Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση του Χάρη Θεοχάρη για την αποχώρηση της Al Rayyan του Κατάρ από την Ελλάδα

Πίθος των Δαναΐδων το επενδυτικό περιβάλλον

Στις 18/11/2016 σε ερώτησή μου προς το υπουργείο Οικονομικών ανέφερα χαρακτηριστικά πως το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα εξελίσσεται σε πίθο των Δαναΐδων. Επεσήμανα δε πως η κυβέρνηση από τη μία διακηρύσσει τη δημιουργία φιλικού κλίματος για ξένες επενδύσεις και από την άλλη υπονομεύει τις επενδυτικές πρωτοβουλίες όταν αυτές εκδηλώνονται.

Η συγκεκριμένη ερώτηση είχε ως αντικείμενο την επένδυση στον τομέα του τουρισμού της κρατικής επενδυτικής εταιρίας του Κατάρ Al-Rayyan στη Ζάκυνθο, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, η οποία τότε κινδύνευε να ματαιωθεί.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, ανακοινώθηκε επίσημα η αποχώρηση της Al Rayyan του Κατάρ ως επενδυτή από την Ελλάδα.

Μετά το Ελληνικό, μετά την Κασσιόπη, μετά τις Σκουριές, η ματαίωση της επένδυσης της Ζακύνθου έρχεται να πλήξει ακόμα πιο σκληρά την εικόνα της Ελλάδας ως προορισμού προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά καταστρέφει την προοπτική για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.

Άλλα λένε στα λόγια και άλλα κάνουν στις πράξεις. Δεν αρκούν οι ευχές και τα συνθήματα περί success story. Τα παραμύθια της κυβέρνησης έχουν δράκους και πρίγκιπες. Η πραγματική ζωή όμως θέλει αλήθειες. Χρειαζόμαστε επενδυτές, χρειαζόμαστε δουλειές για τους νέους, χρειαζόμαστε σχέδιο για να φύγει η χώρα μπροστά.