Από το Βήμα της Βουλής

Εισήγηση στις Επιτροπές της Βουλής στα πλαίσια της συζήτησης για τα προαπαιτούμενα

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Ο κύριος Τσακαλώτος μας μίλησε για οικονομία στην αλήθεια. Είναι οικονομία στην αλήθεια το σύνθημα κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη να μετατρέπεται σε κανένα σπίτι σε χέρια ιδιοκτήτη;

Συνεχίζετε σαν οδοστρωτήρες, σαν τρελό φορτηγό να ποδοπατάτε τα πιστεύω σας. Πως κοιμάστε τα βράδια; Μέχρι και ΜΑΤ με δακρυγόνα στείλατε σήμερα στους αγρότες, που διαμαρτύρονταν. Αυτό ονειρευόσασταν σαν αντιπολίτευση που ήθελε να μπει στη Κυβέρνηση;

Ψέμματα για κατάλυση της Δημοκρατίας με ΠΝΠ, τις οποίες χρησιμοποιούμε αφειδών.  Ψέμματα για τη διαπραγμάτευση αφού δεχτήκατε ακριβώς και τα όρια των δανειστών στις 120.000 και κοροϊδεύετε με την αιτιολογική λέγοντας πως είναι 180.000. Αλλά 120 είναι η προστασία τα υπόλοιπα στα δικαστήρια και αν έχεις ελπίδα…

Μαζί με την πρώτη φορά αριστερά λοιπόν, πρώτη φορά πλειστηριασμοί. Ψέμματα για την παραγωγική ανασυγκρότηση που μετά από τον φόρο για τις μπύρες χτυπάτε και με φόρο το κρασί. Που ακούστηκε οινοπαραγωγός χώρα να βάζει φόρο στο κρασί.

Ήθελα να ήξερα, πονάτε αυτόν τον τόπο; Πονάτε τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να επιζήσουν; Κάνατε ότι σας είπαν οι Γάλλοι με τον φόρο στο μοσχάρι, κάνατε ότι συμφέρει τη δανέζικη και την ολλανδική εταιρεία που μονοπωλούν την μπύρα και τώρα κάνετε ότι σας λέει το λόμπι των σκληρών αλκοολούχων που εδρεύει στο Άμστερνταμ, που δεν θέλουν ανταγωνισμό από το κρασί; Από εκεί έρχονται αυτές οι ιδέες; Σας το ξαναείπα, καταπίνετε αμάσητα ότι σας δίνουν. Και αν κάνετε και κανένα λάθος έρχεται ο Υπουργός της Γαλλίας για να συμμαζέψει τα πράγματα.

Το νομοσχέδιο αυτό ολοκληρώνει το προηγούμενο έγκλημά σας με τα πρώτα προαπαιτούμενα. Θα έχουμε και συνέχεια, αυτή είναι η πρώτη πράξη του δράματος.

Ας δούμε όμως άρθρο-άρθρο την προχειρότητα, την ανικανότητα, την καταστροφή που φέρνετε χωρίς ίχνος τύψεως.

Με το άρθρο 1, δίνετε όλα τα στοιχεία των φορολογουμένων στην ΕΛΣΤΑΤ. Μπορεί να πρέπει να γίνει, αλλά αν γινόταν επί άλλων κυβερνήσεων θα είχατε σηκώσει εδώ τις πέτρες, λέγοντας ότι «δίνετε και πουλάτε τα στοιχεία των φορολογουμένων».

Στο άρθρο 2, έχουμε πάλι διορθώσεις των εκ παραδρομής. Άλλα λέτε στην αιτιολογική πως μας κάνετε ένα αυτοτελές άρθρο, αλλά δεν το κάνετε γιατί απλά συνενώνετε κάποιες παραγράφους, γιατί μένετε μέσα στο άρθρο 26, έχετε λάθος στην αρίθμηση, και περιμένω επιτέλους να δω πότε θα τελειώσει αυτό το γαϊτανάκι. Το επόμενο νομοσχέδιο να διορθώνει το προηγούμενο. Είναι ενωμένα σε μια αλυσίδα τα νομοσχέδια και διορθώνει το ένα το άλλο. Πότε θα σταματήσει αυτό το πράγμα;

