Από το Βήμα της Βουλής

Oμιλία στις Επιτροπές για το Σ/Ν με τα προαπαιτούμενα Δεκεμβρίου – “Ζούμε την εποχή του κυνισμού”

κ & κ Συνάδελφοι,

Είμαστε μπροστά σε άλλο ένα Σ/Ν με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί τις δεσμεύσεις του.

Ρυθμίζετε τα κόκκινα δάνεια. Επιτρέπετε στα funds, στα «κοράκια», να έρθουν και να πάρουν τα δάνεια των τραπεζών.

Στις 28 Σεπτεμβρίου, προγραμματικές δηλώσεις, ο κ. Τσίπρας έλεγε: «Συγκεκριμένα έχουμε μπροστά μας τέσσερις μεγάλες μάχες. Πρώτον, τη μάχη για τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων, στην οποία επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, και την ίδια στιγμή να αποτρέψουμε τη δυνατότητα αγοράς δανείων από τα λεγόμενα «distress funds».

Βασικά εργαλεία μας σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι ένας ενδιάμεσος φορέας (βλέπετε ενδιάμεσο φορέα;), που θα μεσολαβεί μεταξύ των εμπλεκόμενων δανειστών και οφειλετών, ώστε να διευθετείται το χρέος εξωδικαστικά, η επιτάχυνση των διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη, η υιοθέτηση, με συγκεκριμένες αλλαγές, του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών και, τέλος, η υλοποίηση του νόμου για τις υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

Εσείς χειροκροτούσατε.  Πως εμφανίζεστε εδώ ενώπιον του ελληνικού λαού και θα ψηφίσετε τα αντίθετα από όσα χειροκροτούσατε 2 μήνες πριν;

Πώς ευτελίζουν οι ίδιοι οι υπουργοί τον Πρωθυπουργό και τις δεσμεύσεις του; Πώς φέρνετε τις συμβάσεις που εσείς υβρίζατε;

Ας είναι. Ζούμε την εποχή του κυνισμού. Για να μείνετε γαντζωμένοι στην εξουσία θα κάνετε τα πάντα.

Τα πάντα. Να το ξέρει όμως ο Ελληνικός λαός. Να του το πείτε.

Κάνουμε ό,τι κάνουμε όχι γιατί το πιστεύουμε (ως εδώ το λέτε). Το κάνουμε για να μείνουμε στην εξουσία που είναι γλυκιά. Αυτό το κρύβετε από τον ελληνικό λαό.

Το κάνουμε γιατί μας έδωσες την ευκαιρία, οπότε μην μιλάς Ελληνικέ λαέ. Έτσι του λέτε.

Ας είναι. Δεν κάνετε όσα λέγατε και όσα λέτε ακόμη μέχρι και πριν λίγες μέρες.

Τουλάχιστον λύνετε τα προβλήματα του κόσμου; Υπάρχει λόγος που κυβερνάτε;

Όχι κ & κ Συνάδελφοι.

Τι κάνετε με αυτό το νομοσχέδιο; Εκτός από τις διευθετήσεις για νέες δομές ΕΣΠΑ σε κάθε ραχούλα και κάθε ρεματιά; Σημειωτέον, χάσατε 5 δις σχεδόν από τα 23 του ΕΣΠΑ. Έμειναν 18 δις. Εκτός από το να δίνετε 20 χρόνια αύξηση σε κάθε μετακλητό υπάλληλο που δουλεύει σε Υπουργό ή ΓΓ; Τα ξαδέλφια, τα ανίψια, τα γνωστά… Εκτός από το να καταργείτε τις ηλεκτρονικές προμήθειες για να συνεχιστεί η αδιαφάνεια και η διαφθορά;

Εκτός από το να τακτοποιείτε, να χτίζετε καθεστώς όπως με το πειθαρχικό των εισαγγελέων που χώσατε στο σύμφωνο συμβίωσης;

Εκτός από τις «ντροπολογίες» σας τι άλλο κάνετε;

Κοροϊδεύετε τον κόσμο, τους εταίρους, τους πολίτες, τους βουλευτές σας και μεταθέτετε όλη την υλοποίηση για αργότερα. Μεταθέτετε όμως έτσι και την έξοδο από την κρίση για αργότερα.

Φέρνετε μη λύσεις .

Ολοκληρώσατε την ανακεφαλαιοποίηση μη χρησιμοποιώντας όλα τα χρήματα που ήταν διαθέσιμα.

Αν ξαναχρειαστούν χρήματα λοιπόν, θα τα πάρετε από τις καταθέσεις. Αυτό καταφέρατε.

Συγχαρητήρια. Successstory. Αυτό είναι το δικό σας successstory.

