Ραδιόφωνο

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυβέρνηση της δραχμής – Βήμα fm 99,5

Σημεία από τη σημερινή συνέντευξη στο Βήμα FM και τους Νότη Παπαδόπουλο και Μάκη Προβατά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυβέρνηση της δραχμής

Τα πράγματα στην οικονομία πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, εκτίμησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης. Όπως παρατήρησε,  μεταξύ 3 και 4 κάθε μήνα η κυβέρνηση συνήθως έβγαζε διαρροή για τα έσοδα. Για τον Δεκέμβριο δεν το έκανε. Αυτό κάτι σημαίνει. Όταν θα βγουν τα επίσημα στοιχεία θα δούμε πτώση των δημοσίων εσόδων.

Η εισπραξιμότητα έχει πέσει πολύ χαμηλά. Κάθε αύξηση φόρων παρότι αυξάνει τα έσοδα, αυξάνει και τους οφειλέτες. Είναι λάθος να πιστεύουμε  ότι δεν υπάρχουν χειρότερα. Δεν υπάρχει πάτος, αλλά τρεις χιλιάδες πατώματα μέχρι τη Βόρεια Κορέα. Η οικονομία θα πηγαίνει εκεί που την οδηγούμε. Αν έχουμε εκλογές, ο επόμενος πρωθυπουργός θα έχει πολύ άσχημα νούμερα. Γιατί έχουν συσσωρευτεί προβλήματα.

Σε ό, τι αφορά τη μείωση του αφορολόγητου, ο κ. Θεοχάρης υπενθύμισε ότι αυτό το έχει πει εδώ και μήνες, καθώς είναι η λογική κατάληξη. Αλλιώς θα οδηγηθούμε εκλογές. Αν έρθει σε συμφωνία η κυβέρνηση, θα γλιτώσει τις συντάξεις προς το παρόν. Αυτό όμως συνιστά ένα ψέμα. Στην πραγματικότητα μεταθέτει το πρόβλημα για το 2018 όταν καταρρεύσουν τα ταμεία.

Χαρακτήρισε σκληρή τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης – ΕΕ εξαιτίας και της γερμανικής εμμονής. Η σκέψη της κυβέρνησης είναι να εκβιάσει λέγοντας ότι αν δε βγούμε στις αγορές, θα χρειαστούμε χρήματα οπότε «κάντε τα στραβά μάτια». Η πολιτική Σόιμπλε είναι να φθείρει όλες τις πολιτικές δυνάμεις με λήψη μέτρων. Ή να φύγουμε από το ευρώ. Οι άνθρωποι πολλές φορές επιθυμούν να τιμωρήσουν έστω και αν τους κοστίσει παραπάνω.

Τα νούμερα από τις δημοσκοπήσεις δείχνουν απογοήτευση από το ευρώ. Ήδη έχουμε δραχμή με το ΣΥΡΙΖΑ. Περνάει μέτρα και δε γεμίζει η πλατεία Συντάγματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυβέρνηση της δραχμής. Με την υποτίμηση ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τα λεφτά που του αφαιρούνται. Χάνει αλλά δε βγαίνει να διαμαρτυρηθεί.

Τέλος, για τις ζυμώσεις στην κεντροαριστερά ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε πως αυτό που λείπει είναι ένα πραγματικά νέο αφήγημα. Το πολιτικό προσωπικό συζητάει για ισοδύναμα, λείπει όμως το όραμα. Υπάρχουν αυτοί πολύ λένε ότι κεντροαριστερά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ  έχει προδώσει τον κόσμο. Από την άλλη η  κεντροαριστερά περνάει κρίση στην Ευρώπη εξαιτίας των προβλημάτων που μας έφεραν ως εδώ.

Για να πετύχει το εγχείρημα χρειάζονται  δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, να φέρει νέους ανθρώπους, όπως έκανε το Ποτάμι, και δεύτερον να μην προσπαθήσουμε να δικαιολογήσουμε το παρελθόν. Ο αντισυστημικός λόγος δε μπορεί να χαρίζεται στον χαβαλέ ή στην ακροδεξιά.