Και βέβαια δίνετε ασυλία στον ΓΓΔΕ, που θα διαλέξετε, αφήνοντας όμως έκθετο τον προηγούμενο με τις δικαστικές περιπέτειες που έχει. Είναι ηθικό αυτό; Έτσι πρέπει να γίνει;

Με το άρθρο 3, η θητεία του ΓΓΔΕ γίνεται 2 χρόνια. Πότε θα φέρετε το νομοσχέδιο για την ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης; Δένετε τώρα τον «γάιδαρό σας» για δυο χρόνια και θα κωλυσιεργούμε και δεν θα δούμε ποτέ το νομοσχέδιο, γιατί θα έχουμε τον άνθρωπό μας. Έτσι δίνουμε αέρα. Αυτός είναι ο σκοπός της αλλαγής της διάταξης; Τα ξέρω και βλέπω ακριβώς τι κάνετε.

Άρθρο 4, με τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων. Έχουμε την πλήρη επιστροφή στις ρυθμίσεις Χαρδούβελη. Γιατί δεν καταφέρατε να πείσετε για την πιο πετυχημένη ρύθμιση όλων των εποχών; Μήπως γιατί αιμορραγούν τα έσοδα και αυτό είναι που έχει σημασία; Μήπως γιατί πολλοί φορολογούμενοι έχουν 100 ευρώ να δώσουν, τα δίνουν έτσι και αλλιώς στη ρύθμιση και δεν δίνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις και τελικά τα έσοδα μένουν τα ίδια και χειρότερα; Λέτε λοιπόν ψέμματα για τις επιτυχίες των ρυθμίσεων; Και μόνο οι ρυθμίσεις της μιας βδομάδας, μόνο τα χαριστικά για τους μεγαλοσχήμωνες τελειώνουν. Ο απλός πολίτης χάνει και ότι δικαιώματα απέκτησε κατά τους πρώτους 7 μήνες.

Διαπραγματεύεστε μόνο για τις μεταβατικές διατάξεις. Όχι για την ουσία των νομοσχεδίων. Έρχεται όπως το ζητάνε από έξω. Μόνο τις μεταβατικές διατάξεις. Τρεις μήνες από εδώ, έξι από εκεί.

Με το άρθρο 5, αλλάζετε πάλι τον τελευταίο νόμο για το ΤΧΣ. Αλλάζετε κάποια από αυτά που σας λέγαμε. Σας λέγαμε ότι βάζουμε τους Ευρωπαίους συνεταίρους στα κέρδη, και στις ζημιές μόνοι μας. Το κάνετε λίγο καλύτερο και αυτό είναι θετικό. Πείτε όμως γιατί προσθέτετε ότι πρέπει να καταδικαστεί τελεσίδικα κάποιος για να αποκλειστεί από το ΤΧΣ; Αν καταδικαστεί δηλαδή πρωτόδικα τον δεχόμαστε; Και μάλιστα είναι τόσο πρόχειρα γραμμένο, που στην ίδια παράγραφο λέει ένα κριτήριο να είναι ανεπίληπτος και το δεύτερο κριτήριο να μην καταδικαστεί τελεσίδικα. Δηλαδή είναι ανεπίληπτος όποιος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα; Και όταν σας είχα κατηγορήσει ότι προσθέσατε την ηθική απαξία στο τέλος του προηγούμενου νομοσχεδίου, και ο κ. Μαντάς μου έλεγε ότι δεν είναι τίποτα, τώρα βλέπουμε ότι έρχεστε και το παίρνετε πίσω. Το σβήνετε. Για αυτά που σας κατηγορούσαμε. Μα αυτό το γαϊτανάκι θα έχουμε; Με κάθε νομοσχέδιο θα διορθώνετε αυτά που λέγαμε; Επίσης απελευθερώνετε τις αμοιβές του ΤΧΣ. Δηλαδή αυτό πρεσβεύετε κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης; Καταδικασμένοι επιτρέπεται να μπουν στο ΤΧΣ, και απελευθερώνονται και οι αμοιβές τους. Στους τραπεζίτες, στους εχθρούς του λαού, σε αυτούς δίνετε τις αμοιβές;

Νομοτεχνικές βελτιώσεις το 6 και το 7, λάθη διορθώνετε στο 8.