Μας λέτε όμως, το είπε και ο κ. Σταθάκης, πως δεν θα χρειαστεί άλλη ανακεφαλαιοποίηση, γιατί ρυθμίζονται σήμερα τα κόκκινα δάνεια και μαζί με την ανάκαμψη που φέρατε (ανάκαμψη από το +1 στο -3 βέβαια, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) θα βελτιώσουν την εικόνα των Τραπεζών.

Ας το δούμε όμως αυτό, αν είναι αλήθεια. Σκοπώμεν που θα έλεγε και ο Σωκράτης.

Δεν κάνετε τίποτε με το παρόν νομοθέτημα.

Πρώτον, υπάρχει ήδη νομοθεσία για τις τιτλοποιήσεις δανείων ήδη από το 2003. Άρα ήδη μπορούν να πωληθούν τα δάνεια, να φύγουν από τις τράπεζες και να πάνε στους νέους σας φίλους τα «κοράκια».

Μάλιστα πωλήσεις κόκκινων δανείων όπως της Citibank έχουν ήδη λάβει χώρα και άρα δεν προσθέτετε τίποτα αν θέλετε να επιταχύνετε τη διευθέτηση των δανείων. Αν δεν το ξέρετε ρωτήστε και τον φίλο σας τον κ. Βαξεβάνη που έγραψε για αυτό να σας τα πει. Ακόμη και τώρα μπορεί να γίνει τέτοια τιτλοποίηση, παρακάμπτοντας την σημερινή νομοθετική διευθέτηση. Τα κόκκινα δάνεια μπορούν να πωληθούν με την παράλληλη νομοθεσία.

Τι προσθέτει αυτό το νομοσχέδιο για να είμαστε δίκαιοι; Μπορούν πια οι τράπεζες να πουλήσουν και μεμονωμένα δάνεια. Αυτό σημαίνει πως οι τράπεζες μπορούν να εκβιάζουν καλύτερα έναν έναν τους Έλληνες επιχειρηματίες αρχικά, και μετά τις 15 Φεβρουαρίου τους υπόλοιπους, να αποδεχτούν τις ρυθμίσεις που τους προτείνουν, «αλλιώς θα έχουν να κάνουν με τον Αμερικάνο». Σημαίνει πως μπορούν να γίνουν κάποιες διευθετήσεις που δε γινόταν πριν, όμως υπάρχει χώρος για διαφθορά. Μήπως αυτό σας ενδιαφέρει; Γιατί διαφθορά και γκουβέρνο πάνε μαζί.

Δεύτερον, με το σημερινό ν/σ και συγκεκριμένα με την παρ. 9 του άρθρου 3 αναστέλλεται προσωρινά η ισχύς για καταναλωτικά, στεγαστικά δευτερεύουσας κατοικίας, και επιχειρηματικά προς ΜΜΕ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Μετά ενεργοποιείται το ίδιο  πλαίσιο που ψηφίζουμε σήμερα αυτόματα.

Γιατί; Γιατί κερδίσατε στην διαπραγμάτευση; Για να προστατεύσετε κάτι η κάποιους; Μας το αποκαλύπτετε εσείς οι ίδιοι στην αιτιολογική έκθεση: «ώστε να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν στην πράξη και να διορθωθούν με τον κατάλληλο νομοθετικό καθορισμό του εφαρμοστικού πλαισίου πριν την εφαρμογή της προτεινόμενης ρύθμισης των ανωτέρω κατηγοριών».

Για να δουλέψει καλύτερα το σύστημα λοιπόν. Έτσι και αλλιώς δεν κάνετε κάτι: οι Τράπεζες δεν θα προλάβαιναν να ασχοληθούν με αυτά μέχρι τον Φεβρουάριο οπότε δεν δίνετε καμία ουσιαστικά προστασία. Από τις γιορτές μέχρι 15 Φεβρουαρίου είναι ένας μήνας και 10 ημέρες.

Τρίτον, θα έρθει κανένα fund να πάρει αυτά τα δάνεια; Από τι εξαρτάται αυτό; Από ένα και μόνο πράγμα. Από την τιμή που είναι διατεθειμένες οι τράπεζες να πουλήσουν αυτά τα δάνεια.

Οι τράπεζες όμως δεν μπορούν να πουλήσουν σε τιμές χαμηλότερες των προβλέψεων που έχουν ήδη κάνει.

Ας δούμε λίγο τι ισχύει για να καταλάβει και ο ελληνικός λαός.

Τα κόκκινα δάνεια, επίσημα είναι €107δις.

Οι τράπεζες έχουν μαζέψει προβλέψεις €50δις, τα περισσότερα τον τελευταίο μήνα. Λεφτά του Ελληνικού λαού κατά 60% αφού τόσο ήταν το ποσοστό του Δημοσίου πριν την ανακεφαλαιοποίηση. Βάλτε και τα 17 δις με τον αναβαλλόμενο φόρο που έχουμε δώσει οι Έλληνες φορολογούμενοι στις Τράπεζες, να δούμε τι έχουμε δώσει.

