Από το Βήμα της Βουλής

Η πρωτολογία μου από το βήμα της Βουλής στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Είμαστε εδώ στο ίδιο έργο θεατές. Ίδια κυβέρνηση με αυτή του Ιανουαρίου χωρίς όμως την ελπίδα. Η ελπίδα έγινε λεπίδα, όπως είπε το ΚΚΕ προεκλογικά. Ίσως. Το σίγουρο είναι πως η λεπίδα έσκισε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, όμως στο μνημόνιο στόμωσε.

Ίδια κυβέρνηση. Ανύπαρκτη ελπίδα, λιγότερα και μικρότερα τα ψέματα. Ψέματα όμως.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από το σημείο  που θα έπρεπε να τελειώσουμε. Για να είμαστε ξεκάθαροι.

Ζητάτε ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν σας τη δίνουμε.

Γιατί; Γιατί αντιπροσωπεύετε όλα όσα μας έφεραν εδώ και όσα δεν μπόρεσαν να μας βγάλουν από την κρίση.

Γιατί ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους του και όχι όλο τον ελληνικό λαό. Ας ξαναδιαβάσει το σύνταγμα του οποίου δήλωνε πως είναι κάθε λέξη.

Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης γιατί εμείς και εσείς δεν είμαστε φίλοι. Είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι. Γιατί οι φίλοι μας είναι εχθροί σας και το αντίστροφο.

Έχετε φίλο τον επίορκο δημόσιο υπάλληλο· έχουμε φίλο τον ευσυνείδητο.

Έχετε φίλο το βύσμα του Υπουργού· έχουμε φίλο τον πατριώτη δημόσιο υπάλληλο που κρατάει την υπηρεσία όρθια όσο κάθεται το βύσμα.

Έχετε φίλο τον αγρότη που αφήνει τα μήλα να σαπίζουν για να πάρει την επιδότηση· έχουμε φίλο τον αγρότη που μετά το χωράφι μπαίνει στο internet να δει τι κάνουν στις άλλες χώρες με τις σταφίδες για να καινοτομήσει και αυτός.

Έχετε φίλο τον υπάλληλο που με όπλο την πολυνομία εμποδίζει την επένδυση για να πάρει μίζα· έχουμε φίλο τον επιχειρηματία που μαζεύει κόντρα στο ρεύμα υπογραφές για να επενδύσει και να προσλάβει.

Έχετε αντίπαλο τον επιχειρηματία που πίνει τάχα μου το αίμα του λαού· έχουμε αντίπαλο μόνο τον επιχειρηματία που ενώ βγάζει €5 θέλει να τα κάνει €10 μέσω της μαύρης εργασίας.

Έχετε αντίπαλο τον φοιτητή που θέλει να σπουδάσει στην ώρα του χωρίς χαμένα εξάμηνα· έχουμε αντίπαλο τον φοιτητοπατέρα που 10 χρόνια αφού μπήκε στο πανεπιστήμιο, μοιράζει την φοιτητική μέριμνα και εύνοια σε υποψήφιους καθηγητές.

Η λίστα ατελείωτη. Τι νόημα έχει να συνεχίσω; Άβυσσος μας χωρίζει.

“Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας και θα αυτό θα το υπηρετήσουμε μέχρι τέλους΄΄ δήλωνε συγκινημένος ο Πρωθυπουργός στις 10 Φεβρουαρίου.

¨Είμαστε κάθε λέξη από το μνημόνιο και θα το υπηρετήσουμε μέχρι τέλους” δηλώσατε στην πραγματικότητα χθες.

Ζητάτε ψήφο εμπιστοσύνης. Όχι. Δε σας την δίνουμε.

Γιατί είστε ψεύτες. Όχι τον Γενάρη που το ψέμα ήταν χιονοστιβάδα. Όχι με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης που αν υπήρχαν καλλιστεία πολιτικού ψέματος θα έπρεπε να κυκλοφορείτε με κορδέλες μέσα στην Βουλή. Όχι γιατί μας λέγατε πως θα χόρευαν με το νταούλι σας οι αγορές και χθες μίλησε ο κ. Τσίπρας  για τους επενδυτές περισσότερο από τις προγραμματικές του κ. Σαμαρά.

