Ραδιόφωνο

Ο Υπ. Τουρισμού Χ. Θεοχάρης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100.3

Πολλοί Ισραηλινοί επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο. Τα στοιχεία μας κάνουν λόγο για περισσότερους από 700.000. Σε κάθε περίπτωση, για να μπορέσουν να έρθουν και φέτος, αυτό δεν μπορεί να γίνει τυχαία. Πρέπει να συνεργαστούμε και με τις αρμόδιες Αρχές του Ισραήλ, καθώς και με τις εταιρείες, οι οποίες έχουν τη διάθεση και την όρεξη να φέρουν εδώ κόσμο. Υπάρχει ζήτηση, ο κόσμος είναι «διψασμένος» για ταξίδια. Πρέπει να διαμορφώσουμε, λοιπόν, τις συνθήκες έτσι ώστε να γίνει εφικτή και να επιτρέπεται η πραγματοποίηση των ταξιδιών. Το ποσοστό των εμβολιασμένων στο Ισραήλ πρακτικά θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Μάρτιο, ίσως και στο 100%. Ήδη το ποσοστό είναι περίπου στο 65%. Οι Ισραηλινοί είναι άνθρωποι που τους αρέσει η φύση και ο εναλλακτικός τουρισμός. Για αυτό τους βλέπουμε και σε περιοχές που δεν είναι πολυσύχναστες. Επιλέγουν, δηλαδή και κλασικούς προορισμούς, όπως η Κρήτη αλλά και άλλους, όπως το Πήλιο και άλλα βουνά της χώρας μας.

Θα ανοίξουμε με τέτοιο τρόπο που θα εξασφαλίζει την υγεία των συνανθρώπων μας. Όμως, αυτό που έχουμε προτείνει ως χώρα -και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- και βλέπουμε πως υπάρχουν συνομιλητές που το ασπάζονται, επομένως, μπορούμε να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους συμφωνίες, είναι ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι θα τυγχάνουν ευκολότερων διαδικασιών, θα είναι πιο εύκολη η μετακίνησή τους και λιγότερες οι υποχρεώσεις τους. Ο εμβολιασμένος αποτελεί μικρότερο κίνδυνο, για τον εαυτό του, για τους άλλους και για το Σύστημα Υγείας. Πρέπει, λοιπόν, να τους διευκολύνουμε και, εξάλλου, ο εμβολιασμός γίνεται για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε με κάποιον τρόπο στην καθημερινότητά μας, η οποία συμπεριλαμβάνει και τα ταξίδια.

Φέραμε διάταξη τον Δεκέμβριο, με την οποίαν επεκτείναμε και το πρόγραμμα των «voucher» των ιδιωτικών επιχειρήσεων, να μπορούν να δώσουν, δηλαδή, κουπόνια εσωτερικού τουρισμού στους εργαζόμενούς τους ή σε όποιον θέλουν να επιβραβεύσουν και το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους». Και τα δύο αυτά προγράμματα, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, το οποίο ενισχύσαμε, επεκτείνονται και φέτος. Θεωρώ ότι στην πράξη, επειδή θα είναι οι συνθήκες για να αξιοποιηθούν περισσότερες, θα έχουμε πολύ περισσότερα χρήματα, τα οποία και θα εκμεταλλευτεί πολύ περισσότερος κόσμος. Πρώτον, επειδή πέρσι νομοθετήθηκαν στη μέση της χρονιάς ενώ τώρα υπάρχουν από την αρχή της και, δεύτερον, επειδή υπήρχε το κύμα του φόβου από τον Αύγουστο και μετά που έκανε τον κόσμο να φοβάται να τα αξιοποιήσει και να τα ενεργοποιήσει. Πιστεύω ότι τώρα πια θα είναι πιο απλά τα πράγματα.