Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Έξαρση της παραοικονομίας και μειωμένα έσοδα από τον φόρο στο κρασί

Ενίσχυση της παραοικονομίας και μείωση των φορολογικών εσόδων επέφερε η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, τονίζει σε ερώτησή στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Εκτιμάται ότι ο ΕΦΚ ευνοεί την παράνομη διακίνηση περίπου 450 χιλιάδων τόνων σταφυλιών, ενώ δεν είναι εφικτό να φορολογηθεί τζίρος ύψους 300 έως και 400 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Ο αριθμός Δηλώσεων Συγκομιδής που υπεβλήθη το 2017 είναι μειωμένος σε σχέση με το 2016 και ανέρχεται σε περίπου 24,5 χιλιάδες έναντι των 25,1 χιλιάδων του προηγούμενου έτους αντιπροσωπεύοντας έτσι μόλις το 15,26% εκ του συνόλου των 160 χιλιάδων αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων.

Επειδή εγείρονται ερωτήματα για το πώς και προς ποιους διακινούνται τα οινοστάφυλα του υπολοίπου 84,74% των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, ο κ. Θεοχάρης ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

-Προτίθεστε να προβείτε σε κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί με δεδομένο ότι η αύξηση της παράνομης διακίνησης κρασιών έχει οδηγήσει σε απώλεια κρατικών εσόδων που απορρέει από τη μη είσπραξη του ΕΦΚ, του ΦΠΑ και του ανάλογου φόρου εισοδήματος; Εάν ναι, ποιος ο χρονικός προγραμματισμός;

-Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να επιλύσετε τα προβλήματα που σχετίζονται με την επικαιροποίηση των στοιχείων του αμπελουργού στο Αμπελουργικό Μητρώο;

Δείτε το πλήρες κείμενο της ερώτησης: