Ραδιόφωνο

Ο Υπ. Τουρισμού Χ. Θεοχάρης στο ΘΕΜΑ 104.6 | 16/02/21

Οι συνθήκες θα βελτιωθούν πολύ με την έλευση των εμβολίων. Αυτό είναι ένα πρώτο θετικό μήνυμα. Το δεύτερο είναι ότι σε όποια αγορά προχωράει ο εμβολιασμός (Μεγάλη Βρετανία, Ισραήλ, Η.Π.Α.), υπάρχει η διάθεση για ταξίδια.

Θα χρησιμοποιήσουμε το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η Ευρώπη έχει ήδη κάνει το πρώτο και αποφασιστικό βήμα αφού αποδέχτηκε την αναγκαιότητα ύπαρξης του ίδιου του πιστοποιητικού. Αυτή τη στιγμή η Εσθονία ετοιμάζει ένα κοινό, ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης της γνησιότητας, το οποίο θα δίνει την απάντηση για το πιστοποιητικό της κάθε χώρας. Έτσι θα έχουμε ένα κοινό πιστοποιητικό και τεχνικά θα έχουμε να λύσουμε μια φορά το πρόβλημα και όχι και με τις 27 χώρες. Είναι σπατάλη πόρων το να πραγματοποιούμε επιπλέον ελέγχους σε εμβολιασμένους, κάτι που δε χρειάζεται σε μία περίοδο πανδημίας. Δεν πρόκειται να αποκλείουμε όσους δε θα έχουν εμβολιαστεί. Πρέπει να καταρρίψουμε τους δύο μύθους που λένε ότι μόνο οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να ταξιδέψουν και ότι υπάρχει η υποχρέωση να δοθούν προσωπικά δεδομένα.

Το πιο ουσιαστικό για το οποίο εργαζόμαστε ως Υπουργείο Τουρισμού είναι να σταθεί στα πόδια της η οικονομία του τουρισμού, να ανοίξουμε και να έρθει συνάλλαγμα. Πέρσι, θυμίζω, κερδίσαμε 4,3 δισ. ευρώ, τα οποία ήταν περισσότερα από όσα υπολόγιζε η αντιπολίτευση και τα οποία αποτέλεσαν «ανάσα» για πολλές οικογένειες που μπόρεσαν να εργαστούν.