Τηλεόραση

Να βρούμε γέφυρες με τον κόσμο – ΣΚΑΙ

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη δήλωση Κατσίκη ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την Άννα Μπουσδούκου. «Δεν είναι δυνατόν εμείς να υιοθετούμε αυτό που δε θέλουμε να υιοθετήσει η άλλη πλευρά. Η δήλωση αυτή θα είναι ζήτημα συζήτησης στα τουρκικά ΜΜΕ και στον τουρκικό δημόσιο διάλογο. Θα εκληφθεί ως μια μικρή ή μεγάλη ήττα για τη χώρα μας το γεγονός ότι κυβερνητικοί βουλευτές φαίνεται να υιοθετούν μια λογική συμψηφισμού», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης και συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται ψυχραιμία, πρέπει να ρίξουμε τους τόνους ώστε να γίνουν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν παρασκηνιακά. Δεν είναι ζήτημα ενός βουλευτή, είναι ζήτημα Εξωτερικής Πολιτικής, Άμυνας και κυβερνητικής εκτελεστικής εξουσίας».


Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό επεσήμανε ότι «εφόσον η θέση της χώρας μας από το ‘93 και μετά είναι μια σύνθετη ονομασία με κάποιον γεωγραφικό κατά προτίμηση προσδιορισμό, αυτή δε μπορεί να αλλάξει άρδην χωρίς να χάσουμε πλήρως στη διεθνή μας αξιοπιστία. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα πολύ ισχυρά σημεία της συμφωνίας, όπως το συνταγματικό, ο αλυτρωτισμός, ενδεχόμενα οικονομικά ανταλλάγματα και γεωστρατηγικές συμμαχίες που μπορούν να βάλουν τη χώρα μας σε θέση ηγέτη στα Βαλκάνια» και κατέληξε λέγοντας ότι «αν μια κυβέρνηση μπορούσε να πετύχει όλα αυτά, τότε μιλάμε για μια συμφωνία που θα μπορούσε να είχε μια ευελιξία».

Σχετικά με τη θέση των ΑΝΕΛ στο Σκοπιανό, επεσήμανε ότι «ο κ. Καμμένος επειδή ενδεχομένως πιέζεται δημοσκοπικά, έχει βρει αυτό το ζήτημα να σηκώσει ψηλά για να το αξιοποιήσει στην εσωτερική πολιτική σκηνή». Για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι είναι σοβαρό και κακώς υποβαθμίζεται σε συζήτηση περί φλερτ. «Πρέπει να μιλήσουμε για ριζικές αλλαγές. Είναι καιρός να ξανασκεφτούμε τα ζητήματα της διάκρισης των εξουσιών, θεμελιώδεις αρχές του πώς λειτουργούμε ώστε ο νόμος να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο για όλους τους πολίτες».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πολιτικά του σχέδια, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δικό μου χρέος θεωρώ ότι είναι να βρούμε γέφυρες με τον κόσμο, να τον κινητοποιήσουμε και να τον ακούσουμε περισσότερο, και προς αυτή την κατεύθυνση θα εντείνω τις προσπάθειές μου. Υπάρχουν άνθρωποι που επιβιώνουν μέσα στην κρίση, έχουν καινοτομήσει, έχουν πετύχει κάτι, άρα σημαίνει ότι έχουν σοβαρές ιδέες που πρέπει να τις μεταφέρουμε στα πολιτικά κόμματα ώστε να μπορέσουν ανανεώσουν τον λόγο, τις ιδέες και τη νοοτροπία τους».