Από το Βήμα της Βουλής, Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Ανέτοιμος ο ΕΦΚΑ να καταβάλει τις εκκρεμείς συντάξεις.

«Όσο οι νέοι εργαζόμενοι νιώθουν πως τους κλέβει το κράτος με τις εισφορές και όχι ο εργοδότης που τους λέει να τους πληρώσει μαύρα, το ασφαλιστικό δε θα λυθεί», τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησής του στη Βουλή για τις εκκρεμείς συντάξεις.


«Ο ΕΦΚΑ είναι παντελώς ανέτοιμος, όπως αποδείκνυε το έγγραφο που είχα παρουσιάσει σε επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Πετρόπουλο στις 20 Ιουλίου. Τότε μου είχε πει πως το έγγραφο αυτό δεν είναι επίσημο. Όμως η πραγματικότητα διαψεύδει τον κ. Πετρόπουλο και το Υπουργείο: 300.000 οι εκκρεμείς συντάξεις, ενώ η αναμονή είναι τεράστια που στις επικουρικές φτάνει τα 3.5 έτη».

Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε συνοπτικά ολοκληρωμένη πρόταση αντιμετώπισης του προβλήματος με παρεμβάσεις στη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές:

«Πρώτον, μια μείωση των εισφορών κατά 8% μειώνει την ανεργία στο 8-9% από τις αρχές της δεκαετίας το 2020, ενώ αυξάνει τη μέση σύνταξη μακροπρόθεσμα κατά 15%, χωρίς να επιβαρύνει σημαντικά τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Δεύτερον, θα πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τον ακατάσχετο λογαριασμό που παραμένει ανενεργός παρά τη θέσπισή του από τον Δεκέμβριο του 2016. Όσο οι μικρομεσαίοι ζουν στην εντατική δε θα δούμε ούτε υγιή αύξηση της απασχόλησης ούτε αύξηση των εσόδων που θα τονώσει τα δημόσια οικονομικά.

Τέλος αντί για τσουνάμι κατασχέσεων ένας πραγματικός εξωδικαστικός συμβιβασμός που θα περιλαμβάνει μόνο ταμεία, εφορία και τράπεζες και άρα θα ολοκληρώνεται χωρίς δικαστική επικύρωση ταχύτατα, θα μπορέσει να σώσει όσες επιχειρήσεις μπορούν να σωθούν για να αλλάξει σελίδα η οικονομία μας, μακριά από τη μιζέρια και τη θηλειά των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

«Οι νέοι θέλουν να αποδράσουν, οι μεσήλικες είναι εγκλωβισμένοι και οι ηλικιωμένοι είναι σε απόγνωση. Δε βλέπουμε ούτε σχεδιασμό ούτε οργάνωση. Δε βλέπουμε αποτελεσματικότητα. Και το χειρότερο, δε βλέπουμε να σας ενδιαφέρει», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.

Δείτε το κείμενο της ομιλίας: