Συνεντεύξεις

Χάρης Θεοχάρης στον Ε.Τ.: Eθνική ανάγκη η αυτοδυναμία της Ν.Δ.

«Το έργο που ξεκίνησε στην πρώτη τετραετία, όπως γίνεται σε όλα τα προηγμένα και εξορθολογισμένα κράτη της Δύσης, θα πρέπει να ολοκληρωθεί στη δεύτερη. Πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να νοσταλγεί την επιστροφή στον τυχοδιωκτισμό και την επιπολαιότητα μιας αποδεδειγμένα ανίκανης, ιδεοληπτικής, ανεπανόρθωτα λαϊκίστικης παράταξης όπως ο ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο, ο Χάρης Θεοχάρης, βουλευτής Νοτίου Τομέα και γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ.

-Είμαστε στην τελική ευθεία των εκλογών. Τι πιστεύετε ότι τελικά θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα;

Οπως ίσως γνωρίζετε, εγώ είμαι ένας άνθρωπος που εκτιμώ αφάνταστα την άμεση επικοινωνία με τον πολίτη. Δεν είμαι κλεισμένος σε ένα γραφείο. Το μείζον κριτήριο, αυτό που θα καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι η ορθή κρίση του Ελληνα και της Ελληνίδας. Η ορθολογική επιλογή όλων αυτών των ανθρώπων που δεν έχουν ξεχάσει σε ποια κατάσταση ήταν η πατρίδα μας όταν την πρωθυπουργία ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κανείς δεν έχει ξεχάσει, όπως ίσως θα ήθελε πολύ ο κ. Τσίπρας, ότι ύστερα από τη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα ήταν διεθνώς ανυπόληπτη, ένα «μαύρο πρόβατο» για την Ενωμένη Ευρώπη, έρμαιο των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών, με τις Ενοπλες Δυνάμεις της εγκαταλελειμμένες στην τύχη τους. Στην οικονομία, οι παραγωγικές τάξεις στέναζαν από την εμμονική υπερφορολόγηση, τον ΕΝΦΙΑ που ουδέποτε κατάργησε ο κ. Τσίπρας και τον βασικό μισθό που επίσης ουδέποτε αύξησε, τις δυσβάστακτες ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ. Από την άλλη όμως ο Ελληνας πολίτης έχει μάτια και βλέπει τι έγινε από το καλοκαίρι του 2019 και μετά, παρά τη λαίλαπα των τεράστιων, διεθνών κρίσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέστησε το διεθνές κύρος της χώρας, στάθηκε αγέρωχα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και την εξουδετέρωσε, έκανε την Ελλάδα υπόδειγμα στη διαχείριση της πανδημίας, απέσπασε προνομιακού μεγέθους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης – ανάμεσα σε πολλά άλλα.

– Επιμένετε στο αφήγημα της αυτοδυναμίας;

Ασφαλώς. Είναι εθνική ανάγκη και εθνική απαίτηση. Το έργο που ξεκίνησε στην πρώτη τετραετία, όπως γίνεται σε όλα τα προηγμένα και εξορθολογισμένα κράτη της Δύσης, θα πρέπει να ολοκληρωθεί στη δεύτερη. Επί της ουσίας, αυτό που πιστεύω είναι ότι η Ελλάδα έχει περάσει υπερβολικά μεγάλες δοκιμασίες και δεν μπορεί να νοσταλγεί, πόσω μάλλον να ανεχθεί την επιστροφή στον τυχοδιωκτισμό και την επιπολαιότητα μιας αποδεδειγμένα ανίκανης, ιδεοληπτικής, ανεπανόρθωτα λαϊκίστικης παράταξης όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη. Για να μειώσουμε κι άλλο την ανεργία -που ήδη έχουμε ελαττώσει κατά 7% σχεδόν-, για να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τους συνταξιούχους και τους ευάλωτους, για να δημιουργήσουμε ακόμη πιο πολλές και καλύτερες θέσεις εργασίας, πολύ πάνω από τις 300.000 που έχουμε ήδη πετύχει.

– Ποιο είναι το ποσοστό που θα σας φέρει στην πρώτη κάλπη κοντά στο στόχο σας;

Δεν είμαι εκλογολόγος, ούτε ειδικός επί της στατιστικής. Αυτό που μπορώ να πω, όμως, σαν πρόγνωση για τις εκλογές, βασίζεται στην κοινή λογική: Σε όλες τις δημοσκοπήσεις η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας είναι εντυπωσιακή, σχεδόν πρωτοφανώς μεγάλη για μια κυβέρνηση που οδεύει προς την ολοκλήρωση της θητείας της και αφού κλήθηκε να αντιμετωπίσει εξαιρετικά σοβαρές κρίσεις, όπως η πανδημία, η αχαλίνωτη τουρκική προκλητικότητα και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, κατόπιν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η έκρηξη του ενεργειακού, της ακρίβειας κ.λπ. Και επίσης, σε ό,τι αφορά στην προτίμηση για το ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο κόσμος έχει ήδη απαντήσει στο δίλημμα, τασσόμενος αναφανδόν υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

– Η κυβέρνηση, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, πρέπει να πάρει νέα μέτρα για τη στήριξη των δανειοληπτών;

Η κυβέρνηση έχει ήδη θεσπίσει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των ευάλωτων οφειλετών, την αποφυγή και αναστολή πλειστηριασμών με μια σειρά παρεμβάσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται να ασκεί κριτική, καθώς, όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί ο κ. Τσίπρας, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας τους έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή αυτοί που τώρα παριστάνουν τους προστάτες του λαού, χωρίς αιδώ, χωρίς κανένα όριο στην υποκρισία.

