Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

1. Η συμφωνία των Πρεσπών συνεχίζει να προκαλεί πολιτικές αναταράξεις. Θεωρείτε πως όταν έρθει στη Βουλή η κυβέρνηση θα βρει τους 151 βουλευτές που χρειάζεται για την κύρωση της συμφωνίας ή θα ανοίξει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές;

Το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ‘’παροικούντες την Ιερουσαλήμ’’, και βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων εδώ και μήνες.  Όσον αφορά στις εκτιμήσεις, είναι δύσκολο κανείς να προβλέψει τι θα συμβεί με τη συμφωνία. Άλλωστε οι εξελίξεις, άλλους θα διαψεύσουν και άλλους θα επιβεβαιώσουν. Αυτό που έχει μεγαλύτερή σημασία είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατάφερε με τον τρόπο που έφερε τη συμφωνία να διχάσει τον ελληνικό λαό, έχοντάς τον απέναντί της, το αποδεικνύουν και οι δημοσκοπήσεις. Αυτό – πιστεύω- είναι περισσότερο ανησυχητικό ακόμα και από τον αν  θα έχει ή όχι τους 151 Βουλευτές για να περάσει η συμφωνία.

2. Με τα καινούργια δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, μετά και τις δηλώσεις Ζάεφ, έχετε αποφασίσει αν εσείς προσωπικά θα ψηφίσετε τη συμφωνία των Πρεσπών όταν έρθει στη Βουλή;

Οι συνεχείς δηλώσεις Ζάεφ και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύει μια συμφωνία που είχε ούτως ή άλλως εξ αρχής προβλήματα, δεν σας κρύβω ότι μου έχει προκαλέσει δεύτερες σκέψεις. Είχα πει και επιμένω μέχρι κεραίας σε αυτό ότι στο διαχρονικό πρόβλημα με τα Σκόπια, πρέπει επιτέλους να δοθεί μια λύση. Αλλά όχι η οποιαδήποτε λύση και όχι βέβαια με ένα τρόπο που μπορεί όντως να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στην Ελλάδα από αυτό που υποτίθεται ότι προσβλέπει να επιλύσει.

3. Αν ψηφίσετε την συμφωνία των Πρεσπών, αυτή η ψήφος ουσιαστικά δεν λειτουργεί και ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση; Με αυτόν τον τρόπο δεν στηρίζετε την κυβέρνηση, την ώρα μάλιστα που οι ΑΝΕΛ έχουν ανακοινώσει πως θα την καταψηφίσουν και θα αποσυρθούν;

Εχω πει επανειλημμένα ότι δεν προτίθεμαι σε καμία περίπτωση να προσφέρω στήριξη σε αυτή την Κυβέρνηση παρέχοντάς της ψήφο εμπιστοσύνης.  Σας θυμίζω άλλωστε ότι σε πλήθος κρίσιμων ψηφοφοριών στη βουλή ήμουν απέναντί της. Και αυτό γιατί οι επιλογές της ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην χώρα. Αλλά ακόμη και αν δεν διασυνδεθεί η Συμφωνία των Πρεσπών με μια οιονεί ψήφο εμπιστοσύνης, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις είμαι εξαιρετικά ανήσυχος.

4. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει το φλερτ με την Κεντροαριστερά αλλά και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Μάλιστα, έχει καλέσει για συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου. Ποια είναι η θέση σας απέναντι σε αυτή την πρόσκληση;

Αυτή η πρόσκληση απευθύνεται σε ανθρώπους που βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο από το χώρο του Προοδευτικού φιλελευθερισμού στον οποίο  ανήκω. Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί μέσα από διάφορες ‘’οβιδιακές’’ μεταμορφώσεις, τη μια μέρα να εκφράζει τη Ριζοσπαστική αριστερά, την άλλη να εκφράζει την κοινωνική αριστερά και τέλος να εκφράζει και την Κεντροαριστερά. Αυτό είναι μια διαδικασία ωρίμανσης του ΣΥΡΙΖΑ, που μένει να δούμε αν θα έχει την επιτυχία που θα ήθελε η ηγετική του ομάδα. Σε κάθε περίπτωση- επαναλαμβάνω- η πρόσκληση αυτή δεν με αφορά.

5. Ποια βήματα πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής για να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη στη χώρα; Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός μνημονίων αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται και εκτός αγορών.

Πράγματι η χώρα μας βρίσκεται σε μια τελματώδη κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της κρίσης έχουν γίνει πολλές προσαρμογές κυρίως στο δημοσιονομικό πεδίο, έχουν αντιμετωπιστεί κάποια προβλήματα και τώρα θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε διαφορετικούς τομείς. Οι τομείς αυτοί είναι κατ’ αρχήν  η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας. Καλώς ή κακώς δε θα μπορέσουμε να έχουμε λύσεις στο δημοσιονομικό πεδίο αν δεν ξεπεράσουμε τον σκόπελο με την εκλογή του ΠτΔ, καθώς η αποσύνδεση της εκλογής του από τη διάλυση της Βουλής αλλά και οι σταθεροί εκλογικοί κύκλοι, που προτείνω μέσα από τη Συνταγματική αναθεώρηση, είναι λύσεις προκειμένου να υπάρξει ένας αισιόδοξος επενδυτικός ορίζοντας.
Στη συνέχεια πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα των τραπεζών ώστε να μπορέσουν να διοχετευθούν  χρήματα στην αγορά στηρίζοντας επενδυτικές πρωτοβουλίες. Σε αυτό τον τομέα μπορούν να συνδράμουν προτάσεις όπως αυτές που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος ή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, σε συνδυασμό με προτάσεις στήριξης των κοινωνικά αδυνάμων.
Τέλος θεωρώ ότι επιβάλλεται μια γενναία και δραστική μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών με παγίωση του φορολογικού πλαισίου για τουλάχιστον μια πενταετία καθώς και μια επιθετική χρήση των μέσων τεχνολογίας ώστε να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία και να αυξηθεί κατακόρυφα η αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα.

6. Έχετε κάνει κάποια συζήτηση για τη συμμετοχή σας στα ψηφοδέλτια κάποιου κόμματος στις επόμενες εκλογές; Θέλετε να είστε στην επόμενη Βουλή;

Ναι, δε σας κρύβω ότι θα ήθελα να είμαι στην επόμενη Βουλή, γιατί θέλω να συμβάλλω κι εγώ με τις όποιες δυνάμεις μου στην ανάταξη της χώρας. Πιστεύω στην ανάγκη συστράτευσης όλων των προοδευτικών, φιλοευρωπαϊκών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων προκείμενου η χώρα μας να βγει επιτέλους από την κρίση. Προκειμένου να στηρίξουμε την Ελλάδα της ανάπτυξης και της ευημερίας απέναντι στην Ελλάδα της στασιμότητας και του λαϊκισμού. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται στρατηγικό σχέδιο και πολιτική αποφασιστικότητα. Και με αυτά τα δεδομένα δε σας κρύβω ότι όσα πιστεύω είναι πιο κοντά σε αυτά που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλά σας διαβεβαιώ, δεν έχω κάνει καμία συζήτηση μαζί του.