Είστε ψεύτες γιατί συνεχίσατε τα ψέματα σε αυτές τις εκλογές, γιατί συνέχισε τα ψέματα χθες ο Πρωθυπουργός. Δεν έχετε πια δικαιολογία. Δεν είστε πολιτικά αφελείς, είστε καθ’ έξιν ψεύτες.

Πριν τις εκλογές, είπατε ψέματα για νέα διαπραγμάτευση. Δεν κάνετε νέα διαπραγμάτευση. Αυτό φάνηκε από όσα ακούσαμε χθες. Το Σάββατο κάνατε διαπραγμάτευση- την Δευτέρα χάθηκε. Το έκρυψε ο Πρωθυπουργός στην φράση «…είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος».

Είπατε ψέματα για το παράλληλο πρόγραμμα. Μας το περιέγραψε χθες ο Πρωθυπουργός για πρώτη φορά. Γιατί προεκλογικά το παράλληλο πρόγραμμα ήταν σε παράλληλο σύμπαν· ήταν πρόγραμμα φαντομάς.

Χθες όμως είχαμε τα αποκαλυπτήρια. Και τι ακούσαμε;

Πρώτον, η Δευτέρα παρουσία θα έλθει σε είκοσι μήνες. Περιμένετε άνεργοι. Περιμένετε επενδυτές. Περιμένετε συνταξιούχοι.  Περιμένετε άρρωστοι. Περιμένετε μαθητές. Περιμένετε φοιτητές. Δεν έφτασαν τα πέντε χρόνια διάλυσης, δεν έφτασαν οι εφτά μήνες καταστροφής, χρειάζονται 20 μήνες προσμονής για τη νιρβάνα.

Δεύτερον το πρώτο τρίτο των εξαγγελιών είναι μνημονιακές. Δηλαδή δεν ανήκουν στο παράλληλο πρόγραμμα αλλά στο μνημόνιο. Αξιολόγηση στο δημόσιο, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ακόμη και οι εξαγγελίες για τις διοικήσεις των Τραπεζών είναι μνημονιακή υποχρέωση.

Τρίτον το δεύτερο τρίτο των εξαγγελιών υπάρχουν ήδη. Ο οργανισμός προώθησης επενδύσεων υπάρχει ήδη και λέγεται InvestinGreece, οι ενισχύσεις των αγροτών έρχονται από την ΕΕ – υπάρχουν από την δεκαετία του ΄80, λίγη ντροπή, θα εξαγγείλετε τα ΜΟΠ σε λίγο – προγράμματα απασχόλησης όπως αυτά που τρέχουν και έτρεχαν με Ευρωπαϊκά κονδύλια, προσλήψεις που υπάρχουν ήδη στον Π/Υ, αλλαγές οργανογραμμάτων που μόλις ολοκληρώθηκαν και θα τις ξαναρχίσετε από την αρχή.

Τέταρτον, το τελευταίο τρίτο των βαρύγδουπων εξαγγελιών είναι ασαφείς ή ακοστολόγητες και συνεπώς θα πάρουν τον δρόμο του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Κάρτες μετακίνησης, Εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, άλλος ένας εξορθολογισμός και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος όπως τόσοι άλλοι, πάλι πάταξη του λαθρεμπορίου – προσέξτε όμως: καπνικών και οινοπνευματωδών μόνο. Το λαθρεμπόριο καυσίμων έλαμψε δια της απουσίας του.

Ρεαλισμός και αναγνώριση της ανικανότητάς σας ή υποταγή στα συμφέροντα;

Ζητάτε ψήφο εμπιστοσύνης. Δε σας την δίνουμε.

Γιατί όσο καταγγέλλετε την διαφθορά των ολιγαρχών, την υπηρετείτε με μεγαλύτερη συνέπεια από τους προηγούμενους.

Μιλάτε για αλλαγές στις διοικήσεις των Τραπεζών και η Αυγή άρχισε να χρησιμοποιεί το έωλο επιχείρημα για αφελληνισμό των διοικήσεων που πάντα διέσωζε διεφθαρμένες τραπεζικές διοικήσεις, ενώ δεν κάνατε τίποτε για το πρόβλημα που καταγγέλλετε εφτά μήνες. Αλλάξατε μόνο την διοίκηση της Εθνικής με τα ίδια κριτήρια που άλλαζε πάντα: κομματικά. Αν φταίνε οι διοικήσεις για την καταστροφή των τραπεζών, τι θα κάνετε; Θα τις αφήσετε χωρίς να τιμωρηθούν; Γιατί δεν μας λέτε τις προθέσεις σας; Γιατί και εδώ συνεχίζετε να φτιάχνετε χωριά Ποτέμκιν;

Μιλάτε για μικρή και μεγάλη διαφθορά στο δημόσιο ενώ ανοίξατε διάπλατα τις πόρτες για τους επίορκους.