– Είστε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Πώς σχολιάζετε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες;

Μα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει αποδείξει επανειλημμένως, δεν τρέφει ιδιαίτερο σεβασμό στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Η Βουλή για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι σαν θέατρο, όπου δίνει παραστάσεις, αναλόγως των μεθοδεύσεων και των σκοπιμοτήτων του. Τώρα κήρυξε «ανένδοτο» αγώνα κατά της κυβέρνησης, άνευ λόγου και αιτίας, παρά μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Ταυτόχρονα, όμως, απέχοντας από τη Βουλή, ο κ. Τσίπρας φυγομαχεί. Και κυρίως αποφεύγει το δίλημμα να ψηφίσει σειρά από μέτρα, τα οποία όλα έχουν κοινωνικό πρόσημο και απαντούν σε αληθινές ανάγκες του ελληνικού λαού. Δεν πειράζει όμως. Θα είμαστε εμείς εκεί, η Νέα Δημοκρατία, για να κάνουμε νόμο του κράτους ό,τι μπορεί να κάνει καλύτερη τη ζωή των συμπολιτών μας.

– Ποιο ήταν το ισχυρό χαρτί της Ν.Δ. στην τετραετία αυτή και ποιο το πιο αδύναμο σημείο της;

Επιγραμματικά, το «δυνατό χαρτί» της Ν.Δ, σε ό,τι αφορά στο μέχρι στιγμής εκτελεσθέν κυβερνητικό έργο, είναι η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, όσο μεγάλα, όσο σοβαρά, όσο επώδυνα και εάν ήταν. Φυσικά και κάναμε λάθη, αλλά τα αναγνωρίσαμε με παρρησία και ευθύτητα, ενώ προσπαθήσαμε να μάθουμε από αυτά και να τα διορθώσουμε. Το δε αδύναμο σημείο της διακυβέρνησής μας ήταν, όπως εγώ πιστεύω, το εξής: Οτι, λόγω έμφυτης σεμνότητας και αφοσίωσης στο καθήκον μας, δεν φροντίσαμε όσο θα έπρεπε να «επικοινωνήσουμε» το έργο της Ν.Δ. Η αυτοπροβολή, όμως, ταιριάζει σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, με διαφορετική ηθική. Οχι στη Νέα Δημοκρατία.

Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να εξαγγέλλει νέα επιδόματα για τους συνταξιούχους που είχαν προσωπική διαφορά. Γιατί επιδόματα και όχι μόνιμα μέτρα;

Μήπως θα έπρεπε να ρωτήσετε τις προηγούμενες κυβερνήσεις -και ιδιαίτερα αυτή του κ. Τσίπρα- γιατί εδώ και 10-12 χρόνια οι συνταξιούχοι έβλεπαν μόνο περικοπές στις απολαβές τους; Μήπως θα έπρεπε να ρωτήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ τι έκανε για τους συνταξιούχους όταν τους έστελνε να περιμένουν στην ουρά για να κάνουν ανάληψη 60 ευρώ, μετά την, εγκληματικά ανόητη, επιβολή των capital controls το 2015; Αναμφισβήτητα, η Νέα Δημοκρατία, ως πάγια άποψη, είναι κατά των επιδομάτων και υπέρ των μόνιμων μεταρρυθμίσεων. Επειδή όμως το τρέχον διάστημα δεν προσφέρεται για μια σωστή, ενδελεχώς μελετημένη και σχεδιασμένη τομή στο συνταξιοδοτικό, διορθώνουμε μια αδικία εις βάρος πολλών συμπολιτών μας από τα σφάλματα της προηγούμενης κυβέρνησης. Αλλά δεν θα πρέπει να χάνουμε από το οπτικό πεδίο μας τη γενικότερη εικόνα. Και να μην ξεχνάμε ότι η αύξηση για την πλειονότητα των συνταξιούχων, αυτή που πέτυχε η Νέα Δημοκρατία για πρώτη φορά ύστερα από τουλάχιστον μία δεκαετία περικοπών, είναι μόνιμη. Το επιπλέον 8% περίπου στις μηνιαίες απολαβές για τους συνταξιούχους μας δεν είναι επίδομα. Ηρθε για να μείνει.

Είστε υπεύθυνος προγράμματος της Ν.Δ. Ποιες εκπλήξεις θα έχει το νέο σας πρόγραμμα;

Εχουμε σχεδιάσει πολλές και καινοτόμες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς και με βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένοι στην ανάπτυξη, στην παροχή ίσων ευκαιριών ευημερίας σε όλους τους πολίτες, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην περαιτέρω θωράκιση της εθνικής άμυνας, στην ψηφιοποίηση του κράτους κ.ο.κ.