Νέα εσωτερικά δάνεια στο ΤΕΚΕ με το άρθρο 10, καταργούνται τα δάνεια του ΤΕΚΕ από το ΤΧΣ με το άρθρο 11. Δηλαδή ένα μπρος πίσω. Σβήσε γράψε και καμία σκοπιμότητα. Κανένα σχέδιο, απλώς πλίνθοι, λίθοι κέραμοι ατάκτως ερριμένα.

Με το άρθρο 12,  ανοίγεται τρύπα στα έσοδα με τα μισθώματα. Ναι βάζετε απλώς να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν πληρώσει πάρα πολύ ακριβά την κρίση αυτή γιατί τα ενοίκια ήταν ο πρώτος στόχος και των μπαταχτσήδων και αυτών που δεν μπορούν να πληρώσουν, ενώ οι ιδιοκτήτες βρέθηκαν με αυξημένους φόρους και στα ακίνητα και στα μισθώματα. Όμως μην ανοίξει τρύπα και μας φέρετε νέα μέτρα.

Ερχόμαστε στα ισοδύναμα για την εκπαίδευση. Καταρχήν ποια ισοδύναμα; Που είναι η άρση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση; Έχετε συνειδητοποιήσει ότι μπαίνουν οι νέοι φόροι, αλλά δεν βγαίνει ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση; Έχει μείνει και ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και οι νέοι φόροι με τα ισοδύναμα. Το είχα πει εν είδη αστεϊσμού, ότι τελικά θα μας τα βάλετε για να γλιτώσετε το λάθος του excel από το ΦΠΑ των νησιών. Μήπως τελικά αυτό θα γίνει; Δεν βλέπουμε τη διάταξη για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση λοιπόν.

ΟΠΑΠ, εμείς είχαμε προτείνει στα παίγνια φόρο. Βεβαίως να αυξηθεί η φορολογία του ΟΠΑΠ. Όμως διαλέγετε ένα τέλος που είναι αναποτελεσματικό. Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι μπορεί να πάρετε από το ΚΙΝΟ 50 εκατομμύρια από τον παίκτη και να χάσετε 60 εκατομμύρια από τον ΟΠΑΠ. Επιβαρύνουμε τον παίκτη του στοιχήματος και ελαφρύνουμε τον ΟΠΑΠ. Αυτός είναι ο σκοπός; Το έχετε μελετήσει το θέμα; Για ξαναδείτε λίγο αυτό το τέλος γιατί αν υπάρχουν αυτές οι ανακυκλώσεις που λένε ότι με 500 εκατομμύρια τζιράρουμε δύο δις, ίσως έχουμε ανάποδο αποτέλεσμα από αυτό του ισοδύναμου.

Το δεύτερο ισοδύναμο είναι ο φόρος στο κρασί. Οι ΑΝΕΛ που βοήθησαν και απετράπη ο φόρος στη ζυθοποιεία θα ψηφίσουν τον φόρο στο κρασί; Εν τω μεταξύ είναι μια φορολογία που τέσσερις φορές έχει αποτραπεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι φορολογία ζόμπι, έρχεται τη σκοτώνουν, ξανασηκώνεται και ξαναέρχεται. Μια νέα ιδέα υπάρχει; Δηλαδή όλες οι ιδέες είναι τα παλιά μνημόνια; Ξεθάβετε ιδέες και τις φέρνετε; Σε λίγο θα ξανα-φέρετε και τον φόρο στα αναψυκτικά. Να το θυμηθείτε, 2-3 φορές έχει αποτραπεί η φορολογία στα αναψυκτικά. Να δείτε που θα έρθει.

Σας έδωσε η τρόικα πιστόλι για να  σκοτώσετε κάθε Ελληνική επιχείρηση και εσείς πατάτε τη σκανδάλη χωρίς καμία τύψη.

