Ανακοινώσεις

Η κυβέρνηση έριξε τον πήχη των εσόδων για να περάσει από πάνω

Οι αλχημείες και τα τεχνάσματα του οικονομικού επιτελείου 

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει από χθες για την υποτιθέμενη υπερ-απόδοση στα έσοδα κατά 1,6 δις ευρώ.

Έχει όμως δίκιο να πανηγυρίζει;

Η υπερ-απόδοση στάθηκε δυνατή μόνο μετά τη μείωση του στόχου για τα έσοδα του 2016 κατά 1,2 δις ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο.

Εν τέλει η πραγματική υπέρβαση των εσόδων το προηγούμενο έτος ήταν τελικά 400 εκ. ευρώ.

Γιατί άραγε η κυβέρνηση χαμήλωσε τον πήχη των εσόδων τη στιγμή μάλιστα που τον Σεπτέμβριο παρουσίαζε υπέρβαση των εσόδων κατά 500 εκ. ευρώ;

Γιατί απλούστατα γνώριζε πως η φορολογική κόπωση των πολιτών θα οδηγούσε σε μείωση της φοροδοτικής τους ικανότητας.

Με την μείωση, λοιπόν, του πήχη μεταμφίεσε την υπέρβαση των 400 εκ. ευρώ σε υπεραπόδοση 1,6 δις ευρώ ώστε να μπορεί να επικαλεστεί την επιτυχία της πολιτικής της σε θέματα ελέγχων, αποτελεσματικότητας της διοίκησης και απόδοσης των εισπρακτικών μηχανισμών.

Πού οφείλεται η υπέρβαση των 400 εκ. ευρώ στα έσοδα;

  1. Σε μια οικονομία που ασφυκτιά  από τα capitalcontrols, οι ηλεκτρονικές πληρωμές είναι ο μοναδικός τρόπος να πραγματοποιηθούν αποτελεσματικές συναλλαγές. Αυτό από μόνο του εμφάνισε συναλλαγές στην επίσημη οικονομία και άρα ενίσχυσε τους φόρους κατανάλωσης.
  1. Ο προϋπολογισμός του 2016 ανέμενε ύφεση της τάξεως του 0,3%. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με άρθρο του από την 01/01/2017 και η ΕΚΤ σε έκθεσή της τον Δεκέμβριο του 2016 εκτιμούν πως η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει οριακά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από 0,1% έως 0,3%. Με άλλα λόγια το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να είναι αυξημένο κατά 1 δισ. σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να είχε φέρει ακόμα μεγαλύτερη απόδοση στα έσοδα.

Όλα τα μεγέθη αποδεικνύουν πως η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και η περίφημη αποτελεσματικότητα των εισπρακτικών μηχανισμών αποτέλεσαν τροχοπέδη και όχι παράγοντα υπεραπόδοσης στα έσοδα. Οι κυβερνώντες θα πρέπει να μάθουν πως με αλχημείες και επικοινωνιακά τεχνάσματα τον μόνο που κοροϊδεύουν είναι τον εαυτό τους.