Ανακοινώσεις, Άρθρα

Χ. Θεοχάρης: Στις προτεραιότητές μας η στήριξη των ευάλωτων ομάδων

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε από την αρχή της διακυβέρνησης ψηλά τον πήχη σε σχέση με τις πολιτικές στήριξης των ευάλωτων ομάδων.

Πάντα με βασικό προαπαιτούμενο την εξέταση των περιθωρίων του δημοσιονομικού χώρου, ώστε οι εξαγγελίες μας να μην είναι ανεδαφικές και να εδράζονται στα πραγματικά γεγονότα και δυνατότητες. Η αντίληψη αυτών των πραγματικών γεγονότων, εξάλλου, είναι αυτή που δίνει προστιθέμενη αξία στη χάραξη των πολιτικών μας και μας φέρνει πάντα ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων μας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ευημερία των πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διευκόλυνση της καθημερινότητας των Ατόμων με Αναπηρία αποτέλεσε βασικό πυλώνα των δράσεών μας που είχαν ως στόχο την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων αυτών. Η θέσπιση Κανονισμού Λειτουργίας των ΚΕΠΑ, σύμφωνα με τον οποίο άτομα με μη αναστρέψιμες παθήσεις θα λαμβάνουν τα προβλεπόμενα επιδόματα και παροχές χωρίς υποχρέωση επανεξέτασης, αποτέλεσε μία σημαντική ενέργεια. Την ίδια στιγμή, θεσμοθετήσαμε τον Προσωπικό Βοηθό για 1.000 άτομα με αναπηρία, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2022 με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ίδιο έτος, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της Κάρτας Αναπηρίας, που θα κάνει λιγότερο δύσκολη την καθημερινότητα των αναπήρων, ωφελώντας τουλάχιστον 180.000 ΑμεΑ. Τέλος, ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες για την πρόσληψη στον δημόσιο τομέα περίπου 2.000 ανέργων ειδικών κατηγοριών, μεταξύ των οποίων ΑμεΑ και οι συγγενείς τους, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε περαιτέρω στη στήριξη των ευάλωτων, με την αύξηση κατά 22% των κονδυλίων για την κοινωνική προστασία. Αναλύοντας τα μέτρα αυτά, σημειώνω την αύξηση κατά 34% του επιδόματος στέγασης, κατά 14% του επιδόματος παιδιού και κατά 2% των αναπηρικών επιδομάτων. Επιπλέον, νομοθετήσαμε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ τον Δεκέμβριο σε 634.000 χαμηλοσυνταξιούχους και στους δικαιούχους του αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ. Επίσης υπήρξε προσαύξηση στο διπλάσιο για τον ίδιο μήνα της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), που στηρίζει 250.000 νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Στα παραπάνω προστίθεται και η κατά 250 ευρώ προσαύξηση τον Δεκέμβριο της μηνιαίας σύνταξης και του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Στηρίζοντας τους συνταξιούχους, πήραμε μέτρα ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με την εφάπαξ ενίσχυση σε 1 εκατ. συνταξιούχους, με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ και συνολικό κόστος 250 εκατ. ευρώ. Προχωρήσαμε στη μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε 1 εκατ. συνταξιούχους,
ενώ αυξήσαμε τις κύριες συντάξεις το 2023 σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Υπολογίζεται στο πρώτο έτος εφαρμογής
η αύξηση να υπερβεί το 6%. Το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ για το 2023.

Επίσης, το 2021 δαπανήθηκαν σε επιδόματα 4,8 δισ. ευρώ, με πρώτη κίνηση το διπλό εγγυημένο εισόδημα, το οποίο καταβλήθηκε τον Δεκέμβριο, αλλά και μια σειρά έκτακτων ενισχύσεων ως άμυνα απέναντι στην ακρίβεια. Επιπλέον, νομοθετήσαμε επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ ως ουσιαστικό αποτελεσματικό μέτρο για την αντιστροφή της αρνητικής δημογραφικής τάσης.

Στο πεδίο της οικονομικής στήριξης των αστέγων, σημειώθηκαν σημαντικά βήματα στην παροχή στέγης, κοινωνικής στήριξης και εργασιακής επανένταξης αστέγων, με την περίοδο από το 2019 μέχρι 2021 να έχουν χρηματοδοτηθεί 15 σχέδια σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς μη κερδοσκοπικούς φορείς, συνολικού προϋπολογισμού 4,9 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα έχει παράσχει στέγαση σε 412 νοικοκυριά, με συνολικά 633 ωφελούμενους, εκ των οποίων τα 96 ήταν νοικοκυριά με παιδιά.

Από το πλέγμα των παραπάνω ενεργειών καθίσταται σαφής η προσήλωση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην υιοθέτηση πολιτικών στήριξης με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των συμπολιτών μας που το χρειάζονται. Αυτή η πολιτική σε συνδυασμό με τον ορθολογισμό που διέπει τις κινήσεις μας, είναι η απάντηση στις ανάγκες του αύριο. Είναι αυτό που θα μας φέρει αντιμέτωπους με την ουσία των πραγμάτων και έτσι θα καταφέρουμε να πάμε την κοινωνία μας ένα βήμα μπροστά.