Εκδηλώσεις

Η πρόταση του Χάρη Θεοχάρη για το φορολογικό σύστημα.

 

Μείωση φορολογικών συντελεστών – διοικητική απλοποίηση – στήριξη εισοδημάτων 

 

Ένα φορολογικό σύστημα που ενοποιεί και μειώνει τους συντελεστές και οδηγεί – μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών –  στη διοικητική απλοποίηση και ελάφρυνση του γραφειοκρατικού βάρους με στόχο την ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων, παρουσίασε σε εκδήλωση του διαΝΕΟσις ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

 

Η πρόταση προβλέπει:

– Φορολογία επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών με συντελεστή 20% επί των καθαρών κερδών και με ταυτόχρονη μείωση των εκπιπτόμενων μη-παραγωγικών δαπανών.
– Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων με συντελεστή 20% έως τις 40.000 ευρώ και σταδιακά έως 30% για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.
– Φορολογία αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων με συντελεστή 20% ως τις 40.000 και σταδιακά έως 30% για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.
– Φορολογία αυτοτελών εισοδημάτων, για παράδειγμα ενοίκια, τόκοι, με συντελεστή 20%.
– Ενιαίος κύριος συντελεστής ΦΠΑ στο 20%, χαμηλός στο 10% και κατάργηση του ενδιάμεσου συντελεστή 13%.

Με αυτές τις αλλαγές, τόνισε ο κ. Θεοχάρης, πετυχαίνουμε θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ. Το κάνουμε χωρίς νέα μέτρα λιτότητα, απλώς αξιοποιώντας τα ήδη ψηφισμένα από την κυβέρνηση μέτρα. Αυτό το θετικό αποτέλεσμα μάς επιτρέπει μείωση ή κατάργηση «παράλογων» φόρων και τελών όπως:

– Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 400 εκ. ευρώ.
– Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
– Τον περιορισμό των χαμηλών τεκμηρίων διαβίωσης που πλήττουν συνήθως τους ανέργους.
– Την κατάργηση της χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) από τους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας.
– Τη θέσπιση μόνιμων μέτρων κοινωνικής στήριξης.

Η πρόταση απλοποίησης, υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης, ωφελεί το Δημόσιο, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Χωρίς να ενισχύουμε τη λιτότητα, οι μειώσεις συντελεστών ενισχύουν τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Οι μισθωτοί ωφελούνται από την πλήρη κατάργηση των κύριων εισφορών τους. Αυτό οδηγεί σε δραστικό περιορισμό των κινήτρων για την απόκρυψη εργασίας.

Αντίστοιχα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ωφελούνται από τη μείωση των εισφορών κατά 8% και τη μείωση του μέσου φορολογικού συντελεστή.

Τέλος, η πρόταση μέσω της απλοποίησης και ομογενοποίησης των συντελεστών ακυρώνει το δίλημμα «μισθωτή εργασία ή αυτοπασχόληση». Ακόμη, η σύγκλιση της φορολογίας των κερδών μιας επιχείρησης με τις εισφορές που καλείται να πληρώσει για έναν εργαζόμενο συμβάλλει στη μείωση της αδήλωτης εργασίας.

 

Διαβάστε αναλυτικά το περιεχόμενο της πρότασης.

Ομιλία διαΝΕΟσις