Εκδηλώσεις

Συμμετοχή Χ. Θεοχάρη στο EUFORES στην Εσθονία

Στην 17η Διακοινοβουλευτική Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (EUFORES) που διεξήχθη σε συνεργασία με το Κοινοβούλιο της Εσθονίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις 29 Σεπτεμβρίου 2017, συμμετείχε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Η διακοινοβουλευτική συνάντηση επικεντρώθηκε στην περιφερειακή ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συνεργασία των χωρών της Βαλτικής με ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στις προοπτικές και τα προβλήματα των έξυπνων δικτύων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και τα ενεργειακά νησιά.

Ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε το καινοτόμο έργο Τήλος το οποίο επιτυγχάνει την ενεργειακή αυτάρκεια στο ομώνυμο ελληνικό νησί από ανανεώσιμες πηγές. Συνδυάζει τεχνολογίες παραγωγής, όπως φωτοβολταϊκό πάρκο και ανεμογεννήτρια, καθώς και αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές χωρίς την παραμικρή περιβαλλοντική και οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ολοκλήρωση του έργου Τήλος είναι το πρώτο που πραγματοποιείται στην Μεσόγειο με δυνατότητα εξαγωγής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές δημιουργώντας μία νέα εποχή για τη νησιωτικότητα τόσο εντός Ελλάδας όσο και σε τρίτες χώρες που διαθέτουν νησιωτικά συμπλέγματα».
«Το βραβείο που απέσπασε το έργο Τήλος στην κατηγορία «ενεργειακά νησιά» και «Πολιτών» στο πλαίσιο των βραβείων Βιώσιμης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2017 συνδυάζοντας πρωτότυπο σύστημα συσσωρευτών και έξυπνης διαχείρισης δικτύου, εισφέρει αποφασιστικά στον στόχο της Ε.Ε. για την ανάπτυξη βιώσιμης ενέργειας μέχρι το 2030».
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την έκδοση ανακοινωθέντος για την ενεργειακή συνεργασία των χωρών της Βαλτικής με την  Ε.Ε. και την οικονομική ενίσχυση έργων ώστε να μετατραπεί η Ευρώπη σε βιώσιμη οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα κατακτώντας την πρωτοπορία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.