Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου

Χάρης Θεοχάρης στην Πάτρα: «Τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα επιστρέφονται στους πολίτες»

10 Φεβρουαρίου 2024

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Την Πάτρα επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, συνεχίζοντας την περιοδεία του στην ελληνική περιφέρεια, προκειμένου να έχει απευθείας συνεργασία με τοπικούς οικονομικούς παράγοντες, εκπροσώπους φορέων και υπηρεσιών κ.λπ.

Στην Πάτρα ο Υφυπουργός είχε ένα πυκνό πρόγραμμα διαδοχικών συναντήσεων με τη διοίκηση και στελέχη της τοπικής ΔΟΥ, κατόπιν με εκπροσώπους του οικονομικού και επιχειρηματικού κλάδου, όπως το διοικητικό συμβούλιο και μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας κ.ά. Επίσης, ο κ. Θεοχάρης επισκέφθηκε την έδρα του τελωνείου Πατρών, όπου και είχε εκτενή διάλογο με στελέχη της υπηρεσίας.

Αναφερόμενος στο σκοπό της μετάβασής του στην Πάτρα, ο κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι «η παρουσία μου διά ζώσης στην Πάτρα εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλουμε, ως Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, να βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή τόσο με τις οικονομικές υπηρεσίες, και ίσως ιδιαίτερα την ΑΑΔΕ, αλλά κυρίως με τους συμπολίτες μας στην πραγματική καθημερινότητα. Διότι είναι πολύ σημαντικό για το Υπουργείο να παρακολουθεί άμεσα το τι συμβαίνει στην αγορά, καθώς η εφαρμογή μιας σειράς από πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης στον οικονομικό και φορολογικό τομέα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Εννοώ μεταρρυθμίσεις που έχουμε εισάγει π.χ. για τα τιμολόγια και την υποχρεωτική καταχώρησή τους στην πλατφόρμα myDATA, την καθολική χρήση POS στη λιανική και τη διασύνδεσή τους με τις ταμειακές κ.λπ. Προσπαθούμε, λοιπόν, να έχουμε σαφή εικόνα, ανά πάσα στιγμή, για το πώς λειτουργούν στην πράξη τα νέα εργαλεία και συστήματα, τα οποία βεβαίως μας βοηθούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ φυσικά θέλουμε να βλέπουμε τον αντίκτυπό τους, τα προβλήματα που ενδεχομένως ανακύπτουν κατά την εφαρμογή τους. Άλλωστε, μόνον έτσι θα μπορέσουμε, στην πράξη και ‘πάνω στη βράση’ -όπως το λέει ο ελληνικός λαός- να δώσουμε λύσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το χαρακτήρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά και τις κινητοποιήσεις στον δικηγορικό κλάδο ενάντια στα POS, την παρατεταμένη αποχή κ.λπ. ο κ. Χάρης Θεοχάρης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «πιστεύω πως κανένας πλέον δεν δικαιολογείται να επιμένει σε οποιαδήποτε αντίδραση κατά του νομοσχεδίου, ιδιαίτερα μετά από τις βελτιώσεις και τροποποιήσεις που ενσωματώσαμε ως αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης. Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις αλλαγές ζητήθηκαν από τους δικηγόρους. Ο νέος φορολογικός νόμος είναι λογικός και είναι αναλογικός. Είναι δίκαιος, πάνω από όλα, διότι θέτει επιτέλους ένα τέρμα στην αντιμετώπιση μισθωτών και συνταξιούχων σαν υποζύγια, εφόσον ήταν εντελώς άδικο το να πληρώνουν αυτοί υψηλότερους φόρους κατά μέσον όρο από ό,τι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Άρα το νέο φορολογικό πλαίσιο είναι δίκαιο διότι αξιοποιεί την κοινή εμπειρία. Η φορολογική μεταρρύθμιση, όπως και η συμμόρφωση όλων μας με το νόμο, αποτελούν συνταγματική επιταγή».

Καταλήγοντας, ο κ. Θεοχάρης τόνισε επίσης ότι «καλούμε τους δικηγόρους να σταματήσουν την αποχή από το λειτούργημά τους. Στερείται ουσίας η αντίδραση σε αυτό το νομοσχέδιο. Τώρα είναι η ώρα να εστιάσουμε σε άλλες δράσεις, οι οποίες έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται. Και όταν η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής φέρει αποτελέσματα, τα επιπλέον έσοδα του κράτους θα επιστρέφονται στους πολίτες, είτε ως κοινωνικό κράτος με περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες είτε ως μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