Ας πάμε λίγο στο clawback. Είναι ένα άδικο αλλά αποτελεσματικό μέτρο. Επιβραβεύει τον κλέφτη. Δημιουργεί έναν άνισο ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών ποιος θα φουσκώσει τη δαπάνη περισσότερο ώστε με την οριζόντια μείωση που επιβληθεί να βρεθεί πάλι εκεί που θα έπρεπε να είναι. Είναι άδικο μέτρο, και μέτρο που αποδεικνύει την αποτυχία σας να ελέγξετε την φαρμακευτική δαπάνη σωστά. Που είναι τα πρωτόκολλα, που είναι ο έλεγχος στις αποθήκες των νοσοκομείων, που είναι αυτά που έπρεπε να κάνετε ώστε η δαπάνη να ελεγχθεί σωστά και να μειωθεί εκεί ακριβώς που υπάρχει λίπος. Αυτό πρέπει να κάνετε. Αντί για αυτό επεκτείνετε το clawback. Αυτό είναι μόνο προσωρινό μέτρο, στην αρχή μιας προσπάθειας ένα μέτρο που λειτουργεί ως δικλίδα ασφαλείας αν για κάποιον λόγο εκτάκτως ξεφύγει η δαπάνη.

Τελειώνω με τα κόκκινα δάνεια. Το αποτέλεσμα της βοήθειας του κ. Ολάντ βλέπουμε. Ήρθε εδώ, είπε ότι θα μας βοηθήσει και μας βοήθησε. Και προστατεύετε ακριβώς στα ίδια όρια που έλεγε από την αρχή η τρόικα. Πρώτη φορά πλειστηριασμοί λοιπόν. Που είναι τα επιχειρηματικά δάνεια; Τα αφήνετε μάλλον στα funds. Τα funds θα τα εκκαθαρίσουν. Πάει η εξωδικαστική διαδικασία, καμία προστασία στον ελεύθερο επαγγελματία, ο οποίος έχει βάλει ενέχυρο την πρώτη του κατοικία, μόνο τα στεγαστικά, καμία προστασία μετά το 2018, πλήρης απελευθέρωση, προστατεύετε μέχρι 120.000 και παραπλανάτε ότι είναι 180.000 και βέβαια δίνετε λεφτά στους τραπεζίτες. Γιατί έτσι θα το λέγατε. Έτσι θα λέγατε αν άλλη κυβέρνηση έφερνε διάταξη που πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο στους τραπεζίτες. Δεν προστατεύετε και από τον ηθικό κίνδυνο. Κάποιος που πλήρωνε κανονικά μπορεί να σταματήσει να πληρώνει, ώστε αντί να αποπληρώνει το σύνολο της οφειλής, να αποπληρώσει την εμπορική αξία. Αυτό του λέτε να κάνει. Στο ελάχιστο νιώθει κορόιδο. Δώστε του κάτι, μειώστε το επιτόκιο, να αναγνωρίσετε την προσφορά ή έστω την ηθική του στάση.

Εμείς προτείναμε οι εύλογες δαπάνες  να είναι ο μπούσουλας προστασίας επιβράβευση όσων μένουν συνεπείς στη νέα ρύθμιση, επιβράβευση όσων μέσα στη κρίση και παρά τις δυσκολίες έμειναν συνεπείς συνολικά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Επιφυλασσόμαστε για το νομοσχέδιο αυτό. Διαπραγματεύεστε για διορθώσετε τα δικά σας λάθη, διαπραγματεύεστε για να κοροϊδέψετε τον Ελληνικό λαό, διαπραγματεύεστε και φέρνετε μόνο δυστυχία στον Ελληνικό λαό, διαπραγματεύεστε και όσο διαπραγματεύεστε παγώνετε κάθε επένδυση και κόβετε δουλειές. Διαπραγματεύεστε και καταφέρνετε να εξαιρεθούμε από τη δημοσιονομική ελάφρυνση λόγω προσφυγικού. Αυτό επειδή καθυστερήσατε τη διαπραγμάτευση. Αυτό μας είπε η Κομισιόν σήμερα. Δεν έχει καν τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση, οπότε η Ελλάδα εξαιρείται από τη δημοσιονομική ελάφρυνση.

Έλεος, δείξτε οίκτο, σταματήστε τη διαπραγμάτευση.