Συνεντεύξεις

Χ. Θεοχάρης: Το 2021 χρονιά ελπίδας για τον ελληνικό τουρισμό – Βραδυνή της Κυριακής

«Είναι βέβαιο ότι δεν συζητείται οποιαδήποτε απαγόρευση για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη»

 

Τα 8 σημεία του σχεδίου που έχει για τον Τουρισμό για το 2021, αναπτύσσει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής».

Όσον αφορά το πλήγμα που έχει υποστεί ο Χειμερινός Τουρισμός λόγω της πανδημίας, το χαρακτηρίζει ως «ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, με ευρύτερες παρενέργειες», και εξηγεί: «Οι κατευθύνσεις “θεραπείας” του πλήγματος στο Xειμερινό Tουρισμό είναι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση και η ενθάρρυνση του εσωτερικού Tουρισμού».

Ο κ. Θεοχάρης επισημαίνει ότι το υπουργείο Τουρισμού ψήφισε την επέκταση του προγράμματος «Τουρισμός Για Όλους» και για τη νέα χρονιά, που για πρώτη φορά θα στηρίξει και τα τουριστικά γραφεία.

Σχετικά με τον εμβολιασμό χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό» το ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για ένα πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- πως κάποιος έχει εμβολιαστεί. Ξεκαθαρίζει ωστόσο: «Είναι βέβαιο ότι δεν συζητείται οποιαδήποτε απαγόρευση για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη».

H πανδημία προκάλεσε πλήγμα στον Τουρισμό την προηγούμενη χρονιά. Το 2021 θα υπάρξει φως στο τούνελ για τον Τουρισμό;

«Το 2021 είναι χρονιά ελπίδας, είναι χρονιά απαρχής της σταδιακής επανεκκίνησης για την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Φυσικά, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, όμως η ανάκαμψη θα αρχίσει να γίνεται αισθητή από το φετινό καλοκαίρι. Εμείς εργαζόμαστε εντατικά, μαζί με τον ΕΟΤ, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για τον Τουρισμό για το 2021;

«Το σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, στο πλαίσιο του ευρύτερου στρατηγικού προγραμματισμού της κυβέρνησης, είναι ολοκληρωμένο, λεπτομερές και σύνθετο. Θα αναφέρω επιγραμματικά μόνο τους κεντρικούς άξονες των πρωτοβουλιών μας: α) Στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία. β) Επεξεργασία και εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων για το ασφαλές άνοιγμα του Τουρισμού. γ) Έργα υποδομής, σε εγκαταστάσεις, διαδικασίες και ψηφιακό μετασχηματισμό. δ) Συμφωνίες με tour operators, αεροπορικές εταιρίες κ.λπ. ε) Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. στ) Προώθηση ειδικών θεματικών μορφών Τουρισμού. ζ) Άνοιγμα σε νέες διεθνείς αγορές. η) Προβολή της Ελλάδας ως ασφαλούς, 12μηνου προορισμού».

Τι ρόλο θα παίξει ο εμβολιασμός στον Τουρισμό; Θα είναι υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού για αεροπορικές και άλλες μετακινήσεις; Θα έχουν λιγότερους περιορισμούς οι εμβολιασμένοι;

«Ως υπουργείο Τουρισμού, από πολύ νωρίς θέσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο την ανάγκη για χάραξη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής σε σχέση με τις προδιαγραφές ασφαλείας, ειδικά για τον Τουρισμό. Είναι ενθαρρυντικό πως πριν από λίγες ημέρες, η πορτογαλική προεδρία κυκλοφόρησε κείμενο που επιταχύνει τις διαδικασίες για ένα πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- πως κάποιος έχει εμβολιαστεί, γεγονός που θα επιτρέψει την ταχύτερη ανάκαμψη του κλάδου. Όπως επίσης είναι βέβαιο ότι δεν συζητείται οποιαδήποτε απαγόρευση για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη. Και μην ξεχνάτε ότι έχουμε στα χέρια μας και τα rapid test, ένα σημαντικό εργαλείο ώστε να μπορούν όλοι να ταξιδεύουν και να απολαμβάνουν τις διακοπές τους».

Πώς θα γίνει το άνοιγμα του Τουρισμού;

«Η συνθήκη της πανδημίας είναι κάτι που υπερβαίνει και μπορεί να ανατρέψει ανά πάσα στιγμή, κάθε προγραμματισμό. Αυτή είναι η αλήθεια και κανείς δεν μπορεί να την αγνοήσει. Παρόλ’ αυτά, εμείς ως θεσμικός φορέας και σε στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, δουλεύουμε για το άνοιγμα του Τουρισμού με απόλυτη ασφάλεια για όλους όσοι εμπλέκονται και με στόχο τη διατήρηση του ισχυρού brand της χώρας. Βασιζόμαστε στο περσινό άνοιγμα, το οποίο απέσπασε επαίνους από την παγκόσμια κοινότητα, χάρη στη μεθοδολογία ελέγχων την οποία εφαρμόσαμε. Το ενισχυμένο brand και το αυξημένο συμβολικό κεφάλαιο της Ελλάδας θα είναι φέτος τα μεγάλα μας πλεονεκτήματα».

