Τηλεόραση

Η λύση δεν είναι το μνημόνιο είναι οι επενδύσεις – ALPHA

Είδαμε και τις μονοκομματικές κυβερνήσεις και τις πολυκομματικές κυβερνήσεις του 4-2-1 χωρίς καμία κουλτούρα συνεργασίας. Για αυτό πριν μιλήσουμε για οποιαδήποτε συνεργασία θα πρέπει να δούμε τις προϋποθέσεις και τη μορφή αυτής της κυβέρνησης. Θα πρέπει να δούμε τον εκλογικό νόμο με το παράλογο υπό το υπάρχον πολιτικό σκηνικό μπόνους των 50 εδρών, την ανάγκη για συνταγματική αναθεώρηση, ειδικά του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλά και τον τερματισμό των κομματικών τοποθετήσεων. Οι λίστες Κουρουμπλή – Ξανθού δεν είναι αποδεκτές ως πρακτική και αντίληψη διαχείρισης του κράτους, δήλωσε στην εκπομπή του Alpha «Εκλογές 2015» ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υποψήφιος βουλευτής του Ποταμιού στη Β’ Αθήνας, Χάρης Θεοχάρης.

Ο Χάρης Θεοχάρης δήλωσε πως το μνημόνιο δεν είναι η λύση των προβλημάτων της χώρας, αλλά απλώς μια συμφωνία που πρέπει να υλοποιηθεί ώστε να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση της χώρας. Το μνημόνιο όμως δεν είναι ούτε το πρόβλημα της χώρας. Το πρόβλημα της χώρας είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο πτώχευσε. Η μετακύλιση των μέτρων του μνημονίου με ισοδύναμα δεν είναι λύση, είναι μετακύλιση της μιζέριας. Η λύση βρίσκεται στην προσέλκυση επενδύσεων. Όσο οι ελληνικές Κυβερνήσεις επέμεναν στις διαπραγματεύσεις περί ισοδυνάμων τα επενδυτικά σχέδια βυθίζονταν, η ύφεση αυξάνονταν και η ανεργία εκτοξεύονταν. Η διαπραγμάτευση Σαμαρά πήρε τα 5 δις μέτρα της Κυβέρνησης Παπαδήμου και τα έκανε 13 δις ευρώ μέτρα. Το ίδιο και η διαπραγμάτευση Τσίπρα πήρε τα προτεινόμενα μέτρα – απάντηση στο email Χαρδούβελη των εταίρων ύψους 2 δις και τα μετέτρεψε σε μέτρα ύψους 13 δις ευρώ. Ο Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε πως ο κ. Μάρδας θα πρέπει να προσδιορίσει αν οι διαπραγματεύσεις για τα ισοδύναμα που αναφέρει θα γίνουν πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια της 1ης αξιολόγησης ή αν αυτή θα μετατεθεί λόγω της διαπραγμάτευσης. Ο μόνος δρόμος είναι η υλοποίηση των μέτρων και καθώς μέσω αυτών θα ομαλοποιείται η κατάσταση και θα αλλάζουν οι συνθήκες η δυνατότητα για διανομή του μερίσματος της ανάπτυξης στον ελληνικό λαό.

Αναφορικά με το ζήτημα της διευθέτησης του δημοσίου χρέους ο Χάρης Θεοχάρης ανέφερε πως οι εταίροι ζητάνε πρώτα να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και μετά να συζητήσουμε για το χρέος, ενώ εμείς θέλουμε γρήγορη ρύθμιση του ζητήματος ώστε να προσελκυσθούν επενδύσεις. Η λύση σε αυτό βρίσκεται στη σταδιακή ελάφρυνση του χρέους σε όρους καθαρής παρούσας αξίας καθώς ολοκληρώνουμε τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα προσφέρει σιγουριά στους εταίρους σχετικά με την αποφασιστικότητά μας να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις, ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ελάφρυνσης ικανό να προσελκύσει επενδύσεις και μια αλλαγή του πολιτικού περιβάλλοντος, όπου κάθε μεταρρυθμιστική πολιτική (παράδειγμα το άνοιγμα των επαγγελμάτων) θα μεταφράζεται σε κέρδος/ελάφρυνση χρέους και άρα θα μπορεί να αξιολογηθεί πολιτικά.