Μιλάτε για την διαφθορά των άλλων αλλά οι υπουργοί σας, ο Υπουργός του 12%, η Υπουργός του “μάνα βγάλε τα λεφτά από την Τράπεζα”, ο εργολάβος που παίρνει δουλειές όσο έχει γραφείο στου Μαξίμου δεν απάντησαν ποτέ επί της ουσίας. Απλώς είναι ηθικοί γιατί είναι αριστεροί.  Δεν αρκεί  αυτό πια κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

«Θα» στον εκλογικό νόμο, «θα» στην αναθεώρηση του συντάγματος «θα» και στις άδειες των ΜΜΕ.

Όσο δεν λύνετε το θέμα με τις άδειες των ΜΜΕ, νοθεύετε την δημοκρατία γιατί το χρησιμοποιείτε ως εργαλείο εκβιασμού. Ζητάτε ψήφο και συναίνεση και στήριξη ενώ δεν ξεκαθαρίζετε το τοπίο στην ενημέρωση; Για ξανασκεφτείτε το. Πρώτα θα αδειοδοτήσετε τα ΜΜΕ και μετά θα συζητήσουμε για το ποιος στηρίζει ποιον.

Το αποκορύφωμα όμως είναι άλλο! Με τις αρμοδιότητες που πριν λίγες μέρες έδωσε ο Πρωθυπουργός θεσμοθετείτε τη διαφθορά. Ως τώρα λέγαμε Μέσα Ενημέρωσης και επενδύσεις δεν πάνε μαζί. Θυμόμαστε όλοι την αφελή προσπάθεια διαχωρισμού που έκανε η ΝΔ με τον βασικό μέτοχο. Εσείς λοιπόν τα ενώσατε! Δώσατε αρμοδιότητα μέσων ενημέρωσης και επενδύσεων στον ίδιο υπουργό, τον κ. Παππά. Θεσμική αποτύπωση της διαφθοράς αντί της καταπολέμησής της.

Μακάρι να κάνουμε λάθος αν και δεν το ελπίζουμε.

Ζητάτε ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν σας την δίνουμε.

Γιατί η ανικανότητά σας μας έφερε εδώ. Διαλέξατε τους λάθος ανθρώπους και αν εξαιρέσετε όσους έφυγαν μόνοι τους μέσω της Λαϊκής Ενότητας δεν αλλάξατε κανέναν.

Βλέπουμε μία κυβέρνηση με τα ίδια αποτυχημένα υλικά, απλή ανακύκλωση θέσεων και προσώπων.

Δεν γίνεται με καθηγητές πανεπιστημίου που δούλευαν 15 ώρες την εβδομάδα στο πανεπιστήμιο και θέλουν να κάνουν το ίδιο και στο Υπουργείο.

Δεν γίνεται φλερτάροντας με σενάρια της δραχμής όσο διαπραγματευόσαστε.

Δεν γίνεται με απροετοίμαστες εμφανίσεις σε παγκόσμιο επενδυτικό ακροατήριο και με τον Πρωθυπουργό να μην μπορεί να απαντήσει ούτε καν ποιες επενδύσεις θέλουμε.

Δεν γίνεται ή να κυβερνάμε ή να διαπραγματευόμαστε. Να μην γίνονται και τα δύο.

Δεν γίνεται χάνοντας 1,5 δις από το ΕΣΠΑ.

Δεν γίνεται με κλειστές τις τράπεζες.

Δεν γίνεται με τον υπηρεσιακό Υπουργό μετανάστευσης καλύτερο από την Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν γίνεται με παρατάσεις παραγραφής που μειώνουν την είσπραξη της φορολογικής διοίκησης! Ακούσαμε το ίδιο λάθος να επαναλαμβάνεται σήμερα από τον κ. Αλεξιάδη.