Τι σημαίνει προβλέψεις; Αν χάσουν μέχρι €50δις τα έχουν βάλει στην άκρη και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Άρα μπορούν να τα πουλήσουν μέχρι €57δις και δεν θα έχουν πρόβλημα. Θα βρούνε να  πουλήσουν στο 53% της αξίας τους τα δάνεια αυτά; Όχι.  Θα είναι τυχερές οι τράπεζες αν πάρουν 20-25%.

Συνεπώς τέλμα. Δεν θα γίνει τίποτε με αυτό το ν/σ.

Για κάποια από τα δάνεια οι τράπεζες έχουν κρατήσει παραπάνω προβλέψεις. Τα χωρίζουν σε κατηγορίες, για κάποια έχουν 80% προβλέψεις ή και παραπάνω. Αυτά ίσως τα πουλήσουν, τα άλλα όχι. Έτσι όμως θα ξεγυμνωθούν από λίγα κόκκινα δάνεια και πολλές προβλέψεις που πάνε μαζί. Και έτσι θα φανεί η γύμνια τους πολύ νωρίς μέσα στη χρονιά. Θα χαλάσουν τον λόγο προβλέψεων και θα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Δεν θα βρεθεί λύση για τα κόκκινα δάνεια έτσι. Εμείς κάνουμε προτάσεις, επί της ουσίας. Γιατί μας κατηγορείτε αδίκως και ψευδώς πως δεν συζητάμε την ουσία γιατί δεν προτείνουμε λύσεις.

Τι έπρεπε να κάνετε;

Πρώτον, έπρεπε να ανακεφαλαιοποιήσετε με όλο το διαθέσιμο ποσό των 25δις τις τράπεζες. Γιατί πρέπει να λύνουμε τα προβλήματα μια και έξω. Όχι να ανοίγουμε 3 φορές το καμποτάζ, τα κλειστά επαγγέλματα…Δεν θυμάμαι καν πόσα ασφαλιστικά έχουν περάσει.

Δεύτερον, έπρεπε να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα οι τράπεζες για να δεχτούν και άλλες ζημιές στα δάνεια.

Τρίτον, έπρεπε να δοθούν τα κόκκινα δάνεια σε χαμηλές τιμές ώστε να δοθούν στον κόσμο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερες συμφωνίες από τις εταιρίες αυτές. Να δοθούν ανάσες στους αδύναμους.

Έτσι μόνο θα ανοίγατε τον δρόμο για την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας.

Αυτά που σας προτείνω σας τα προτείνω με το δικό σας πλαίσιο. Με την δευτερογενή αγορά που μας φέρνετε σήμερα.

Όμως εμείς έχουμε προτείνει καλύτερο πλαίσιο από αυτό. Προτείναμε την δημιουργία μιας Εταιρείας διαχείρισης των δανείων ώστε να μαζευτούν άμεσα εκτός των ισολογισμών των τραπεζών όλα τα δάνεια. Να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο μεταξύ κόκκινων δανείων και τραπεζών

Έτσι οι τράπεζες θα έπαιρναν άμεσα ανάσα και θα άρχιζαν να δανείζουν την πραγματική οικονομία.

Έτσι θα μπορούσε να μπει μια στρατηγική ρύθμισης των δανείων που θα είχε βάθος χρόνου και θα έδινε ήπια λύση και για το πρόβλημα της πραγματικής οικονομίας.

Δεν μπορούμε να στηρίζουμε λανθασμένες στρατηγικές που δεν θα δώσουν λύση.

Και εφόσον δεν έχουμε λύση στα κόκκινα δάνεια θα οδηγηθεί σε αποτυχία και αυτή η ανακεφαλαιοποίηση. Ενώ στο βάθος περιμένει και το κούρεμα των καταθέσεων.

κ & κ Συνάδελφοι,

Το χειρότερο είναι άλλο. Δε διασφαλίζετε την αξία των ακινήτων. Αυτό είναι το δημόσιο έσοδο. Ένα παράδειγμα:  Ένας ελεύθερος επαγγελματίας πήρε δάνειο 1 εκ € και έχτισε ένα ακίνητο. Η εμπορική του αξία έχει πέσει στο μισό. Αυτά είναι τα καλύτερα δάνεια για αυτά τα funds. Θα έρθει να πάρει το δάνειo όσο όσο,  θα πλειστηριάσει το ακίνητο, η αξία του ακινήτου να καταβαραθρωθεί και θα χάσει η οικονομία.  Δεν υπάρχει πεδίο προστασίας.

