστίας και αμεροληψίας των δημοσκοπήσεων, ο κ. Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διαμαρτυρίες των στελεχών του, δεν έκανε τίποτα για να διορθώσει το πεδίο λειτουργίας των δημοσκοπήσεων, όταν είχε τη σχετική δυνατότητα κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του.

Στη συνέχεια, ο κ. Θεοχάρης έθεσε στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα εξής καίρια ερωτήματα: «Τι απέγιναν οι προτάσεις του Συλλόγου των Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς(ΣΕΔΕΑ) για αλλαγές στο νόμο; Τι απέγινε το πόρισμα που ζήτησε ο κ. Παππάς για την αποτυχία των δημοσκοπήσεων στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 και στις εκλογές τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου; Πόρισμα που παραδόθηκε στον τότε υπουργό την άνοιξη του 2016 και έμεινε στο συρτάρι ή, φοβάμαι -πολύ χειρότερα- κατέληξε στο καλάθι των αχρήστων».

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε εν συντομία στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με μια σειρά ρητορικών ερωτημάτων: «Πώς κυβερνήσατε εσείς; Με εναλλακτικό τραπεζικό σύστημα για να βαφτίζετε τα βοσκοτόπια της Ιθάκης; Με εναλλακτικά ΜΜΕ μέσω του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας; Με εναλλακτικό σύστημα δημοσκοπήσεων; Με τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη; Με τις υπόγειεςχρηματοδοτήσεις στο Documento;»

Επιπλέον, ο κ. Χάρης Θεοχάρης επισήμανε την «αλλοπρόσαλλη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα ζητήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με τη νοοτροπία του ‘και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ’, ακόμη και υιοθετώντας επιχειρήματα των αντιεμβολιαστών, όπως πχ ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν. Μόλις προχθές τοακούσαμε από τα χείλη του κ. Τσίπρα».

Ακολούθως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε με έμφαση ότι «η κυβέρνηση αποδεικνύει, σχεδόν καθημερινά, ότι τηρεί και εφαρμόζει όλα όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά: Με φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, δραστική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, πολύπλευρη και συστηματική ώθηση στην ανάπτυξη, δημιουργία κλίματος φιλοξενίας προς τις στρατηγικές επενδύσεις από το εξωτερικό κ.α. Είναι σαφές ότι στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία οι Έλληνες διακρίνουν τη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την πρόοδο, την ευημερία και την κοινωνική ειρήνη, στο παρόν και το μέλλον».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Θεοχάρης επανέλαβε ότι «τη στιγμή που ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει την ακρίβεια, την πανδημία, το μεταναστευτικό, το δύσκολο γεωστρατηγικό περιβάλλον και εμπιστεύεται την κυβέρνηση περισσότερο από την αρχή της τετραετίας καθώς βλέπει τα αποτελέσματα των προσπαθειών στην υγεία, την οικονομία και τον τουρισμό, τις επενδύσεις, τις αγορές να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο, ποιος ασχολείται με τα πολιτικά τερτίπια του ΣΥΡΙΖΑ; Η απάντηση είναι ‘κανείς’».