Δεν γίνεται χωρίς να αναφέρεται μια φορά η λέξη Τουρισμός χθες.

Δεν γίνεται κρύβοντας πως παίρνετε πίσω ότι ελάχιστο κάνατε όπως τις 100 δόσεις.

Δεν γίνεται αρνούμενοι το συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη στην εκπαίδευση. Γιατί τι άλλο είναι να μην αφήνεις κάποιον που δεν αντέχει το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και παίρνει το παιδί του από το ιδιωτικό σχολείο για να το στείλει στο δημόσιο που δεν έχει δασκάλους και που είναι κλειστό ή υπολειτουργεί; Δεν είστε νομικά, συνταγματικά αλλά και ηθικά υπόλογοι; Είστε!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης.

Το Ποτάμι δεν ήρθε στην πολιτική σκηνή για να λέει μόνο όχι. Δεν χρειαζόμαστε διαπιστευτήρια, το έχουμε ήδη αποδείξει. Ό,τι είναι σωστό, μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό θα το στηρίξουμε.

Δεν κάνουμε στείρα αντιπολίτευση.

Είμαστε εδώ για να πούμε και τι προτείνουμε. Τι περιμέναμε να ακούσουμε.

Περιμέναμε να ακούσουμε έναν στόχο και έναν δείκτη που θα βελτιώσετε.

Πόσο θα μειώσετε την παιδική φτώχεια;

Πόσο θα μειώσετε την παιδική θνησιμότητα;

Πόσο θα αυξήσετε το ποσοστό μείωσης της φτώχειας από την εφαρμογή της προνοιακής πολιτικής;

Πόσο θα μειώσετε το ποσοστό ανασφάλιστων ή αποκλεισμένων από το σύστημα υγείας;

Πόσο θα μειώσετε την ανεργία; Πόσο θα αυξήσετε την απασχόληση;

Θα σταματήσετε την μείωση του ΑΕΠ που ξαναφέρατε; Θα την ανακόψετε πριν ξεπεράσει το συσσωρευμένο 30% από το ΑΕΠ 2008 που ήταν η τελευταία χρονιά αύξησης;

Πόσο θα μειώσετε το κόστος της γραφειοκρατίας και μέχρι πότε;

Πόσο θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα των φόρων; Του ΦΠΑ πιο συγκεκριμένα;

Δεν είπατε τίποτε γιατί δεν ξέρετε τι μπορείτε να πετύχετε, δεν ξέρετε καν τι θέλετε να πετύχετε.

Είμαι σίγουρος πως εδώ και τώρα ακούτε για πρώτη φορά πως η κυβέρνηση πρέπει να έχει στόχους βελτίωσης συγκεκριμένων δεικτών.

Εμείς το Ποτάμι κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις και επαναλαμβάνω μερικές από αυτές:

Θεσμικά – Διαφθορά:

–       Έναρξη διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος με συγκεκριμένο Περιεχόμενο. Ανάμεσα σε άλλα, κατάργηση νόμου ευθύνης υπουργών, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, εκδημοκρατισμός των κομμάτων.

–       Άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση του μπόνους και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών της διαφθοράς.

–       Ενιαία ανεξάρτητη αρχή εκτός κυβέρνησης (εισαγγελέας) για την αντιμετώπιση της διαφθοράς με αρμοδιότητες ελέγχου και επιβολής ποινών.

–       Ανοιχτά δεδομένα στο δημόσιο και διαφάνεια παντού. Να είναι αναρτημένα στο ίντερνετ όλα τα στοιχεία του δημοσίου – όχι μόνο τα οικονομικά, αλλά και οι στόχοι, το κατά πόσο επιτεύχθηκαν από κάθε υπηρεσία κλπ.

–       Ενίσχυση και ανάπτυξη της ενιαίας αρχής προμηθειών ώστε όλο και μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών του δημοσίου να γίνεται μέσω αυτής

Οικονομικά – Φορολογικά – Ανεργία

–       Άμεση δημιουργία ισολογισμού του κράτους. Με αποτίμηση των μεγαλύτερων περιουσιακών στοιχείων του αρχικά και όλων αργότερα. Δεν το θέλετε. Όπως δεν το ήθελαν οι προηγούμενοι. Γιατί όσο δεν το έχεις, δεν μπορείς ούτε να κριθείς για το αν η τιμή που πούλησες είναι καλή ή κακή, αλλά και ούτε για το αν ο κομματάρχης που διαφεντεύει την δημόσια περιουσία στην πραγματικότητα την καταληστεύει ή την καταστρέφει. Να γιατί υπάρχει η δικιά σας ανίερη συμμαχία με τους προηγούμενους.