Προβλέπεται να υπάρξουν επιπλέον μέτρα στήριξης το 2021 για τις τουριστικές επιχειρήσεις;

«Πιστεύω ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει σταθεί τόσο αποτελεσματικά και ουσιαστικά δίπλα στον εργαζόμενο και τον επιχειρηματία όσο η δική μας στη διάρκεια της πανδημίας. Η κρίση είναι πρωτοφανής και κανείς μας δεν έχει εμπειρία από οτιδήποτε παρόμοιο. Ωστόσο, εξίσου άνευ προηγουμένου είναι το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας, τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και την έκτακτη ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Kαι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σημαντικά, ακόμα και με περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης στο επόμενο χρονικό διάστημα».

Πώς θα στηρίξετε τη χειμερινή τουριστική περίοδο; Τι θα γίνει με τα χιονοδρομικά κέντρα που είναι κλειστά, αλλά και με τα ξενοδοχεία που υπολειτουργούν λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που ισχύουν;

«Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, με ευρύτερες παρενέργειες. Μελετούμε μία δέσμη μέτρων για τη στήριξη του κλάδου, με δεδομένο όμως ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Οι κατευθύνσεις “θεραπείας” του πλήγματος στο Χειμερινό Τουρισμό είναι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση και η ενθάρρυνση του εσωτερικού Τουρισμού. Ήδη, πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο Τουρισμού ψήφισε την επέκταση του προγράμματος “Τουρισμός Για Όλους” και για τη νέα χρονιά. Ένα πρόγραμμα, που στήριξε και θα στηρίξει τον εσωτερικό Τουρισμό και κατ’ επέκταση τις τουριστικές επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία, αλλά και, για πρώτη φορά, τα τουριστικά γραφεία. Σχεδόν 100 εκατ. είχαν δοθεί και θα συνεχίσουμε με αυτό το πρόγραμμα και τη νέα χρονιά». Βεβαίως, πάντα με την προϋπόθεση της υγειονομικής ασφάλειας».

Ποιες νέες χώρες θέλετε να βάλετε στο χάρτη σας και να ενισχύσετε την τουριστική συνεργασία μαζί τους, ώστε η Ελλάδα να γίνει τουριστικός τους προορισμός;

«Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους επισκέπτες από τις ΗΠΑ αλλά και να ανοίξουμε τουριστικό δίαυλο με πολύ μεγάλες και οικονομικά ισχυρές αγορές, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ινδία».

Ποια είναι η εικόνα που έχετε από τους μεγάλους tour operators για το καλοκαίρι του 2021;

«Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους μεγαλύτερους παράγοντες της διεθνούς τουριστικής αγοράς. Η γενικότερη εικόνα την οποίαν μπορώ να μεταφέρω από τις επαφές και τις διαπραγματεύσεις, είναι ότι, μετά από την περσινή σεζόν, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των προτάσεων που κάνουν οι tour operator σε μια πελατεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Αποδεδειγμένα, η Ελλάδα έχει ανέβει στην κλίμακα αξιολόγησης και προτιμήσεων, πλέον και ως ένας υγειονομικά ασφαλής προορισμός. Αυτό δε μένει παρά να αποτυπωθεί και στον όγκο των αφίξεων για το 2021».

Τι απαντάτε στην αξιωματική αντιπολίτευση που επικρίνει τις κινήσεις σας για τον Τουρισμό;

«Η αντιπολίτευση, όπως την εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαντλείται σε μία ανυπόστατη, παντελώς ατεκμηρίωτη και, κατά κανόνα, παράλογη κριτική. Με μία τέτοια αντιπολίτευση δεν υπάρχει βάση διαλόγου, έστω και στοιχειώδους. Για το 2020 μάς καταλόγιζαν ότι αργήσαμε να ανοίξουμε τον Τουρισμό. Αφού ανοίξαμε και σημειώσαμε μία παγκόσμια επιτυχία, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδύθηκε σε μία εκστρατεία απαξίωσης και σπίλωσης ενός γεγονότος κρίσιμης σημασίας για την εθνική Οικονομία και την ελληνική κοινωνία γενικότερα. Έλεγαν για τα έσοδα, τους διαψεύσαμε φθάνοντας τα 4 δισ. Οπότε, όταν με το καλό ο ΣΥΡΙΖΑ σταματήσει να αντιφάσκει με τον εαυτό του και καταλήξει σε κάποιο λογικό επιχείρημα, με μεγάλη προθυμία θα είμαι εδώ για να δώσω όλες τις απαραίτητες απαντήσεις».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»