Σας είπα ήδη για τα ρουσφέτια που κάνετε. Νέες δομές ΕΣΠΑ, κατάργηση των ηλεκτρονικών προμηθειών, αυξήσεις εικοσαετίας και πάνω στα δικά σας παιδιά.

Ας δούμε όμως και καλύτερα το νέο μισθολόγιο.

Καταρχήν δεν είναι νέο. Μας γυρίζετε στα παλιά πριν τον 4024, πριν το 2011.

Αυτή είναι με μία λέξη όλη η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Να γυρίσουμε στα παλιά.

Ξέρετε τι μου θυμίζετε οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Έχετε ακούσει κάτι μικρά παιδιά 5-6 χρονών που θέλουν να γυρίσουν στην κοιλιά της μαμάς τους; Αυτό είστε.

Θέλετε να γυρίσει η χώρα στον αστερισμό του λεφτά υπάρχουν, των ατελείωτων ρουσφετιών, του πελατειακού κράτους, των δικών σας παιδιών κτλ. κτλ. κτλ.

Υποψιάζομαι όμως πως θέλετε να ξαναμπείτε στην κοιλιά της μαμάς αντιπολίτευσης. Αυτό μόνο ξέρετε να κάνετε και αυτό έχετε στο νους σας και όπως φαίνεται είστε και ανεπίδεκτοι μαθήσεων. Δεν μπορείτε να μάθετε πως κυβερνάνε.

Δίνετε κάτι μικρές αυξήσεις γιατί δεν θέλετε να κάνετε αξιολόγηση. Αυτή είναι η ομολογία της αποτυχίας σας. Ξαναγυρίζουμε στο σύστημα της παλαιότητας και της επετηρίδας. Ξαναγυρίζουμε στις αγκυλώσεις δίνοντας ψίχουλα, δίνοντας καθρεφτάκια στους ιθαγενείς.

Δίνετε €200εκ. περίπου στους δημοσίους υπαλλήλους οριζόντια. Καλούς και κακούς ελπίζοντας στα ψηφαλάκια τους. Κάνετε πολλά λάθη στην προχειρότητά σας. Καταργείτε τις επιτροπές του ΙΚΑ αφού καταργείτε της δυνατότητα να εργάζονται εκτός ωραρίου και θα χάσουμε εκατομμύρια. Καταργείτε το επίδομα θέσης στους σχολικούς συμβούλους.

Νομίζετε πως έτσι θα κερδίσετε τους ΔΥ; Κάποιους ναι; Ποιους; Τους ανίκανους, όχι τους ικανούς. Κάθε δημόσιος υπάλληλος που είναι ευσυνείδητος, κάθε δημόσιος υπάλληλος που κάνει υπερωρίες προσπαθώντας να φυλάξει έναν αρχαιολογικό χώρο ή να τελειώσει την δουλειά που έχει συσσωρευτεί, κάθε υπάλληλος που δίνει λύση στο πρόβλημα των πολιτών θα χάσει από αυτό το νομοσχέδιο. Δεν θα καταλάβουν πως αφήσατε εκτός τους πελάτες σας στις ΔΕΚΟ?

Αυτό πρέπει να το ξέρουν και οι ΔΥ και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που λούζονται τα αποτελέσματα της πολιτικής σας. Γιατί την κακή υπηρεσία που θα παίρνουν αφού ο ευσυνείδητος θα σταματήσει να προσπαθεί την έχετε προκαλέσει εσείς με τα νομοθετήματά σας.

Φέρνετε πέλεκυ στην προσπάθεια,  πέλεκυ στην αριστεία, πέλεκυ στην ικανότητα, πέλεκυ στην ανάληψη ευθύνης.

Για αυτό θα αποτύχετε να βγάλετε την χώρα από την κρίση. Γιατί διχάζετε τους Έλληνες σε καλούς και κακούς και γιατί επιλέγετε να ανταμείψετε τους τεμπέληδες, τους μπαταχτσήδες, τους ανίκανους.

Για αυτό θα αποτύχετε να βγάλετε την χώρα από την κρίση. Γιατί κρύβετε πως τα €200εκ. που δίνετε αδιάκριτα τα πήρατε από το επίδομα θέρμανσης όσων κρυώνουν, θα τα πάρετε από τις συντάξεις όσων δεν μπορούν πια να δουλέψουν, θα τα φορτώσετε στις εισφορές όσων σε πείσμα των καιρών έχουν ακόμη δουλειά.

Για αυτό θα αποτύχετε γιατί δεν καταλαβαίνετε πως δεν κρίνεστε από το πόσες εκλογές κερδίζετε αλλά από το έργο που αφήνετε πίσω σας.

Το έργο που είναι κολλημένο στο μηδέν.