–       Σταθερότητα του φορολογικού συστήματος: οποιαδήποτε αλλαγή γίνεται θα ενεργοποιείται μόνο μια φορά τον χρόνο, τον Νοέμβριο.

–       Δημιουργία μίας ΔΟΥ για τα φυσικά πρόσωπα. Παρένθεση: καλωσορίζουμε την υιοθέτηση της δράσης του επιχειρησιακού σχεδίου μας – αυτού που βγάλαμε παραμονές ευρωεκλογών του 2014 – για ΔΟΥ που δέχονται μόνο με ραντεβού

–       Υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων για όλες τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €30.000. Κίνητρα για τις μικρότερες.

–       Απαλλαγή του 40% των επιχειρήσεων (μέχρι €30.000), από τον βραχνά του ΦΠΑ (σήμερα φέρνουν το 4% των εσόδων)

–       Δύο συντελεστές ΦΠΑ 20% και 10% για αποτελεσματικότητα και μείωση της φοροδιαφυγής.

–       Επαναπατρισμός μη φορολογημένων κεφαλαίων του εξωτερικού με πλήρη φορολόγησή τους χωρίς όμως πρόστιμα ή ποινικές ευθύνες.

–       Μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ώστε να αποκτήσει δικούς της πόρους η τοπική αυτοδιοίκηση.

–       Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και ενσωμάτωση του μέσα στην κύρια φορολογία.

–       Ενσωμάτωση φόρων και εισφορών για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας

–       Μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων σε βάθος πενταετίας στο 20%.

–       Μηδενική φορολογία για 3 χρόνια για νέες επιχειρήσεις

–       Επιδότηση πρόσληψης με μείωση φορολογίας μετά από την πρώτη περίοδο.

–       Ειδικά προγράμματα για τους μακροχρόνια ανέργους που δεν μπορούν να προσληφθούν από την αγορά.

–       Κίνητρα για συγχωνεύσεις εταιρειών ειδικά σε εξαγωγικούς τομείς.

–       Αυτόματος συμψηφισμός οφειλών προς δημόσιο και ταμεία. Άμεση επιστροφή ΦΠΑ για εξαγωγικές επιχειρήσεις.

–       Κατοχύρωση φορολογικού καθεστώτος για επενδύσεις σε βάθος χρόνου.

Δημόσια Διοίκηση

–       Επιλογή όλων των επικεφαλής οργανισμών και φορέων ξεκινώντας από τους ΓΓ με αξιοκρατικά κριτήρια. Τι ΔΔ θα φτιάξετε, πως θα εφαρμόσουν την αξιολόγηση τα ξαδέρφια και οι φίλοι σας; Εγώ να ήμουν που είμαι υπερ της αξιολόγησης δεν θα καταδεχόμουν να αξιολογηθώ από αυτούς.

–       e-Hellas Σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στα πρότυπα της καλύτερης χώρας στον κόσμο της Εσθονίας για την κατάργηση του χαρτιού μέσα σε μια πενταετία

–       Δυνατότητα των επικεφαλής να αλλάζουν τα οργανογράμματα αρκεί να μην δημιουργούν κόστος. Μόνο έτσι το Δημόσιο θα αποκτήσει την ευελιξία που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες του πολίτη.

Θα μπορούσα να συνεχίσω σε όλους τους τομείς. Έχουμε προτάσεις για το προσφυγικό, για την Υγεία για την Παιδεία, για την Δικαιοσύνη· οι συνάδελφοί μου θα πουν περισσότερα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Θα βοηθήσουμε σε ό,τι σωστό κάνετε.

Όμως, δεν θα λύσετε τα προβλήματα της χώρας.

Δεν θα προσπαθήσετε καν να λύσετε τα προβλήματα της χώρας.

Δεν ξέρετε τα προβλήματα της χώρας.

Για αυτό δε σας δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης.